Balų paskelbimas

Pasibaigus visiems pasirodymams, buvo pradėti skelbti visų šalių balai. Balų skelbimo pradžioje absoliučiu lyderiu tapo portugalas, antroje vietoje tvirtai laikėsi Bulgarija. Portugalas Salvadoras neužleido pirmosios vietos.

Lietuva daugiausia, 12, balų skyrė Portugalijos atstovui. Mūsų šalies balus Europai paskelbė Eglė Daugėlaitė-Kryževičienė.

Daugiausia balų tiek iš komisijos, tiek iš žiūrovų pelnė portugalas Salvadoras Sobralis. Jis tapo 2017-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtoju.

Portugalija „Euroviziją“ laimėjo pirmąjį kartą.


Arši finalo kova

Kijevo Tarptautinio parodų centro prieigose „Eurovizijos“ gerbėjai pradėjo būriuotis gerokai prieš renginį. Ir nors Kijeve nuo pat ryto kiek niūroka – saulė pasislėpusi po debesimis ir nuolatos lynoja, tai nesugadino „eurovizinės“ nuotaikos besirenkantiems.

Šeštadienio vakarą dėl nugalėtojo titulo susikovė pusfinalio barjerą įveikusios šalys, prie kurių prisijungė konkurso šeimininkė Ukraina bei didysis penketas: Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Italija, Ispanija, Vokietija. Pusfinalių barjerą įveikusios šalys: Moldova, Azerbaidžanas, Graikija, Švedija, Portugalija, Lenkija, Armėnija, Australija, Kipras, Belgija, Bulgarija, Baltarusija, Kroatija, Vengrija, Danija, Izraelis, Rumunija, Norvegija, Nyderlandai ir Austrija.

DELFI skaitytojų nuomonė, pergalės verčiausias portugalas.
(Visus DELFI apklausos rezultatus rasite teksto apačioje)
Deja, Lietuvos finale nepamatėme, duetui „Fusedmarc“ nepavyko įveikti pusfinalio barjero. „Neliūdėkite“, – toks buvo pirmasis Viktorijos Ivanovskajos žodis Lietuvos žiniasklaidai sužinojus, jog į finalą patekti nepavyko.
„Mes viską darysime ir toliau. Tai buvo labai šilta, tai buvo jėga. Neįmanoma papasakoti, kaip tai buvo smagu, – apie pasirodymą kalbėjo Viktorija. – Didžiulė patirtis.“ O kam šįmet buvo prognozuojama pergalė? Nuo pat pradžių buvo šlovinamas italas Franceso Gabbani, tačiau po pirmąjį pusfinalį įveikusio portugalo Salvadoro Sobralio pasirodymo prognozių svarstyklės susvyravo.

Gerbėjai renkasi į „Eurovizijos“ finalą:
Prasidėjus finalui, visų šalių dalyviai žengė, pristatydami savo šalis. Po iškilmingos eisenos vedėjai, Aleksandras Skičko, Vladimiras Ostapčiukas bei Timūras Mirošničenko, paskelbė, kad finalas prasideda ir pirmasis ant scenos pasirodė Izraelio atstovas.

1. Izraelis
Izraeliui jau trečią kartą atstovaus atlikėjas IMRI. Dainą „I Feel Alive“ (liet. „Jaučiuosiu gyvas“) IMRI atlieka hebrajų, anglų ir ispanų kalbomis.
Izraelio atstovas IMRI
Iš Tel Avivo kilęs 25-erių IMRI į „Euroviziją“ pateko laimėjęs Izraelio televizijoje organizuotą projektą „Rising Star“ (liet. „Kylanti žvaigždė“). Tai jau trečia jo viešnagė konkurse. Tiesa, du kartus jis buvo tik pritariantysis vokalistas.

2. Lenkija
Lenkijai atstovaujanti šviesiaplaukė Kasia Mos šįmet konkurso auditoriją sieks pavergti daina „Flashlight“ (liet. „Blyksinčios šviesos“). Muzikantų šeimoje užaugusi Kasia pirmąjį savo albumą įrašė vos prieš dvejus metus – 2015-aisiais. Tiesa, dabar ji ir vėl ruošiasi savo gerbėjus nustebinti nauju darbu.
Lenkijos atstovė Kasia Mos
Į „Euroviziją“ nacionalinėse atrankose mergina „beldėsi“ tris kartus. Pirmąjį kartą – prieš vienuolika metų, 2011-aisiais.

3. Baltarusija
Baltarusų grupė „Naviband“ – tai Artemo Lukyanenko ir Ksenijos Zhukos duetas. „Eurovizinės“ pergalės jie siekia su daina „Story Of My Life“ (liet. „Mano gyvenimo istorija“). 24-erių Artemas yra ne tik grupės muzikantas, bet ir profesionalus pianino bei gitaros virtuozas ir žurnalistas. Metais vyresnė Ksenija – vokalistė.
Baltarusijos grupė "Naviband"
Vos ketverius metus gyvuojanti grupė dainą atliks gimtąja kalba ir tai bus pirmasis kartas, kai Baltarusijos atstovas scenoje dainuos baltarusiškai. Atlikėjai taip norėjo pažymėti 800 metų Baltarusijos jubiliejų.

4. Austrija
Austras Nathanas Trentas savo šalį konkurse pristato su daina „Running On Air“ (liet. „Bėgantis vėjyje“). Nuo trejų su pianinu bei vilkančele grojantis Nathanas užaugo italės ir austro šeimoje, tad abi kalbos jam savos. „Mane auklėjo abejomis kalbomis: itališkai ir vokiškai, o kasdien pietums galėdavau gauti sušių“, – pasakoja pats atlikėjas.
Austrijos atstovas Nathanas Trentas
Beje, prieš lipdamas į sceną vaikinas stengiasi pusę valandos skirti jogos pratimams.

5. Armėnija
Armėnė Artsvika „Eurovizijos“ gerbėjus pakvies skriti kartu. „Fly with me“ (liet. „Skirsim kartu“) – taip vadinasi šios atlikėjos daina.
Armėnijos atstovė Artsvika
Bilietą į didžiąją „Euroviziją“ Artsvika iškovojo dalyvaudama nacionalinėse atrankose, kuriose buvo absoliuti lyderė. Po kiekvieno pasirodymo ji gaudavo daugiausia balsų tiek iš žiūrovų, tiek iš komisijos.

6. Nyderlandai
Nyderlandai šįmet į konkursą išleido merginų grupę OG3NE. Įdomu tai, jog grupėje dainuoja trys seserys, o dainą „Lights and Shadows“ (liet. „Šviesos ir šešėliai“) joms sukūrė jų tėtis bei vienos jų vaikinas.
Nyderlandų grupė OG3NE
Nuo pat vaikystės konkursą stebinčios merginos šiuo pasirodymu pirmiausia nori nudžiuginti savo mamą.

7. Moldova
Moldova konkursui parengė tikrą bombą – jų šaliai atstovauja grupė „Sunstroke Project“ su daina „Hey Mamma“ (liet „Ei, mama“). „Mes esame pirmasis pasaulyje projektas, savo pasirodymuose susjungiantis popmuziką, džiazą ir klasikinius instrumentus: violančelę ir saksofoną. Esame juokingiausi pasaulyje žmonės“, – nesikuklina „Sunstroke Project“.
Moldovos grupė "Sunstroke Project"
Jų šmaikštumą liudija ir pavadinimas, išvertus iš anglų kalbos, žodis „sunstroke“ reiškia „saulės smūgis“. Scenoje klasikiniais kostiumais pasirodantiems vaikinams pritaria vokalistės, pasipuošusios vestuvinėmis suknelėmis.

8. Vengrija
Vengrijos atstovą Joci Papai sunku apibūdinti vienu žodžiu. Jis – kovotojas, dainininkas, svajotojas ir tėtis.
Vengrijos atstovas  Joci Papai
Joci nuo pat vaikystės augo apsuptas muzikos – jo tėtis priklausė romų ansambliui. Būdamas vos ketverių jis į rankas paėmė gitarą ir taip jos niekad nebepaleido. Ir nors kurį laiką siekė profesionalaus krepšininko karjeros – trauka muzikai buvo stipresnė.

9. Italija
Italas Franceso Gabbani tituluojamas konkurso lyderiu nuo pat pirmos sekundės, kai paaiškėjo, kad būtent jis „Eurovizijoje“ neš Italijos vėliavą. Kartu su šokančia gorila scenoje pasirodantis Francesco atliks dainą „Occidentali's Karma“ (liet. „Vakarų karma“).
Italijos atstovas Franceso Gabbani
Francesco dainuoja apie šiuolaikinius žmones, išsipuošusius vardiniais drabužiais, gyvenančius gyvenimą, kuriame nėra vietos sielos lavinimui, tačiau, įkvėpti madingų dalykų, laisvalaikiu medituoja ar užsiima kita Rytų praktika visiškai nesuprasdami to reikšmės.

10.
Danija Šviesiaplaukė Anja šįmet atstovauja Danijai su daina „Where I Am“ (liet. „Kur aš“). 21-erių atlikėja gimė ir augo Australijoje, tačiau jos abu tėvai – danai. Tiesa, ji prisipažįsta, kad nors nuo vaikystės girdėjo tėvų gimtąją kalbą, pati ja kalba dar tik vos kelis mėnesius.
Danijos atstovė Anja
Beje, ji tikina, kad Danijos atstovavimas „Eurovizijoje“ sustiprins jos ryšį su tėvams gimta Danija.

11. Portugalija
Portugalijos pasirodymas net ir prasidėjus „Eurovizijai“ kabėjo ant plauko – sunkiai sergantis atlikėjas Salvadoras Sobralis negalėjo atvykti į privalomas repeticijas, tad vietoje jo scenoje pasirodydavo jo sesuo Luisa.
Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralis
Vis dėlto, sekmadienį, nutiesus oficialaus „Eurovizijos“ atidarymo raudonąjį kilimą, jis pasirodė ir antradienio vakarą užlipo ant scenos su daina „Amar Pelos Dois“ (liet. „Mums abiems“). Po itin jautraus pasirodymo neliko abejingų – portugalas gerokai sumaišė lyderiu tituluoto italo kortas ir dabar įvardijamas kaip vienas iš pretendentų į pergalę.

12.
Azerbaidžanas Diana Hajiyeva, pasislėpusi po slapyvardžiu Dihaj, šįmet siekia pergalės Azerbaidžanui su daina „Skeletons“ (liet. „Skeletai“). „Noriu įrodyti, kad nesvarbu, kokią muziką groji ir koks alternatyvus esi – gali būti išgirstas ir pamatytas įvairių pasaulio auditorijų“, – tikina kitokio vėjo į popkonkursą įpučianti Diana.
Azerbaidžano atstovė Dihaj
Prieš lipdama į sceną ji nesiima jokių ritualų, tiesiog stengiasi, kad galvoje būtų vien pozityvios mintys.

13. Kroatija
Kroatai šįmet į konkursą atsiuntė vokalo galimybėmis išsiskiriantį Jacquesą Houdeką. Ponas balsas – taip užsienio žiniasklaida pristato kroatą, kuris „eurovizininkų“ širdis virpins daina „My Friend“ (liet. „Mano draugas“).
Kroatijos atstovas Jacquesas Houdekas
„Ši daina yra himnas, kuriuo kviečiu švęsti gyvenimą, – kalba pats atlikėjas. – Tiesiog būkime draugais nepaisydami rasės, tautybės, amžiaus, religijos, seksualinės orientacijos bei socialinio statuso.“

14. Australija
Australai šįmet į „eurovizinę“ sceną atsiuntė 17-metį Isaiahą. Vaikinas kilęs iš nedidelio miestelio Moama, kuriame gyvena vos 5 tūkstančiai gyventojų.
Australijos atstovas Isaiahas
Per pastaruosius dvejus metus mažo miestelio dainininkas, turintis dar dešimt brolių ir seserų, užaugo ir tapo tikra Australijos žvaigžde. Kaip ir daugeliui „Eurovizijos“ dalyvių, kelią į sėkmę jam „nutiesė“ pergalė televizijos projekte, vaikinas laimėjo „X Faktorių“. Su daina „Don't Come Easy“ pergalės siekiantis vaikinas pirmą kartą vieši Europoje.

15.
Graikija Talentingoji Demy šįmet į „Eurovizijos“ sceną žengia su Graikijos vėliava. Pianinu nuo penkerių grojanti Demy apsiginklavo daina „This Is Love“ (liet. „Tai yra meilė“). „Žmonės sako, kad juos žavi mano energija. Nuo pat mažumės galiu kone 24 valandas per parą mokytis, dainuoti, groti ir tiesiog būti su muzika“, – apie save kalba daininikė.
Graikijos atstovė Demy
Beje, nulipusi nuo scenos Demy į rankas griebia teisės knygas ir skuba į paskaitas. „Viską, ką darau, noriu daryti puikiai“, – sako mergina.

16. Ispanija
Ispaną Manelį Navarro publika pastebėjo socialiuose tinkluose. Vyrukas ten talpindavo vaizdo įrašus ir štai – jis stovi ant „eurovizinės“ scenos.
Ispanijos atstovas Manelis Navarro
Dainą „Do It For Your Lover“ (liet. „Padaryk tai dėl savo meilės“) atliekantis 21-erių Manelis įkvėpimo semiasi iš Bobo Dylano bei Edo Sheerano muzikos. Tiesa, be gitaros šis ispanas nežengia nė žingsnio.

17. Norvegija
Norvegiją „Eurovizijoje“ pristato grupė JOWST. Šis raidžių trumpinys reiškia – Joakim With Steen, o išvertus iš olandų kalbos – „Joakimas su akmeniu“.
Norvegijos grupė JOWST
Grupės vokalistas Aleksanderis, prieš lipdamas į sceną, vaikštinėja pirmyn-atgal, geria beprotiškai daug kavos ir niūniuoja Edo Sheerano dainas. Tad tikėtina, jog toks pat ritualas buvo atliktas ir prieš lipant į „eurovizinę“ sceną, kurioje grupė atlieka dainą „Grab The Moment“ (liet. „Nepraleisk šanso“).

18. Jungtinė Karalystė
Jungtinei Karalystei šįmet atstovauja jausmingą dainą atliekanti Lucie Jones. Beje, pati atlikėja neaiškina dainos „Never Give Up On You“ (liet. „Niekada nepasiduok“) prasmės. Esą ji palieka kiekvienam žmogui ją priimti savaip.
Jungtinės Karalystės atstovė Lucie Jones
Lucie – ne tik dainininkė, bet ir aktorė. Pastaruosius 7 metus ji praleido kurdama įvairius vaidmenis spektakliuose.

19. Kipras
Atlikėjas Hovigas „eurovizinės“ laimės siekia su daina „Gravity“ (liet. „Gravitacija“).
Kipro atstovas Hovigas
„Eurovizija“ šiam dalyviui – daug daugiau nei tik konkursas. „Ji sutelkia kartu skirtingas šalis, kultūras ir talentus, nuošalyje palikdama politiką“, – tikina Hovigas.

20. Rumunija
Rumunijai 2017-ųjų „Eurovizijoje“ atstovauja Ilincos ir Alexo Florea duetas. Daina „Yodel It!“ ne vienam sukels šypseną – seksualios merginos ir šelmiško vaikino duetą dainos kulminacijos metu scenoje papildo dvi blizgios patrankos.
Rumunijos duetas Ilinca ir Alexas Florea
Patys atlikėjai labai džiaugasi, jog jų dainoje susilieja labai daug skirtingo stiliaus akcentų: roko, repo ir net tirolietiško dainavimo. „Mes labai mylime muziką, absoliučiai visokią muziką“, – kalba atlikėjai.

21. Vokietija
Su daina „Perfect life“ (liet. „Tobulas gyvenimas“) „eurovizinės“ šlovės sieks vokietė Levina. 25-erių Isabella Levina Lueena dainas rašo nuo dvylikos, tad jau turi sukaupusi nemažai muzikinės patirties.
Vokietijos atstovė Levina
Užsienio žiniasklaidai Levina įvardijo tris savo privalumus: „Gilus balsas, ilgos kojos ir faktas, jog dainuoti pradėjau būdama devynerių“.
22. Ukraina „Eurovizijos“ šeimininkai šįkart konkursui pateikė visiškai kitokį pasirodymą nei pernai. 2005 metais susikūrusi grupė „O. Torvald“ „eurovizinės“ pergalės siekia su daina „Time“ (liet. „Laikas“).
Ukrainos grupė "O.Torvald"
Grupę sudaro trys vaikinai, iš kurių du, gitaristas ir solistas, draugai jau 23 metus. Beje, visi trys tarnavo kariuomenėje. „Esame vyrai, kurie kovoja už savo svajones ir nepriklausomybę“, – kalba atlikėjai.

23. Belgija
Atlikėja Blanche (pranc. Balta) 2017-ųjų „Eurovizijoje“ siekia pergalės Belgijai su daina „City Lights“ (liet. „Miesto šviesos“). Po pseudonimu Blanche pasislėpusi Ellie Delvaux galimybę dalyvauti konkurse laiko puikia proga parodyti save pasauliui. „Esame labai maža šalis, tad dažnai liekame nematomi. „Eurovizija“ yra puiki vieta, kurioje mano balsas gali būti išgirstas“, – kalba dainininkė.
Belgijos atstovė Blanche
Tiesa, daina „City Lights“ buvo kurta ne „Eurovizijai“, tad teko ją trumpinti. „Eurovizinėse“ taisyklėse numatyta, kad dainos trukmė turi būti ne daugiau kaip trys miutės.

24.
Švedija Švedas Robinas Bengtssonas savo šaliai atstovauja su energinga daina „I Cant Go On“ (liet. „Nebegaliu“). Nuo 13 metų dainuojantis Robinas turi pelnęs ne vieną tarptautinių konkursų apdovanojimą, tad „Eurovizijos“ scena, kupina jaudulio ir varžymosi, jam – ne naujiena. Beje, didžiausio populiarumo vyrukas pasiekė sudalyvavęs švediškame muzikiniame projekte, tai tapo jo tramplinu į didžiąją sceną.
Švedijos atstovas Robinas Bengtssonas
Vis dėlto, pasklausus, kuriuo savo pasiekimu jis labiausiai didžiuojasi, jo atsakymas buvo konkuretus: „Esu tėtis“.

25. Bulgarija
17-metis bulgaras Kristianas Kostovas be abejo suvirpins milijonus merginų širdžių. Mielas ir kiek pasivėlęs vaikinas scenoje atlieka dainą „Beautiful Mess“ (liet. „Graži netvarka“).
Bulgarijos atstovas Kristianas Kostovas
Nuo šešerių dainuojantis Kristianas kaip solo atlikėjas pasirodo nuo 11 metų. Didžiausiu savo karjeros pasiekimu jis laiko dalyvavimą rusiškame muzikiniame projekte, kuriame jo mokytoju tapo „Eurovizinę“ pergalę kartą išplėšęs Dima Bilanas.
26. Prancūzija Tamsiaplaukė Alma „eurovizinėje“ scenoje atlieka dainą „Requiem“. Atlikėjos teigimu, kontrastas tarp dainos pavadinimo ir siunčiamos žinutės – žaviausias dalykas šiame kūrinyje. Savo dainuose Alma dažnai kalba apie gyvenimą, meilę ir mirtį.
Prancūzijos atstovė Alma
Beje, „euroviziniuose“ užkulisiuose dažnai pasigirsta komplimentų šiai merginai. Be abejo, ji – viena gražiausių atlikėjų 2017-ųjų „Eurovizijoje“.
Pasirodžius visiems dalyviams į sceną užlipo ypatinga viešnia – 2004 metais Ukrainai pergalę išplėšusi Ruslana. Jos daina „It's Magical“ (liet. „Tai magiška“) skambės laikrodžiui mušant vidurnaktį. „Šis laikas – 00:00 yra magija. Scenoje išties vyks magija“, – prieš finalo repeticiją žurnalistams kalbėjo pati Ruslana.

Finalo akimirkos:
DELFI kviečia išreikšti nuomonę:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1675)