Tiesa, atstovą rinks ne tik žiūrovai, bet ir komisija. Kaip ir pusfinalio metu, žiūrovų ir komisijos balsai bus vienodai svarbūs – po 50 procentų. Tiek vienų, tiek kitų balsai bus paverčiami „euroviziniais“ balais ir sumuojami.

„Eurovizinę“ kelionę dar sausį pradėjo 26 atlikėjai. Vieni į konkursą žengė su savo dainomis, kiti jas rinkosi iš „bendro katilo“. Vieni atlikėjai jau iki konkurso buvo gerai pažįstami scenos vilkai, kiti čia debiutavo kaip scenos naujokai. Vietą finale išsikovojo tik šeši.

Pastarąjį šeštadienį įvykusio pusfinalio metu daugiausia palaikymo sulaukė ir 12 taškų pelnė Erica Jennings su daina „Leading Me Home“. Antroje vietoje, susumavus žiūrovų ir komisijos balus, liko Donatas Motvydas su daina „I've Been Waiting For This Night“, trečioje – Rūta Ščiogolevaitė su daina „United“, ketvirtoje – Aistė Pilvelytė „You Bet“, penktoje – Ieva Zasimauskaitė-Kiltinavičienė „Life (not that beautiful)“, šeštoje – Ruslanas Kirilkinas „In My World“.

Pastarojoje atrankų laidoje savo nuomonę reiškė ir balsus dalijo tik Lietuvos komisija. Iki šios laidos rezultatų lentelėje gerokai kortas maišė užsienio komisija, kurie negailėjo balų scenos naujokams.

Beje, žinia apie tai, jog pusfinalio metu savo balų nedalys užsienio komisija, bene labiausiai nepatiko I. Zasimauskaitei-Kiltinavičienei, nusivylimą šiuo prodiuserių sprendimu mergina liejo socialiniame tinkle. Atlikėja, kuriai lietuviškoji komisija dažnai pašykšti balų, visuomet sulaukdavo puikių įvertinimų iš užsienio komisijos.

Pusfinalis pažėrė ir daugiau staigmenų. Bene visų atrankų nuolaidžiai atlikėjų pasirodymus vertinusi komisija rėžė negailėdama. Pusfinalio scenoje pasirodęs scenos naujokas Valdas Lacko iš karto po pasirodymo išgirdo padėką už dalyvavimą ir atsisveikinimą. Komisija neslėpė, kad jam finale - ne vieta. Kritikos sulaukė ir scenos veteranai.

Vis dėlto Lietuvos atstovą „Eurovizijoje“ renka ne tik komisija, bet ir žiūrovai. Tad DELFI kviečia dar kartą prisiminti šešis laiminguosius, nuėjusius ilgą kelią link „eurovizinio“ finalo ir išreikšti nuomonę specilaioje DELFI apklausoje – kas šįmet vertas stovėti milžiniškoje „Eurovizijos“ scenoje?

Erica Jennings. Scenoje ši moteris ne naujokė. Net ir „Eurovizijoje“ ji ne naujokė. Daugiau nei prieš dešimtmetį Erica „Eurovizijoje“ atstovavo Lietuvai kaip grupės SKAMP solistė ir atliko popstiliaus dainą „You Got Style“ (liet. „Tu – stilingas“).

Šįkart „eurovizinę“ laimės paukštę ji bando pagauti su visiškai kitokio stiliaus daina. Kai kuriems ši lyriška daina „Leading Me Home“ primena net gospel choro melodingumą.

Erica scenoje nekuria šou, o koncentruojasi į kokybišką ir nepriekaištingą vokalą, kuris, jos nuomone, yra svarbiausias norint užimti aukštą vietą „eurovizinėje“ lentelėje.

Beje, su grupe SKAMP moteris pelnė 13-ą vietą finale. Kurį laiką tai buvo aukščiausias „eurovizinis“ Lietuvos pasiekimas, kol jo nepagerino akiplėšiškieji „LT United“.

Donatas Montvydas. DELFI komentatoriai šį atlikėją liaupsina ir vadina „gimusiu „eurovizinei“ scenai“. D. Montvydas, scenoje prisistatantis pseudonimu Donny Montell, šįmet konkursui pateikė užsienio kūrėjų kurtą dainą.

Donatas ne tik nepriekaištingai atlieka šokių stiliaus muzikos ritmų kupiną dainą, tačiau nevengia ir pademonstruoti puikios fizinės formos.

Beje, jis kartą taip pat ragavo „eurovizinės“ patirties. Prieš kelerius metus vaikinas pelnė galimybę atstovauti Lietuvai didžiojoje „Eurovizijoje“ ir ten atliko dainą „Love Is Blind“. Tąkart „Eurovizijos“ gerbėjus atlikėjas bandė sužavėti ne tik daina, bet ir legendiniu suktuku.

Šįkart vaikino pasirodyme taip pat netrūksta fizinio pasirengimo demonstravimo. Beje, pusfinalio metu dėl techninių sutrikimų jam nepavyko pademonstruoti visko, ką jis buvo sugalvojęs, tad finalo metu žiūrovai turėtų sulaukti malonios staigmenos.

Rūta Ščiogolevaitė. Trečio vaikelio neseniai susilaukusi moteris ryžosi stoti į kovą su įvairios patirties turinčiais scenos kolegomis. Ir tai ne pirmas kartas, kai Rūta bando „eurovizinę“ sėkmę.

Šįmet R. Ščiogolevaitės „eurovizinis“ ginklas – daina „United“. Apie taiką pasaulyje, žmonių vienybę ir gėrį dainuojanti moteris nuo pat pirmųjų nacionalinių atrankų laidų yra įsitikinusi, kad jos daina – tobulai tinka „eurovizinei“ scenai.

Komisija nekritikuoja moters vokalinių galimybių, tačiau neretai sukritikuoja pačią dainą. Anot muzikos veteranų, ši daina – „eurovizinė“ klišė, tad tokią dainą siųsti į konkursą rizikinga.

Komisija Rūtai pažėrė ir daugiau kritikos bei pasiūlymų. Muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys siūlė pritariamųjų vokalų grupę suburti iš įvairių lyčių bei rasių žmonių ir dainą atlikti susikibus rankomis, o atlikėjas Tomas Sinickis juokavo, kad šiai dainai puikiai tiktų nuolat rodomos pabėgėlių nuotraukos.

Aistė Pilvelytė. „Eurovizines“ kovas ši atlikėja pradėjo netausodama savo sveikatos. Pirmosios atrankų laidos filmavimo dieną Aistei temparatūra buvo pakilusi iki 39,6. Vis dėlto jos ryžtas nugalėjo ir ji, kaip pati kalbėjo po pasirodymo, savo dainą atliko „dainuodama žarnomis“.

Aistė – daugiausia kartų „eurovizinėse“ atrankose dalyvavusi Lietuvos atlikėja. Šis jos bandymas – dešimtas.

Ir nors, rodos, A. Pilvelytė puikiai išmano „eurovizines“ subtilybes, jai taip pat netrūksta komisijos kritikos. Vieno pasirodymo metu Aistės veidą puošė grimas, imituojantis apsiverkusias akis. Tai neįtiko tąkart komisijos kėdėje sėdėjusiais Daliai Ibelhauptaitei.

Vis dėlto komisija Aistei negaili komplimentų už puikų vokalą, už kurį savo balus mielai žeria ir žiūrovai.

Ieva Zasimauskaitė-Kiltinavičienė. Ne pirmą kartą „eurovizinėse“ atrankose pasirodanti atlikėja šįmet išties džiaugiasi nuėjusi taip toli. Prieš kelias savaites portalui DELFI mergina pasakojo, kad atrankos įgavo naują atspalvį tuomet, kai su konkursu pradėjo atsisveikinti gerai Lietuvoje pažįstami ir gerbėjų būrius turintys atlikėjai.

Šįmet Ieva Lietuvą, o vėliau ir Europą siekia užkariauti su lyriška daina „Life“.

Scenoje ji – ne naujokė, tačiau Lietuvos komisija jai balų vis pašykšti. Visiškai priešingai šią atlikėją vertino užsienio komisija. Po merginos pasirodymų ne vienas užsienio komisijos narys jai skirdavo aukščiausius balus.

Už krištolinį balsą giriama atlikėja vis tobulina muzikinę ir vokalinę dainos liniją. Šou jai nėra svarbus.

Ruslanas Kirilkinas. Iš televizijos ekranų kurį laiką dingęs atlikėjas vėl dėmesio centre sužibo pateikęs paraišką dalyvauti „eurovizinėse“ atrankose. Finale Ruslanas kaunasi su itin artima kolege Aiste Pilvelyte. Jiedu jau kurį laiką keliauja po Lietuvą atlikdami bendrą koncertinę programą.

Nei lietuviška, nei užsienio komisija nekritikuoja jo vokalinių galimybių, tačiau daugeliui jo pasirodyme pritrūksta jausmo, kulminacijos, jėgos ir panašių dalykų.

Visų atrankų metu Ruslanas ieško tobuliausio vizualinio išpildymo savo dainai „In My World“. Pradėjęs nuo pievų iliustracijų ir šokėjų užnugaryje, Ruslanas vėliau scenoje net basomis lipo per stiklų šukes.

R. Kirilkinui prieš kiekvieną pasirodymą svarbus susikaupimas bei ramybė. Kiekvienas pasirodyams žiūrovams jam itin svarbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1639)