„Eurovizijos“ dainų konkursas prasidėjo 1956-siais, o jame tuomet dalyvavo tik 7 šalys – Belgija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Šveicarija. Tai buvo vienas konkursas, kuriame kiekvienos šalies atstovai galėjo pristatyti dvi dainas.

Oficialus konkurso interneto puslapis eurovision.tv skelbia įdomiausius „Eurovizijos“ faktus:

– Iširus Sovietų Sąjungai, konkurse nusprendė dalyvauti dar daugiau šalių. 1993 ir 1994 metais dalyvavo tuomet rekordinis skaičius dalyvių – 25 šalys. Vis didėjantis susidomėjimas lėmė pusfinalių formato atsiradimą ir 2008 metais konkurse dalyvavo jau 43 valstybių atstovai.

– Iki šiol „Eurovizijos“ scenoje jau nuskambėjo daugiau nei 1,5 tūkst. dainų. Jei norėtumėte iš karto paklausyti visų šių dainų, užtruktumėte apie 72 valandas.

– 2001 metais Kopenhagoje, „Parken Stadium“ arenoje susirinko kol kas didžiausia publika – gyvai konkursą stebėjo net 38 tūkst. žmonių.

– Grupė „ABBA“ – labiausiai išpopuliarėjusi „Eurovizijos“ laimėtoja. Visame pasaulyje žinomi švedai nugalėjo 1974-siais ir savo tarptautine šlove džiaugiasi iki šiol, nors oficialiai grupė išsiskyrė 1983 metais.

– „Eurovizijos“ žiūrimumas ir reitingai bėgant dešimtmečiams smarkiai kito. Pavyzdžiui, 2016 metais bent vieną iš konkurso pusfinalių, finalą ar transliacijos dalį per televiziją stebėjo apie 204 milijonus žmonių visame pasaulyje.

– Airija – daugiausiai pergalių konkurse iškovojusi valstybė, laimėti jai pavyko net 7 kartus. 6 kartus konkursą laimėjo Švedija, o Liuksemburgas, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė – 5.

Norvegija „Eurovizijoje“ net 11 kartų užėmė paskutiniąją vietą, tačiau taip pat 3 kartus namo parsivežė pergalę.

– Nors „Eurovizija“ vyko 63 kartus, ji turi 66 laimėtojus. Taip yra todėl, kad 1969 metais net keturios šalys – Ispanija, Prancūzija, Nyderlandai ir Jungtinė Karalystė – surinko vienodai balsų ir atsidūrė balų lentelės viršuje. Kadangi tuomet nebuvo taisyklių, kurios leistų išspręsti tokią situaciją, nugalėtojomis paskelbtos visos keturios šalys, o kitąmet burtų keliu „Eurovizija“ vyko Nyderlanduose. Netrukus po to konkurso taisyklės buvo pakeistos ir lygiųjų daugiau būti negali.

– 2015 metais „Eurovizijos“ dainų konkursas įrašytas į Gineso rekordų knygą, kaip ilgiausiai trunkantis kasmetinis muzikinis televizijos konkursas.

– Daugiausiai kartų perdainuota „Eurovizijos“ daina – dainininko Domenico Mudugno kūrinys „Nel Blu Di Pinto Di Blu“, geriau žinoma kaip „Volare“. Kūrinį perdainavo tokie žinomi atlikėjai, kaip Deanas Martinas, Cliffas Richardas, Davidas Bowie‘is ir kiti.

– Dainininkas Johnny‘is Loganas „Euroviziją“ laimėjo net tris kartus. Jis pats Airiją atstovavo 1980-siais ir 1987-siais bei abu kartus laimėjo, o 1992-siais su jo parašyta daina vėl Airijai pergalę pelnė atlikėja Linda Martin.

– Dainininkė Valentina Monetta nykštukinei San Marino valstybei atstovavo tris kartus iš eilės, kol 2014 metais pagaliau pateko į konkurso finalą. Beje, ši dainininkė San Marinui taip pat atstovavo ir 2017-siais.

– Konkurse taip pat yra dalyvavusios tokios šalys kaip Monakas, Andora ir Marokas, o nuo 2015-ųjų „Eurovizijoje“ leista dalyvauti ir daugybę konkurso gerbėjų turinčiai Australijai.

– Iki 1998-ųjų „Eurovizijoje“ skambėjo gyva muzika – atlikėjams akomponavo orkestras. Orkestrui vadovauti kiekviena šalis turėdavo atsivežti dirigentą. Noelis Kelehanas dirigavo net penkioms pergalę laimėjusioms dainoms, o Dolfas van der Linde‘as – net septynių šalių atstovams.