Skaitytojas kaltina basavimo klastojimu

DELFI pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame teigiama, jog viena atrankų dalyvė galimai sukčiavo.

Į atrankas buvo sugrąžintos dvi merginos: Greta Zazza ir Ruta Loop. Greta palaikymo sulaukė vos paskelbus balsavimo pradžią. Po kone trečdalį balsų iš karto ir pasidalijo Greta bei Vidas Bareikis, galutinėje lentelėje likęs trečias.

Antroji atlikėja, kuri po balsavimo grįžo į atrankas – Ruta Loop (tikrasis vardas – Rūta Žybaitytė). Prasidėjus balsavimui, ji lygiavosi į daugumą atlikėjų, tačiau paskutinįjį vakarą, anot skaitytojo, balsai ėmė augti kone akyse ir aplenkė Vidą Bareikį.

„Nenoriu apsimetinėti kažkokiu labai dideliu programavimo ekspertu, bet plika akimi matoma, kad balsavime buvo klastojami balsai Rutos Loop labui. Juk keistai atrodo, kai atlikėja, viso balsavimo metu stabiliai turėjusi 6-8% balsų, paskutinį vakarą ir naktį staiga pasiekia 21%. Atlikėja, per pusantros dienos surinkusi 600 balsų, per paskutinį vakarą surinko daugiau nei 3000 balsų. Tikslius įrodymus, manau, gali turėti tik LRT, atsidariusi balsavusiųjų už tam tikrus atlikėjus IP adresų išklotinę.“

Balsavimo metu iš vieno IP buvo galima balsuoti tik vieną kartą.

Ugnė Skonsmanaitė, Mantas Stonkus

Toliau skaitytojas dėsto savo pastebėjimus, pasiremdamas skaičiais: „Tuo tarpu iš to, ką matau aš, skaičiai daugiau nei akivaizdūs: 23:00 vakar geriausiųjų trejetukas atrodė taip:

Greta Zazza – „Broken Shadows“ | 4310 | (vakar dieną buvo 2023, prieaugis 213%),

Vidas Bareikis – „Pusvalanduko“ | 3595 | (vakar 1847 tuo pačiu metu, prieaugis 194%)

Ruta Loop – „Positive Thoughts“ | 3287 | (vakar 566 tuo pačiu metu, prieaugis 580%)

Tuo tarpu vos per 45 min šie atlikėjai sulaukė tiek balsų:

Greta Zazza +37

Vidas Bareikis +27

Ruta Loop +217

Galėčiau balsavimą stebėti ir ilgiau ir tuomet viskas būtų dar aiškiau, tačiau klastojimas yra akivaizdus“.

Skaitytojas teigia, jog visa balsų klastojimo sistema yra gerai apgalvota: „1. Veikiama paskutinį vakarą prieš balsavimo paskelbimą, taip minimaliai sumažinant šansus pastebėti tokius sukčiavimus; 2. Žinoma, atlikėjos aplinka gali kartoti, jog tai yra visiškai legalus „paprašiau savo „Facebook“ draugų balsuoti“, tačiau labai įdomu, kodėl jie nieko neprašė balsuoti pusantros dienos ir kur paskutinį vakarą 23:00 -01:00 valandomis jie rado beveik 1000 žmonių balsavimui, jei per visas dvi dienas apklausoje iš viso dalyvavo 17000;

3. Tokį balsavimą klastoti yra labai paprasta, pakanka parsisiųsti įskiepį į Google Chrome, kuris vieno mygtuko paspaudimu pakeičia kompiuterio IP adresą, o tai suteikia galimybę balsuoti ne 1, ne 5 ir ne 10 kartų. Dėl to paskutinę naktį „prie darbo“ pasodinus bent kokius 5 „darbuotojus“, tokioje apklausoje nesunkiai per keletą valandų galima surinkti daugiau nei 1000 balsų, kurie smarkiai padarytų įtaką bendrai lentelei“.

Nei LRT, nei Rutos Loop vadybininkė kaltinimų nesupranta

Trečiadienio rytą balsavimo rezultatai buvo paskelbti laidoje „Labas rytas, Lietuva“. Laidos vedėjas Ignas Krupavičius kelis kartus, skelbdamas, jog į atrankas grįžta dvi merginos, pabrėžė, kad rezultatai preliminarūs, kad dar bus oficialiai patvirtinti.

Po kelių valandų jie ir buvo oficialiai patvirtinti.

Rūta Loop

DELFI susisiekus su LRT atstove spaudai Virginija Bunevičiūte, ši teigė, jog nėra pagrindo netikėti balsavimo rezultatais. „Kiek yra buvę balsavimų, nėra atvejo, kad visiems rezultatai įtiktų. Tačiau tokia ir yra balsavimo esmė: kažkas įveikia kartelę, kažkas lieka už borto. Taip, matome, kad Rutos Loop gerbėjai mobilizavosi paskutinį vakarą, tačiau tą galėjo padaryti ir kitus atlikėjus palaikantys internautai. Patikrinome išklotines: visi balsavimai vyko iš lietuviškų IP adresų, po vieną balsą iš vieno IP adreso. Tad netikėti balsavimo rezultatais neturime pagrindo“.

Rutos Loop vadybininkė Agota Mašanauskaitė, išgirdusi DELFI klausimą, taip pat tikino, jog tai tiesiog didžiulė sėkmė. „Tiesiog tą patį vakarą prašėme šeimos ir draugų balsuoti, rašėme privačias žinutes su prašymu palaikyti Rūtą, balsuoti ir dalytis šia žinia su kitais. Man pačiai buvo ganėtinai didelė naujiena atsibudus ryte pamatyti, kad aplenkėme“, – teigė Agota.

O kaip ji reaguoja į kaltinimus sukčiavimu? „Jei žmonės žino, kaip tai padaryti, tai būtų įdomu sužinoti, kaip. Aišku, jei LRT gali „pakelti“ tą visą balsavimą, mums ir patiems būtų įdomu pažiūrėti, kaip atrodo kitų balsavimai, nes buvo ir už Gretą Zazzą, ir už Vidą Bareikį tiesiog valandomis kilo balsavimas, – teigė pašnekovė. – Mano žiniomis, mes to nedarėme, tiesiog kvietėme visus, kad balsuotų.“

Ruta Loop

Beje, Ruta Loop savo feisbuko paskyroje gerbėjų palaikymo prašė tik kartą – vos prasidėjus balsavimui pirmadienio ryte. Vėliau ji nepasidalijo nė vienu įrašu. Tik tuomet, kai buvo paskelbti rezultatai ir paaiškėjo, kad ji grįžta į atrankas, feisbuke pasirodė dar vienas jos įrašas su padėka.

Chebra, aš neturiu žodžių! Tokio palaikymo tikrai nesitikėjau... Iš pat ryto pasipylė skambučiai, kad grįžtu į „Euroviziją“! Whaaattt (liet. „Ką?“)?! Aš tikrai žinau, kad mano draugai, artimieji ir žmonės, kurie klauso mano muzikos, vakar smarkiai prisidėjo prie mano grįžimo! Noriu padėkoti kiekvienai širdžiai. Aš visada mąsčiau pozityviai ir einu su pozityvia žinute“, – feisbuke rašė atlikėja ir dar kartą pasidalijo savo eurovizine daina.

Iki atrankų finišo liko vos vienas laiptelis

DELFI primena, jog specialiame balsavime žiūrovai į atrankas galėjo sugrąžinti antrame etape iškritusius dalyvius: Vidą Bareikį, Luką Norkūną, Mildą Rasilavičiūtę, Juozą Martin, Germantę Kinderytę, Beną Malakauską, Živilę Gedvilaitę, Audrių Petrauską, Agnę Michalenkovaitę, Gretą Zazzą, Rūtą Loop bei Elizabeth Olshey.

Merginos, grįžusios į atrankas po specialaus balsavimo, prisijungė prie dvylikos jau į pusfinalius patekusių atlikėjų. Į kitą etapą jau pateko Ieva Zasimauskaitė, Monika Marija, „Saulės kliošas“, „The Roop“, Marija, Gabrielius Vagelis, Kotryna Juodzevičiūtė, Jurgis Brūzga, Godo, Paula, „Twosome“ bei Silvija Pankūnaitė ir GeraiGerai.

Keturiolika laimingųjų bus padalyti į dvi dalis ir po septynis du šeštadienius iš eilės stos prieš komisiją bei žiūrovus. Pusfinalių barjerą įveiks tik šeši, tad artimiausiais šeštadieniais iš septynių susikausiančių dalyvių į finalą keliaus tik po tris.

Dvylika dalyvių, patekusių į finalą be specialaus balsavimo:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)