Ir nors muzikinės kovos prasidėjo tik gegužės 9-ąją, „eurovizininkai“ į Kijevą pradėjo rinktis gerokai anksčiau. Lietuvos delegacija su grupe „Fusedmarc“, kurią „eurovizinėje“ scenoje išvysime ketvirtadienio vakarą, Kijeve vieši nuo gegužės pirmosios.

Sekmadienį, iškilmingos ceremonijos metu, buvo oficialiai atidaryta „Eurovizija“, kurios šeimininkais ukrainiečiai tapo po pernykštės Jamalos pergalės.

Paaiškėjo, kas pateko į finalą

Po pirmojo pusfinalio paaiškėjo, kad į finalą patenka ir šeštadienį dėl galimybės išplėšti „eurovizinę“ pergalę susikaus: Moldova, Azerbaidžanas, Graikija, Švedija, Portugalija, Lenkija, Armėnija, Australija, Kipras ir Belgija.

Dar dešimt dalyvių, pateksiančių į finalą, paaiškės ketvirtadienio vakarą. Antrojo pusfinalio metu sėkmės paukštę bandys pagauti ir lietuviai „Fusedmarc“, jie į sceną lips šešiolikti.

Pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis

Tai jau antroji „Eurovizija“, kurią rengia Ukraina. Pirmąjį kartą Kijevas konkurso namais tapo po Ruslanos pergalės su daina „Wild dances“, 2004-aisiais. Beje, po trylikos metų į Kijevą grįžusi „Eurovizija“ rengiama kitoje vietoje – šįkart konkursą milijonams žiūrovų visame pasaulyje Ukraina transliuoja iš Tarptautinio parodų centro.

"Eurovizija 2017” pirmasis fusfinalis

Antradienio vakarą „eurovizinėje“ scenoje pasirodė aštuoniolikos šalių atstovai: Švedijos, Gruzijos, Australijos, Albanijos, Belgijos, Juodkalnijos, Suomijos, Azerbaidžano, Portugalijos, Graikijos, Lenkijos, Moldovos, Islandijos, Čekijos, Kipro, Armėnijos, Slovėnijos ir Latvijos.

Prasidėjus konkurso transliacijai, vos nuaidėjus tradicinėms „Eurovizijos“ fanfaroms, ekrane sušvito ukrainietės moterys, besipuošiančios tautiniais drabužiais. Tradicinės austos juostos, vilnonės kojinės, ilgi sijonai, raudonais raštais marginti marškiniai, šukuojami plaukai – tokias detales pritraukė operatoriaus fotoobjektyvas, pristatydamas Ukrainą įžanginiame filmuke.

Monatikas

Po trumpos įžangos scenoje uždainavo vienas populiariausių Ukrainos atlikėjų – Monatikas, kuris, po pasirodymo, į sceną pakvietė tris šio renginio vedėjus: Aleksandrą Skičko, Vladimirą Ostapčiuką ir Timūrą Mirošničenko.

Po kelias minutes trukusių dainų bei kalbų, prasidėjo laukiamiausias ir didžiausias muzikos renginys Europoje. Šįmet burtai lėmė, jog pirmasis scenoje pasirodė švedas Robinas Bengtssonas.

1. Švedija

Švedas Robinas Bengtssonas savo šaliai atstovauja su energinga daina „I Cant Go On“ (liet. „Nebegaliu“).

Nuo 13 metų dainuojantis Robinas turi pelnęs ne vieną tarptautinių konkursų apdovanojimą, tad „Eurovizijos“ scena, kupina jaudulio ir varžymosi, jam – ne naujiena. Beje, didžiausio populiarumo vyrukas pasiekė sudalyvavęs švediškame muzikiniame projekte, tai tapo jo tramplinu į didžiąją sceną.

Švedijos atstovas Robinas Bengtssonas

Vis dėlto, pasklausus, kuriuo savo pasiekimu jis labiausiai didžiuojasi, jo atsakymas buvo konkretus: „Esu tėtis“.

2. Gruzija

Gruzija į didžiąją „Euroviziją“ šįmet atsiuntė atlikėją Tamarą Gachechiladze, kuri scenoje kartais prisistato ir pseudonimu Tako.

Gruzijos atstovė Tamara Gachechiladze

Su daina „Keep The Faith“ (liet. „Neprarask vilties“), ji pasauliui skleidžia žinutę, kad nesvarbu, kokia sunki gyvenimo situacija užkluptų, visuomet būtina neprarasti vilties ir tikėjimo.

Beje, kas kartą, prieš lipdama ant scenos, Tamara meldžiasi.

3. Australija

Australai šįmet į „eurovizinę“ sceną atsiuntė 17-metį Isaiahą. Vaikinas kilęs iš nedidelio miestelio Moama, kuriame gyvena vos 5 tūkstančiai gyventojų.

Australijos atstovas Isaiahas

Per pastaruosius dvejus metus mažo miestelio dainininkas, turintis dar dešimt brolių ir seserų, užaugo ir tapo vienu populiariausių atlikėjų visoje Australijoje. Kaip ir daugeliui „Eurovizijos“ dalyvių, kelią į sėkmę jam „nutiesė“ pergalė televizijos projekte, vaikinas laimėjo „X Faktorių“.

Su daina „Don't Come Easy“ pergalės siekiantis vaikinas pirmą kartą vieši Europoje.

4. Albanija

Kosove gimusi 27-erių Lindita Halimi šįmet su daina „World“ (liet. „Pasaulis“) neša Albanijos vėliavą. Nuo vaikystės dainuojanti mergina solo artistės karjerą pradėjo po pergalės nacionaliniame Albanijos festivalyje, 2009 metais.

Albanojos atstovė Lindita Halimi

„Dainuoju apie tai, jog reikia mylėti ne tik save, bet ir kitus. Svarbu skleisti meilę nepaisant tautybės, rasės, religijos ar seksualinės interpretacijos. Lai meilė mus sujungia“, – pasakoja Lindita.

5. Belgija

Atlikėja Blanche (pranc. Balta) 2017-ųjų „Eurovizijoje“ siekia pergalės Belgijai su daina „City Lights“ (liet. „Miesto šviesos“).

Po pseudonimu Blanche pasislėpusi Ellie Delvaux galimybę dalyvauti konkurse laiko puikia proga parodyti save pasauliui. „Esame labai maža šalis, tad dažnai liekame nematomi. „Eurovizija“ yra puiki vieta, kurioje mano balsas gali būti išgirstas“, – kalba dainininkė.

Belgijos atstovė Blanche

Tiesa, daina „City Lights“ buvo kurta ne „Eurovizijai“, tad teko ją trumpinti. „Eurovizinėse“ taisyklėse numatyta, kad dainos trukmė turi būti ne daugiau kaip trys miutės.

6. Juodkalnija

„Galimybė pristatyti save ir savo šalį – didžiulė palaima“, – sako Juodkalnijai šįmet atstovaujantis Slavko Kalezicas. Su daina „Space“ (liet. „Kosmosas“) į konkursą patekęs vyrukas – ne tik dainininkas, bet ir Nacionalinio Juodkalnijos teatro aktorius.

Juodkalnijos atstovas Slavko Kalezicas

Slavko netrūksta pasitikėjimo savimi. „Sunkiai dirbu, tačiau esu talentingas ir labai empatiškas“, – sako atlikėjas, kuris scenoje surengė tikrą šou: iš pradžių buvo su sijonu, vėliau jį nusimetė ir pademonstravo kiekvieną kojų linkį pabrėžiančias blizgias kelnes.

7. Suomija

Šiauriečiams suomiams 2017-ųjų „Eurovizijoje“ sėkmės paukštę bandys pagauti Lasse ir Leenos duetas „Norma John“. Jau penkiolika metų kartu kuriantis duetas atliks dainą „Blackbird“.

Suomijos duetas "Norma John"

„Tai puiki galimybė visas kultūras ir skirtingus žmones sujungti bendram tikslui“, – sako duetas, kuris džiaugiasi galimybe „muzikos galia pralaužti sienas“.

8. Azerbaidžanas

Diana Hajiyeva, pasislėpusi po slapyvardžiu Dihaj, šįmet siekia pergalės Azerbaidžanui su daina „Skeletons“ (liet. „Skeletai“).

Azerbaidžano atstovė Diana Hajiyeva

„Noriu įrodyti, kad nesvarbu, kokią muziką groji ir koks alternatyvus esi – gali būti išgirstas ir pamatytas įvairių pasaulio auditorijų“, – tikina kitokio vėjo į popkonkursą įpučianti Diana.

Prieš lipdama į sceną ji nesiima jokių ritualų, tiesiog stengiasi, kad galvoje būtų vien pozityvios mintys.

9. Portugalija

Portugalijos pasirodymas net ir prasidėjus „Eurovizijai“ kabėjo ant plauko – sunkiai sergantis atlikėjas Salvadoras Sobralis negalėjo atvykti į privalomas repeticijas, tad vietoje jo scenoje pasirodydavo jo sesuo Luisa.

Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralis

Vis dėlto, sekmadienį, nutiesus oficialaus „Eurovizijos“ atidarymo raudonąjį kilimą, jis pasirodė ir antradienio vakarą užlipo ant scenos su daina „Amar Pelos Dois“ (liet. „Mums abiems“).

Psichologiją studijavęs Salvadoras nusprendė pasukti muzikos keliu ir štai, jis – „Eurovizijos“ scenoje.

10. Graikija

Talentingoji Demy šįmet į „Eurovizijos“ sceną žengia su Graikijos vėliava. Pianinu nuo penkerių grojanti Demy apsiginklavo daina „This Is Love“ (liet. „Tai yra meilė“).

Nulipusi nuo scenos Demy į rankas griebia teisės knygas ir skuba į paskaitas. „Viską, ką darau, noriu daryti puikiai“, – sako mergina.

Graikijos atstovė Demy

„Žmonės sako, kad juos žavi mano energija. Nuo pat mažumės galiu kone 24 valandas per parą mokytis, dainuoti, groti ir tiesiog būti su muzika“, – apie save kalba dainininkė.

11. Lenkija

Lenkijai atstovaujanti šviesiaplaukė Kasia Mos šįmet konkurso auditoriją sieks pavergti su daina „Flashlight“ (liet. „Blyksinčios šviesos“).

Muzikantų šeimoje užaugusi Kasia pirmąjį savo albumą įrašė vos prieš dvejus metus – 2015-aisiais. Tiesa, dabar ji ir vėl ruošiasi savo gerbėjus nustebinti nauju darbu.

Lenkijos atstovė Kasia Mos

Į „Euroviziją“ nacionalinėse atrankose mergina „beldėsi“ tris kartus.

12. Moldova

Moldova konkursui parengė tikrą bombą – jų šaliai atstovauja grupė „Sunstroke Project“ su daina „Hey Mamma“ (liet. „Ei, mama“).

„Mes esame pirmasis pasaulyje projektas, savo pasirodymuose sujungiantis popmuziką, džiazą ir klasikinius instrumentus: violančelę ir saksofoną. Esame juokingiausi pasaulyje žmonės“, – nesikuklina „Sunstroke Project“.

Moldovos grupė "Sunstroke Project"

Jų šmaikštumą liudija ir pavadinimas, išvertus iš anglų kalbos, žodis „sunstroke“ reiškia „saulės smūgis“.

Scenoje klasikiniais kostiumais pasirodantys vaikinai įpusėjus pasirodymui nustebina šalia savęs pasikviesdami tris nuotakas, kurios pritaria dainuodamos į mikrofonus, įtaisytus nuotakų puokščių viduryje.

13. Islandija

Islandų vėliava konkurse nešanti atlikėja Slava – viena ryškiausių moterų konkurse. Išskirtiniu stiliumi išsiskirianti Slava scenoje primena šiuolaikinę sniego karalienę, kurios krūtinę puošia iš geometrinių figūrų sudaryta tatuiruotė.

Legendinio islandų atlikėjo Bo Halldorssono dukra Slava yra tikra žvaigždė savo šalyje.

Islandijos atlikėja Slava

Kiek daugiau nei prieš dešimtmetį ji dainavo kartu su grupe „Steed Lord“. Ši grupė pasiekė tarptautinės šlovės ir leisdavosi į pasaulinius turus.

„Eurovizinėje“ scenoje Slava atlieka dainą „Paper“ (liet. „Popierius“).

14. Čekija

Čekija 2017-ųjų „Eurovizijoje“ skamba džiazo garsais. „My Turn“ (liet. „Mano pasirinkimas“) dainą konkurse atliekanti Martina Barta neslepia, kad „Eurovizija“ gerokai pakoregavo jos planus.

Čekijos atstovė Martina Barta

„Nustebau ir tai absoliučiai pakeitė mano planus. Gyvenimas kuriam laikui tapo dar labiau pašėlęs, tačiau tai man patinka“, – pasakoja Martina.

15. Kipras

Atlikėjas Hovigas „eurovizinės“ laimės sieks su daina „Gravity“ (liet. „Gravitacija“).

Kipro atstovas Hovigas

„Eurovizija“ šiam dalyviui – daug daugiau nei tik konkursas. „Ji sutelkia kartu skirtingas šalis, kultūras ir talentus, nuošalyje palikdama politiką, o tamsios mūsų naktys virsta spalvingais vakarėliais“, – tikina Hovigas.

16. Armėnija

Armėnė Artsvika „eurovizijos“ gerbėjus pakvies skristi kartu. „Fly with me“ (liet. „Skirsim kartu“) – taip vadinasi šios atlikėjos daina.

Armėnijos atstovė Artsvika

Bilietą į didžiąją „Euroviziją“ Artsvika iškovojo dalyvaudama nacionalinėse atrankose, kuriose buvo absoliuti lyderė. Po kiekvieno pasirodymo ji gaudavo daugiausia balsų tiek iš žiūrovų, tiek iš komisijos.

17. Slovėnija

Slovėnas Omaras Naberis pergalės siekia su daina „On My Way“ (liet. „Pakeliui“). Įdomu tai, jog Omaras šią dainą sukūrė prieš dešimt metų ir, kaip pats sako, saugojo ją ypatingai progai.

Kiekvieną kartą, prieš lipdamas į sceną, O. Naberis bent dešimt minučių leidžia vienumoje. Jei nėra galimybės susirasti kambario, jis užsidaro tiesiog tualete...

Slovėnijos atstovas Omaras Naberis

Odontologo išsilavinimą įgijęs Omaras tikina negalėjęs gyventi be muzikos, tad, nuo dvejų metų dainuojantis vyras, odontologo darbą metė padirbęs vos metus.

18. Latvija

Latviams šįmet atstovauja alternatyvios muzikos grupė „Triana Park“ su daina „Line“ (liet. „Linija“). Išskirtiniu stiliumi stebinanti grupė jau antrą savaitę džiugina praeivius Kijeve. Ekstravagantiškiausią Latvijos grupę dar 2008 metais įkūrė ir iki šiol jos lyderė yra Agnese Rakovska.

Latvijos grupė "Triana Park"

Grupė tikina, kad juos vienija ne tik muzika, bet ir potraukis maistui – štai mėgstamiausiu savo patiekalu visi sutartinai įvardija lietinius su bananais ir riešutų sviestu.

Beje, grupės lyderė Agnese yra baigusi net dvejas bakalauro studijas, o grupės gitaristas Arturas yra vienas geriausių Latvijos baristų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (850)