Tai 49 kartas, kai Portugalija dalyvauja „Eurovizijoje“, tačiau pirmoji „eurovizinė“ pergalė. „Nesupratau balų. Kažkas iš mano komandos pasakė, kad laimėjau ir tiek“, – savo pergale stebėjosi portugalas Salvadoras. Iš karto po pergalės jis atsakė į žurnalistų klausimus spaudos konferencijos metu.

Išgirdęs klausimą, kas nuo rytojaus gyvenime bus kitaip, jis ilgai nedvejodamas vardijo, kad tiesiog toliau dirbs tai, ką suplanavęs. „Vasarą turiu suplanavęs turą po Portugaliją. Tiesiog toliau gyvensiu savo gyvenimą, – kalbėjo S. Sobralis. – Taip, smagu, bet šiandien tu laimi, o rytoj to niekas nebeprisimena. Būtent todėl ir toliau dirbsiu, įrašinėsiu albumą. Reikia toliau dirbti.“

Į sceną Sobralis užlipo visai neseniai, pajutęs, kad trauka muzikai didesnė nei jo pasirinktas psichologo kelias. Į „eurovizines“ atrankas savo šalyje jis atėjo būdamas niekam nežinomas.

„Pirmąjį albumą išleidau 2016 metais ir niekam tai nerūpėjo. Mano dainų negrojo per radiją, tada aš atėjau į šį konkursą ir mane pradėjo žinoti. Esu dėkingas už tai“, – dėkojo Salvadoras.

S. Sobralis tikino negalintis apibūdinti, kokios emocijos užplūdo išgirdus, kad jis tapo nugalėtoju. „Tai beprotiška, visiškai nesuvokiama“, – kalbėjo Salvadoras.

Salvadoras atlieka dainą kartu su seserimi Luisa:

Žurnalistas iš Rusijos pasidomėjo Salvadoro, ar šis dabar jaučiasi kaip nacionalinis herojus. Šis klausimas prajuokino portugalą. „Manau, kad tikrasis portugalų herojus yra Ronaldo (žymiausias portugalų futbolininkas Christiano Ronaldo – DELFI). Tai nuostabu, bet jei nuoširdžiai, aš tiesiog noriu ramiai gyventi. Tikiuosi, kad taip ir bus. Galvoti apie save, kaip apie nacionalinį herojų, būtų gerokai keista, – kalbėjo Salvadoras ir, kiek pakeitęs toną, atsilošė kėdėje ir pajuokavo. – Na, taip, aš – nacionalinis herojus.“

Šįmet „Eurovizijos“ šūkis „Celebrate diversity“ kviečia „Švęsti įvairovę“. „Tai, kad laimėjo mano daina, reiškia, kad tikrai švenčiame įvairovę“, – pasidžiaugė atlikėjas. Išties, pernai konkursą nugalėjo iki tol lydere nelaikyta Jamala, o šįmet – S. Sobralis, kurio daina, iki jo pasirodymo pirmajame pusfinalyje, nebuvo laikoma stipria ar galinčia užimti lyderiaujančią poziciją. Nei Jamalos, nei Salvadoro dainos nėra panašios į vadinamąjį „eurovizinį“ standartą.

Beje, neseniai jis Kijeve pasirodė su marškinėliais, ant kurių baltomis raidėmis buvo kviečiama padėti pabėgėliams: „S.O.S. Refugees“ (liet. „S.O.S. Pabėgėliai“). EBU (Europos transliuotojų sąjunga) liepė Salvadorui nedėvėti tų marškinėlių ir apkaltino politinės žinutės siuntimu.

„Tai nebuvo jokia politinė žinutė. Taip, man buvo uždrausta dėvėti tuos marškinėlius, nes buvo pasakyta, kad tai politinė žinutė, bet aš pats taip nemanau. Tikrai ne“, – kalbėjo Salvadoras.

Portugalas savo dainą atliko portugališkai ir konferencijos metu pabrėžė, kad niekuomet negalvojo ją versti į didesnėms auditorijoms suprantamą anglų kalbą. „Man niekada nerūpėjo balai, todėl negalvojau apie anglų kalbą. Aš tiesiog norėjau dainuoti gražią dainą tokią, kokia ji yra, o ji parašyta portugališkai“, – pasakojo atlikėjas.

Kalbėdamas žurnalistams, jis negailėjo komplimentų ir seseriai, kuri, anot jo, yra viena geriausių kompozitorių Portugalijoje.Ji ne tik sukūrė jo „eurovizinę“ dainą „Amor Pelos Dois“, bet ir yra tas žmogus, kuris pakvietė jį dalyvauti atrankose.

Salvadoro sesuo Luisa teigė, kad dainos ypatingumas slypėjo paprastume. „Paprastumas buvo raktas, tai ir buvo išskirtinumas. Kai kas nors ateina ir padainuoja kažką labai paprasto, tačiau labai nuoširdžiai ir paprastai, tas paprastumas tampa raktu į kiekvieno širdį. Jis taip ir padarė. Žinote, jis viską jautė, todėl tai buvo ypatinga“, – kalbėjo Salvadoro sesuo, per spaudos konferenciją sėdėjusi šalia brolio.

Konferencijos metu Salvadoras, išgirdęs klausimą, kaip jautėsi šiandien, ar nujautė pergalę, pajuokavo, kad negali pasakyti tokio atsakymo, kokio iš jo gali tikėtis. „Jaučiausi taip, kaip ir kiekvieną dieną, nes daina yra graži. Turbūt laukiate, kad pasakyčiau „taip, šiandien pajutau, kad tai ypatinga diena“, bet ne, nieko tokio nebuvo“, – šypsenas žurnalistų veiduose sukėlė Salvadoras.

Šlove pasidalijo su sese Luisa

Paskelbus, kad šių metų nugalėtoju tapo portugalas, šis dar kartą atlikti savo dainą ant scenos užlipo kartu su sese. Tai ne pirmas kartas, kai Salvadoras šią dainą scenoje atlieka kartu su Luisa. Kai nacionalinių atrankų metu laimėjo bilietą į „Euroviziją“, jaudinančią akimirką, dainą pakartoti taip pat padėjo sesuo.

Salvadoras serga širdies liga ir negali palikti jį prižiūrinčios medikų komandos ilgiau nei dviem savaitėms, tad pirmose repeticijose vietoje Salvadoro dainavo jo sesuo. Jis pats į Kijevą atvyko tik prieš pat oficialų „Eurovizijos“ atidarymą, sekmadienio vakarą. Užsienio žiniasklaida teigia, kad Salvadorui reikalinga širdies persodinimo operacija.

Iš pradžių Salvadoras norėjo gyvybei pavojų keliančią ligą laikyti paslaptyje, tačiau po pasirodymo Portugalijos nacionaliniame finale jam prireikė skubios operacijos, kurios metu buvo tvarkomos dvi išvaržos.

Jautrus portugalo pasirodymas sumaišė kortas

Dėl nugalėtojo titulo finale kovėsi 26 šalys: konkurso šeimininkė Ukraina, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Italija, Ispanija, Vokietija, Moldova, Azerbaidžanas, Graikija, Švedija, Portugalija, Lenkija, Armėnija, Australija, Kipras, Belgija, Bulgarija, Baltarusija, Kroatija, Vengrija, Danija, Izraelis, Rumunija, Norvegija, Nyderlandai ir Austrija.

Nuo pat pradžių buvo šlovinamas italas Franceso Gabbani, tačiau po pirmąjį pusfinalį įveikusio portugalo Salvadoro Sobralio pasirodymo prognozių svarstyklės susvyravo.

Salvadoras Sobralis „Amar Pelos Dois“ (liet. „Meilė dviems“)

Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavo grupė „Fusedmarc“, deja, duetui nepavyko įveikti pusfinalio barjero. Dvi savaites Kijeve praleidę „Fusedmarc“ džiaugiasi šia kelione ir galimybe.

„Pamatėme žmones. Tai yra bendra jėga. Visas palaikymas, stiprybė. Mes ir toliau jungsimės su visais ir bandysime nepaleisti tos nuotaikos. Net sunku tai apsakyti žodiais. Tai buvo jėga iki ašarų. Laikėmės rankomis ir verkėme negalvodami apie laimėjimą ar kažkokias dideles karteles. Mes tiesiog buvome tokie, kokie esame“, – šypsojosi V. Ivanovskaja.

Beje, psidomėjus, ar jie dar kartą bandytų „eurovizinę“ sėkmę, Viktorija nedvejojo: „Jei atsirastų tokia daina, jei taip reiktų, mus pakviestų. Būtinai“.

Pasibaigus finalui paaiškėjo, kad antrajame pusfinalyje dalyvavusi „Fusedmarc“ užėmė 17 vietą iš 18.

Daugiau apie finalą skaitykite čia.

Finalo akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (936)