2000-ieji

Pirmasis naujojo tūkstantmečio „Eurovizijos“ dainų konkursas vyko Švedijoje, Stokholme. Konkursas į šalies sostinę sugrįžo po 25 metų pertraukos, o jo finalą arenoje stebėjo rekordinis skaičius žiūrovų – net 13 tūkstančių. Tą kartą „Euroviziją“ laimėjo Danijai atstovavusi grupė „The Olsen Brothers“ su daina „Fly On The Wings Of Love“.

Danijos pergalė daugeliui buvo staigmena – prieš konkursą apie galimą skandinavų pergalę niekas nekalbėjo. Antrą vietą 2000-siais laimėjo Rusija, o pirmą kartą konkurse dalyvavusi Latvija, kuriai atstovavo populiari grupė „Brainstorm“, liko trečia.

2001-ieji

Po Danijos pergalės 2001-siais „Eurovizija“ vyko Kopenhagoje. Tada užfiksuotas dar didesnis publikos rekordas – šou gyvai stebėjo net 35 tūkst. žiūrovų.

Tais metais daugiausiai buvo kalbama apie tris pretendentus nugalėti – Prancūziją, Graikiją ir Slovėniją, tačiau visų staigmenai laimėjo Estija, kuriai atstovavo Tanelis Padaras, Dave`as Bentonas ir „2XL“, kurie atliko nuotaikingą kūrinį „Everybody“. Estija pergalę iškovojo pirmą kartą, tačiau po jos pirmą kartą pasisekė dar ne vienai šaliai.

2002-ieji

2002-siais „Eurovizija“ vyko Estijos sostinėje, Taline. Iš karto po Estijos pergalės žiniasklaidoje pasklido dvejonės, ar šalis tikrai galės surengti konkursą dėl nepakankamo biudžeto ir dėl to, kad neturi šou tinkamos arenos. Tačiau Estijos televizijai pavyko surengti sėkmingą renginį ir publikai, ir žiūrovams prie ekranų.

Tąkart laimėjo Latvija, kuriai su daina „I Wanna“ atstovavo dainininkė Marie N. Tiesa, pergalę įtemptoje kovoje ji išplėšė iš Maltos atstovės rankų, kuri atsiliko 12 taškų persvara. „Eurovizija“ Estijoje buvo pirmoji, kurioje atsirado eurovizinis šūkis, dabar kiekvienais metais tampantis konkurso tema.

2003-ieji

Po kaimyninės Latvijos pergalės konkursas vyko Rygoje ir jame dalyvavo tuomet rekordinis skaičius dalyvių – 26 šalių atstovai. 2003-siais „Eurovizijoje“ debiutavo Ukraina, kuri į konkursą siuntė vieną didžiausių savo žvaigždžių – dainininką Olexandrą Ponomariovą.

Skirtumas tarp pirmosios ir antrosios vietos nugalėtojų buvo dar mažesnis, nei pernai – tik dviem taškais daugiau už Belgiją laimėjo Turkijos atstovė Sertab Erene, kuri atliko dainą „Everyway That I Can“. Dainininkė tuomet buvo viena didžiausių Turkijos žvaigždžių, įrašiusi dainas su tokiais žinomais atlikėjais kaip Ricky Martinas ir Jose Carreras. Nugalėtojos daina tapo tikru hitu Europoje.

2004-ieji

Turkijoje vykusioje „Eurovizijoje“ pirmą kartą pristatytas pusfinalių formatas. Šis pasikeitimas paskatino kitų Europos transliuotojų susidomėjimą dalyvauti konkurse.

Tąkart nugalėjo Ukrainos atstovė Ruslana, kuri atliko dainą „Wild Dances“. Prieš konkursą Ruslana vyko į ilgą reklaminį turą ir tapo viena žymiausių Ukrainos dainininkių.

2005-ieji

Kijeve vyko jubiliejinė, 50-toji „Eurovizija“. Tais metais Kopenhagoje, Danijoje taip pat vyko specialus renginys šiai ypatingai datai paminėti, kuriame buvo išrinkta ir pati populiariausia visų laikų „Eurovizijos“ daina – grupės „ABBA“ kūrinys „Waterloo“.

Trofėjų namo 2005-siais parsivežė Graikijos atstovė Helena Paparizou ir jos daina „My Number One“, kuri sparčiai išpopuliarėjo visoje Europoje.

2006-ieji

2006-siais konkursas vyko Atėnuose ir turėjo net kelis lyderius – kalbėta, kad laimėti gali Švedija, Vokietija arba Rusija, kuriai atstovavo Dima Bilanas. Tačiau pergalę išplėšė monstrais persirengusi Suomijos sunkiojo roko grupė „Lordi“, kuri atliko dainą „Hard Rock Hallelujah“.

Daina pelnė 292 taškus – daugiausiai iš visų iki to laiko laimėjusių dainų. Tai buvo pirmasis kartas, kai Suomija laimėjo ar iš viso pateko į geriausiųjų penketuką.

2007-ieji

Po Suomijos pergalės „Eurovizija“ 2007-siais vyko Helsinkyje. Konkurse tais metais pirmą kartą dalyvavo Čekija ir Gruzija, o Serbija ir Juodkalnija pirmą kartą dalyvavo kaip atskiros šalys.

„Euroviziją“ laimėjo Serbija, kuriai atstovavo Marija Šerifović su dramatiška daina „Molitva“. Tai buvo pirmoji sava kalba atliekama daina, kuri laimėjo konkursą nuo 1999, kai buvo pakeistos taisyklės, apribojančios dainuoti kitomis kalbomis.

2008-ieji

Marija Šerifović „Euroviziją“ atvežė į Belgradą ir tai buvo pirmas kartas, kai konkursas turėjo du pusfinalius ir finalą. Net 43 šalių atstovai dalyvavo tų metų konkurse, kuriame debiutavo San Marinas ir Azerbaidžanas.

Pirmąja vietą užėmė antrus metus iš eilės „Eurovizijoje“ Rusijai atstovavęs Dima Bilanas. Jis atliko dainą „Believe“ ir surengė ant scenos tikrą šou – buvo pastatyta čiuožykla, ant kurios triukus darė čiuožėjas, olimpinio aukso savininkas Jevgenijus Pliuščenka.

2009-ieji

Maskvoje vykusi „Eurovizija“ laikoma viena didžiausių konkurso istorijoje. Scenoje buvo net trečdalis visų pasaulyje tuo metu buvusių LED ekranų.

Nugalėtoju tąkart tapo Norvegijos atstovas Alexanderis Rybakas, kuris atliko dainą „Fairytale“. A. Rybakas pelnė rekordinius 387 taškus, o antroje vietoje likusi Islandija atsiliko 169 taškais. Daina tapo tikru hitu visoje Europoje.

2010-ieji

2010-siais „Eurovizija“ vyko Norvegijoje, Osle. Konkurse dalyvavo 39 šalys, tačiau nugalėtoja tapo Vokietijos atstovė Lena. Ji atliko linksmą populiariosios muzikos kūrinį „Satellite“. Dainininkė sėkmę konkurse bandė ir kitais metais, tačiau pasiekti aukštesnių rezultatų nebepavyko.

Vokietija – viena iš penkių šalių, kurios konkurso finale atsiduria be pusfinalio. Apie Lenos pergalę buvo kalbama likus keliems mėnesiams iki konkurso, tačiau daugeliui laimėjimas vis tiek buvo netikėtas.

2011-ieji

Tąkart „Eurovizija“ vyko ne, kaip įprasta, nugalėtojos sostinėje, o kitame Vokietijos mieste – Diuseldorfe. Konkurse dalyvavo 43 šalys, tarp kurių – ir po 14 metų pertraukos sugrįžusi Italija.

2011-siais „Euroviziją“ laimėjo Azerbaidžanas, kuriam atstovavo atlikėjai Ell ir Nikki, atlikę kūrinį „Running Scared“. Tai buvo pirmoji Azerbaidžano pergalė, o daina „Running Scared“ tapo hitu.

2012-ieji

Po Ell ir Nikki laimėjimo „Eurovizija“ surengta Azerbaidžane, Baku. Tai buvo labiausiai į rytus nutolęs Europos miestas, kuriame kada nors buvo surengtas šis konkursas.

Laimėtojos vardą pelnė Švedija, kuriai atstovavo atlikėja Loreen, atlikusi dainą „Euphoria“. Iki šiol ši daina – mėgstamiausias „Eurovizijos“ gerbėjų kūrinys, kuris daugiausiai kartų konkurso istorijoje gavo 12 balų iš kitų šalių. Tiesa, vėliau šis rekordas pagerintas.

2013-ieji

Švedijoje vykusioje „Eurovizijoje“ dalyvavo 39 šalių atstovai. Konkurso balsavime buvo įvesta naujovė – už patikusį pasirodymą žiūrovai galėjo balsuoti oficialioje „Eurovizijos“ programėlėje.

2013-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Emmelie de Forest iš Danijos. Jos daina „Only Teardrops“ pasiekė klausomumo viršūnes Danijoje, Švedijoje ir Šveicarijoje.

2014-ieji

Tąkart „Eurovizija“ vyko Danijos sostinėje Kopenhagoje. Joje dalyvavo 37 šalys, tačiau nugalėtoja tapo Austrijos atstovė Conchita Wurst, atlikusi dainą „Rise Like a Phoenix“.

Konkurso gerbėjai dar iki jam prasidedant aktyviai aptarinėjo dainininkę, kurios sceninis personažas dėvi barzdą. Tai buvo pirmoji Austrijos pergalė nuo 1966 metų. Per pastaruosius metus Conchita tapo „Eurovizijos“ ambasadore, susitiko su konkurse dalyvavusia ir 1988 metais nugalėjusia dainininke Celine Dion.

2015-ieji

Vienoje, Austrijoje vykusios „Eurovizijos“ metu pristatytas naujasis konkurso logotipas, kuris nesikeitė nuo 2004-ųjų. Tai buvo 60-oji „Eurovizija“, todėl minint šias sukaktuves konkurse leista dalyvauti Australijai.

Nugalėtoja vos po 3 metų pertraukos vėl tapo Švedija, kuriai atstovavo dainininkas Mansas Zemerlowas, atlikęs dainą „Heroes“. Tai buvo šeštoji Švedijos pergalė „Eurovizijoje“, o daina „Heroes“ tapo hitu šešiose Europos valstybėse.

2016-ieji

Po M. Zemerlowo pergalės „Eurovizija“ sugrįžo į Švediją, Stokholmą. Konkurso vedėju tapo pats praėjusių metų nugalėtojas, o jo scenos partnere tapo „Euroviziją“ jau anksčiau vedusi Petra Mede. Konkursą per televiziją stebėjo daugiau nei 200 mln. žmonių, o finale pasirodymą surengė pasaulinio garso žvaigždė Justinas Timberlake`as.

2016-siais pristatyta naujoji balsavimo sistema – atskirti komisijos ir žiūrovų balsai, todėl galimų surinkti taškų skaičius padvigubėjo. „Euroviziją“ laimėjo Ukrainos atstovė Jamala, atlikusi jausmingą baladę „1944“.

2017-ieji

Po Jamalos pergalės konkursas vyko Ukrainoje, Kijeve, kur „Eurovizija“ paskutinį kartą vyko 2005 metais laimėjus Ruslanai.

Nugalėtoju tapo Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralis, kuris Europą pakerėjo ramia daina portugalų kalba „Amar Pelos Dois“. Kartu su S. Sobraliu nugalėtojo dainą atliko ir jos kompozitorė, atlikėjo sesuo Luisa Sobral. Apie S. Sobralio pergalę kalbėta dar ilgai po konkurso, o visai neseniai jis apsilankė ir Lietuvoje.

2018-ieji

Pernai gegužę „Eurovizija“ vyko Portugalijoje, Lisabonoje. Konkursas Portugalijoje vyko pirmą kartą, jame buvo atsisakyta LED ekranų, o norą dalyvauti išsakė 43 šalys.

Nors dar prieš konkursą buvo spėjama, kad pergalė atiteks Izraeliui, po pirmųjų repeticijų gerbėjai vis dėl to labiau palaikė Kipro atstovę. Tačiau po įtempto balsavimo konkursą nugalėjo Izraelio atstovė Netta, atlikusi kūrinį „Toy“.