Po dramatiškai svyravusio skirtingų šalių balsavimo rezultatų pirmajame dešimtuke atsidūrė Vokietija (246 balai), Turkija (170 balų), Rumunija (162 balai), Danija (149 balai), Azerbaidžanas (145 balai), Belgija (143 balai), Armėnija (141 balas), Graikija (140 balų), Gruzija (136 balai), Ukraina (108 balai).

Vos užlipusi į sceną Vokietijos atstovė Lena, apimta euforijos, sakė, jog tai, kas įvyko, ypatinga ir neįtikėtina. Tuo metu, kai atlikėja scenoje atsiėmė apdovanojimą, pilnutėlė „Telenor“ arena skandavo Lenos vardą.

Amerikietės Julie Frost ir dano Johno Gordono kūrinyje "Satellite", kurį atliko Lena, dainuojama apie įsimylėjusią moterį, kuri sielojasi, kad yra ignoruojama ir lygina save su palydovu orbitoje, vis besisukančiu apie mylimąjį.

„Esu tokia laiminga, tokia dėkinga. Niekada nemaniau, kad mes galime tai padaryti“, - sakė Lena, kuri ką tik išlaikė savo baigiamuosius egzaminus. Iki anksčiau šiais metais vykusios nacionalinės atrankos savo tėvynėje ji buvo niekam nežinoma dainininkė mėgėja.

Juodai apsirengusi Lena, kurios padažytos lūpos drebėjo iš susijaudinimo, konkurso vedėjams pareiškė neturinti jėgų pakelti savo prizą - krištolinį mikrofoną.

Kai tik paaiškėjo, kad nugalėtoja tapo Lena, tūkstančiai žmonių, Eurovizijos konkursą stebėjusių dideliuose ekranuose šiauriniame Hamburgo mieste ir Hanoveryje, jaunosios dainininkės gimtajame mieste, pratrūko šūksniais reikšti savo džiaugsmą ir susižavėjimą.

Per pastarąją savaitę spontaniškai bendraujanti paauglė pakerėjo Vokietiją ir pavergė savo tautiečių širdis nuoširdžiai atsakinėdama į klausimus apie privatų gyvenimą ir daug kam užkliuvusį anglišką tarimą.

„Lena, tu svajonę pavertei tikrove“, - rašo bulvarinio laikraščio "Bild", kuris negailėjo liaupsių "sensacingai" Vokietijos pergalei, svetainė.

„Neįtikėtina! Lena pasisuko į Europą ir laimėjo“, - savo ruožtu rašo regioninis dienraštis "Hamburger Abendblatt".

Kad ryžosi dalyvauti atrankoje į Euroviziją, Lena nesakė net draugams, nes nenorėjo išgirsti "jokių kvailų pastabų, jeigu būtų buvusi išspirta". Prieš tai ji tik mokinosi šokti baletą ir hiphopą ir kelis kartus bandė dainuoti su viena mokyklos grupe.

Lenos pergalė reiškia, kad Vokietija, kuri paskutinį kartą Euroviziją buvo laimėjusi tik 1982 metais, kai Didžiojoje Britanijoje jai atstovavo dainininkė Nicole su daina "Ein bisschen Frieden", kitais metais bus šio konkurso šeimininke.

Azerbaidžanietei batelius atgabeno iš Paryžiaus

Lietuviai 8 balus skyrė Ispanijai, 10 – Vokietijos atstovei, 12 balų – Gruzijai.

Didžiojo finalo duris šalims dalyvėms atvėrė šių metų „Eurovizijos“ šeimininkas Aleksandras Rybakas. Atlikęs kūrinį „Fairy tale“ ir palinkėjęs sėkmės visiems finalininkams, atlikėjas scenoje vietą užleido Azerbaidžano atstovei Safurai, atlikusiai kūrinį „Drip drop“.

Daugelis žiniasklaidos atstovų, dirbančių spaudos centre, atkreipė dėmesį į iki smulkmenų apgalvotą Safuros šou. Kiekvienas scenos planas, kiekvienas žvilgsnis į kameras kruopščiai apgalvotas. Įsimenančio kūrinio melodija pastarąja savaite Osle buvo girdima ne iš vieno žurnalisto lūpų. Emocingai atliktas kūrinys gali tapti atlikėjos sėkmės garantu. Bent jau to tikisi Azerbaidžano delegacijos nariai ir žurnalistai.

Įspūdinga atlikėjos suknelė buvo specialiai sukurta tarptautiniam konkursui. Tiesa, mergina nebijojo demonstruoti įnorių savo komandos nariams. Prieš antrąjį pusfinalį, kuriame dalyvavo, ji pareiškė, kad neavės aukštakulnių, mat bijojo nukristi nuo laiptų, kurie buvo naudojami kaip dekoracija scenoje. Specialiai Safurai buvo atvežti bateliai tiesiai iš Paryžiaus.

Žiūrovas prasmuko į ispanų pasirodymą

Nors iš Safuros šiemet daug tikimasi, Ispanijos atstovui Danieliui Digesui, žiniasklaidos vadinamam tiesiog garbaniumi, vilčių nebuvo suteikiama. Cirko areną su balerinomis primenantis pasirodymas nesulaukė griausmingų aplodismentų nei spaudos centre, nei „Telenor“ arenoje.

Incidentas per Ispanijos atlikėjo pasirodymą
Konkursas įvyko be didesnių incidentų, tačiau vienas iš 16 tūkst. žiūrovų sugebėjo prasmukti pro apsaugą ir užšokti ant scenos tuo metu, kai joje dainavo Ispanijos atstovas.

Ispanijoje pasigirdo balsų, kad tai buvo Jaume Marquetas Cotas, geriau žinomas kaip "Jimmy Jump". Šis nekilnojamojo turto agentas iš separatistinėmis nuotaikomis garsėjančios Katalonijos jau buvo surengęs panašių išsišokimų per kelis svarbius sporto renginius.

Pasipiktinusių sirgalių teigimu, katalonietis mėgino sutrukdyti ispanų atlikėjui laimėti konkursą. Ispanas, kuris buvo priverstas dukart atlikti savo dainą "Algo Pequenito", užėmė 15 vietą.

Mios klonas serbas

Trečiasis didžiojoje scenoje pasirodė norvegas Didrikas Solli. Klasikinį tamsų kostiumą ir prasegtus baltus marškinius vilkėjęs atlikėjas, padedamas penkiems pritariantiesiems vokalistams, atliko kūrinį „My heart is yours“. Kūrinio pabaigoje scenoje driokstelėjus fejerverkams, atlikėją publika apdovanojo šūksniais ir audringais plojimais.

Ryškesni nei Ispanijos ar Norvegijos atstovai pasirodę esą moldavai. „Sunstroke project“ ir ypač ryškiu makiažu pagražinta Olia Tira atliko „Euroviziniu“ standartu vadinamą kūrinį „Run away“. Be abejo, ritmiška daina sulaukė susidomėjimo. Olia Tiros kūriniai okupavo Moldovos radijo stotis, jos nuotraukos puikuojasi vietos žurnalų viršeliuose, atlikėja Moldovoje veda vieną rytinę TV laidą, galbūt todėl Oslo scenoje ji atrodė ypač atsipalaidavusi.

Staigmena daugeliui pasirodė tai, kad iš antrojo pusfinalio į finalą pateko Kipro atstovas Jonas Lilygreenas. Atlikęs kūrinį „Life looks better in spring“ antrajame pusfinalyje, dainininkas finale pasirodė ne prasčiau.

Tikimasi, kad Bosnijos ir Hercegovinos atstovas Vukašinas Brajičius, Osle sudainavęs roko baladę, sulauks Balkanų palaikymo. Atlikėjas dalyvavo populiariame realybės šou, kuris buvo transliuojamas net penkiose Balkanų šalyse, todėl buvo neabejojama, kad paskutinėje finalistų lentelės vietoje jis tikrai neatsidurs.

Septintasis scenoje pasirodė belgas Tomas Dice'as, atlikęs kūrinį „Me and my guitar“ dainininkas įrodė, kad ir vienas scenoje būdamas gali patekti į penketuką.

Serbijos atstovas Milano Stankovičius dėl savo įvaizdžio lietuviškoje žiniasklaidoje buvo pavadintas dainininkės Mios klonu. Atlikęs melodingą slaviško stiliaus dainą „Ovo je Balkan“, dainininkas sukėlė tikrą audrą arenoje.

Airė - nuobodžiausia ir neįdomiausia?

Dėl pasirodymo metu išskleidžiamų drugelių sparnų kritikuoti Baltarusijos atstovai jokių detalių finaliniame pasirodyme nebegalėjo pakeisti. Sėkmingai atlikę kūrinį „Butterflies“ baltarusiai užbūrė susirinkusiuosius.

Nors jau pusfinalio metu vilčių niekas neteikė Airijos atstovei Niamh Kavanagh, atlikusi baladę „It's for you“ ji sėkmingai pateko į didįjį finalą. Atlikėja prieš 17 metų buvo nuskynusi „Eurovizijos“, todėl patys airiai tiki jos sėkme ir finale, nors atsiranda ir ironizuojančių. Esą N. Kavanagh – nuobodžiausia ir neįdomiausia atlikėja „Eurovizijos“ istorijoje.

Graikijos atstovai Giorgos Alkaios ir draugai atliko tipišką graikų kūrinį „Opa“. G. Alkaios, scenoje pasirodęs su keturiais šokėjais surengė įspūdingą šou, o pasirodymo pabaigoje, graikams į rankas pasiėmus būgnus, driokstelėjo fejerverkai. Scenoje atlikę specialų šokį Graikijos atstovai sulaukė palaikymo ir savo sėkme neabejoja.

Dvyliktą pasirodymo numerį turėję britai nenustebino. Josho Dubovie pasirodymas scenoje su dviem šokėjais ir trimis pritariančiosiomis vokalistėmis ant pakylos pasirodė nuobodus. Žurnalistai tokį D. Britanijos atstovų pasirodymą vertina skeptiškai ir svarsto, kodėl Europos muzikos rinkoje lyderių pozicijas turintys britai kasmet į „Euroviziją“ siunčia „pilkus“ atlikėjus.

Jei Britų atstovo pasirodymas buvo „pilkas“, gruzinei Sofijai Nizharadzei, atlikusiai kūrinį „Shine“, abejingų neliko. Ilga raudona suknele pasipuošusi atlikėja, scenoje pasirodžiusi basa, sužavėjo žurnalistus.

„Tamsu, tamsu, mūsų pasirodyme labai tamsu“, - apie savo šalies atstovų pasirinkimą kalbėjo vienas turkų žurnalistas, paaiškinęs, kad tokia buvo Turkijos atstovų idėja. Nei turkai, nei po jų scenoje pasirodžiusi albanė Juliana Pasha, atlikusi kūrinį „It's all about you“, audros arenoje ir spaudos centre nesukėlė. Jiems buvo prognozuotos paskutinės vietos.

Uždainavusi prancūziškai Islandijos atstovė Hera Bjork pademonstravo eurovizinį standartą. Apkūni dainininkė vilkėjo ilgą vyšninės spalvos suknelę. Prie jos derėjo ir tos pačios spalvos sukneles vilkėjusios pritariančiosios vokalistės.

Ukrainietės kova už ekologiją

Iš pradžių tamsūs debesys, kaupęsi virš Ukrainos atstovų „Eurovizijoje“ dėl laiku nepateiktos dainos, seniai išsisklaidė. Ukrainos atstovė Alyosha dėl savo idėjų ir reklaminės kampanijos jau nuo pirmųjų dienų kėlė susidomėjimą. Už švarią aplinką ir ekologiją kovojančios atlikėjos atstovai spaudos centre dalijo kamuolius su vaikų piešiniais, kuriuos norėdami gauti žurnalistai turėjo pripūsti patys. Esą oras kamuolyje simbolizuoja švarų orą, o pripūtęs kamuolį ir pats prisidedi prie Alyoshos idėjų. Scenoje pasirodžiusi viena Ukrainos atstovė vilkėjo tamsų gobtuvą, vėliau jį nusimetė ir pademonstravo ne tik puikias savo vokalo galimybes, bet ir originalią suknelę.

Turbūt didžiausiu šių metų „Eurovizijos“ akibrokštu galima laikyti prancūzų atstovą Jessy Matador. Jo pasirodymas visiškai kitoks, vertinant bendrą šiemetinės „Eurovizijos“ dalyvių pasirodymų paletę. Daina „Alezz olla ole“ sukėlė tikrą audrą ir privertė ne vieną intensyviai finalo metu dirbusį žurnalistą pajudinti klubus.

Euroviziniu šlamštu vadinamas rumunų „Paulos Seling ir Ovi“ kūrinys „Playing the fire“ - tradicinis. Duetas pasirodė drauge su keturiomis pritariančiosiomis vokalistėmis. Žurnalistai labiausiai šaiposi iš butaforinio plastikinio Rumunijos atstovų pianino.

Rusijos atstovams atiteko 20-asis numeris. Peteris Nalitchas ir draugai atliko kūrinį „Lost and forgotten“. „Tvarkingas“ ir tikslus pasirodymas nenustebino ir niekuo nesiskyrė nuo „pilkojo“ britų šou.

Šviesesnių spalvų į Oslo sceną įnešė armėnė, tituluota gražuolė Eva Rivas. Atlikusi kūrinį „Apricot stone“ dainininkė neliko nepastebėta, mat netrukus buvo pradėta aptarinėti gili Evos iškirptė ir suspausta krūtinė.

Daugeliui mielas atrodė vokietės Lenos pasirodymas. Kūrinį „Satellite“ atlikusi Vokietijos atstovė buvo lyginama su Lilly Allen, tačiau pati sakė specialiai jos nekopijuojanti. Įnoringosios mergaitės titulą Osle pelniusi Lena surengė minimalistinį pasirodymą, scenoje pasirodžiusi drauge su keturiomis pritariančiosiomis vokalistėmis.

Vokietijos žiniasklaidos kritikuotas dėl pernelyg mažai šviesos Lenos pasirodymas sulaukė įvertinimo. Pati atlikėja, kalbėdama apie „šviesos trūkumą“ scenoje buvo negailestinga žurnalistams. „Kaip jūs jau žinote, esu tamsi asmenybė, turiu labai tamsią širdį, tamsią ir velnišką sielą. Šviesų nekeisime, tegul būna tamsu“, - likus dienai iki finalo kalbėjo ji.

Vokietijos atstovė vietą scenoje užleido portugalei Filipai Azevedo. Lyriškai portugalų kalba atliktas kūrinys „Há Dias Assim“, pūsta ilga kreminė suknia, pritariantieji vokalistai – nieko įsimintino ar išskirtinio.

Gerokai daugiau šansų nei portugalė turi talentingasis Izraelio atstovas Harelis Skaatas. Prieš antrąjį „Eurovizijos“ pusfinalį, kuriame dalyvavo ir H. Skaatas, „Telenor“ arenos prieigose Oslo palestiniečių bendruomenė surengė akciją, kurios metu ragino nebalsuoti už H. Skaatą, o jo pasirodymo metu iškelti Palestinos vėliavas. Panašu, tai nė kiek nepadarė įtakos rezultatams, o Izrealio atstovas sėkmingai pateko į finalą.

Nemažai vilčių dėta ir į danų dueto „Chanée&N'evergreen“ pasirodymą.

Pasibaigus 25-ių valstybių pasirodymams „Telenor“ arenoje pasirodymą surengė populiarieji „Madcon“ - Norvegijos hip-hop'o ir repo grupė, daugeliui lietuvių pažįstama dėl populiariųjų savo hitų, skambėjusių ir Lietuvos radijo stotyse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją