Sasha Son(g) ir muzikologas Darius Užkuraitis mano, jog šansų, kad lietuviai pateks į „Eurovizijos“ finalą – 50 proc.

„Pliusas yra tas, kad „Eurovizija“ mėgsta tokio tipo dainas ir dažniausiai jos patenka į finalą. Tai linksma daina: neįsipareigojanti, nereikalaujanti gilinimosi.

Minusas tas, kad traukiant burtus į mūsų pusfinalį nepateko nė vienas kaimynas. „Eurovizijos“ istorija įrodė, kad dažniausiai šalys, kurios yra mūsų pusfinalyje, niekada neduoda mums jokių balų. Aš nemanau, kad, pavyzdžiui, Kipras duos mums balų“, – kalbėjo atlikėjas Sasha Son(g).

„Iš septyniolikos dalyvių į kitą etapą patenka dešimt – šansai yra pakankamai dideli. Mūsų pliusas yra energinga daina, ta pozityvi energija, kurią skleidžia grupė. Mūsų minusas, mano nuomone, –režisūrinių sprendimų trūkumas. Kitos šalys savo pasirodymais pasakoja kažkokias istorijas, o pas mus viskas vyksta šiek tiek statiškai.

Daina yra smagi ir gera. Dar vienas minusas yra tai, kad lietuviai yra pirmi. Būtų geriau, jeigu mes būtume per viduriuką“, – dėstė pašnekovas.

Muzikologė Laimutė Ligeikaitė pažymėjo, jog labai gerai yra tai, kad Lietuva pagaliau į „Euroviziją“ išsiuntė „gyvus ir nuoširdžiai su publika ir aplinka bendraujančius žmones“.

„Eurovizijoje“ svarbu įsimenama melodija. Mūsų daina yra linksma, bet niekas jos neįsimena – tuo ji šiek tiek nusileidžia kitų dalyvių dainoms. Bet pačių grupės narių šaunumas, mano nuomone, turėtų juos nuvesti toliau“, – atviravo pašnekovė.

L. Ligeikaitė pastebėjo, kad „InCulto“ iš visų į „Euroviziją“ Lietuvos kada nors deleguotų muzikantų išsiskyrė ir reklamine kampanija. Muzikologė nuogąstavo dėl to, jog per reklaminį turą muzikantai galėjo „išsikvėpti“.

„Jeigu jie tą energiją pademonstruos scenoje, tikrai pateks į finalą. Gal ir nelaimės, bet turėtų užimti aukštesnę vietą ar bent patekti į dešimtuką.

Koją jiems gali pakišti pasirodymas antrajame pusfinalyje. Jeigu jie būtų dalyvavę pirmajame pusfinalyje, tikrai be jokių abejonių būtų patekę į finalą, nes pirmas pusfinalis buvo gana silpnas, o antrasis yra tikrai stiprus – neblogos dainos, labai profesionalūs atlikėjai“, – kalbėjo muzikologė.

Jai antrino ir Sasha Son(g). Anot jo, „InCulto“ sugeba „uždegti“.

„Eurovizijoje“ reikia mokėti uždegti publiką. „InCulto“ tikrai moka tai padaryti“, – pastebėjo atlikėjas.

Finale mato keletą lyderių

Muzikologas D. Užkuraitis pastebi, kad šiųmetės „Eurovizijos“ dainos „yra gana blankokos“, o tokios, kurią atsimintų ir po 10-20 metų, iš viso nėra. Vis dėlto tiek jis, tiek kiti lrt.lt pašnekovai buvo linkę išskirti keletą atlikėjų, kurie finale, jų nuomone, turėtų būti lyderių tarpe.

„Galbūt ispanas ar vokietė galėtų laimėti, bet labai ryškių dainų šiais metais nėra. Manau, kad tie, kurie pateks į finalą – praktiškai kiekvienas jų turi pakankamai šansų laimėti, nes ypatingai išsiskiriančių dainų nėra.

Jeigu balsuotų žiuri, o ne žmonės, būtų galima prognozuoti. Dabar aš negaliu pasakyti. Vienas dievas težino, kadangi jie tikrai nekreipia dėmesio, kad atlikėjas nepataiko į toną“, – dėstė muzikologas.

Sasha Son(g) taip pat mano, jog stiprias pozicijas finale turėtų užimti Vokietija.

„Youtube.com tinklalapyje Vokietijos klipą yra peržiūrėję devyni milijonai žmonių, o mūsiškių – 300 tūkstančių. Bet vėlgi, kiek yra žmonių, kurie youtube.com nesilanko?“, – svarstė atlikėjas.

Muzikologė L. Ligeikaitė neabejojo, kad aukštą vietą finale turėtų užimti Belgijos ir Vokietijos atstovai.

„Aš tikrai neabejoju, kad belgas turėtų kilti labai aukštai. Jis tikrai visus labai užbūrė, nors scenoje stovėjo vienas, bet jis buvo labai charizmatiškas, labai gerai padainavo.

Šį kartą man labai patiko turkų ansamblis – turėtų gana aukštą vietą užimti. Jeigu „Euroviziją“ žiūri visos Europos paaugliai, tai gal net kokioje antroje ar trečioje vietoje turėtų būti vokietė, kuri yra susikūrusi labai mielą paauglės įvaizdį. Ir pati daina puiki.

Labai patiko ir armėnų daina, bet jų labai maža šalis, abejoju ar už juos balsuos didelė dalis Europos“, – kalbėjo muzikologė.