Daugiau nei pusė apklaustųjų mano, kad Osle vyksiančiame „Eurovizijos“ dainų konkurse Lietuvai atstovaujanti grupė „InCulto“ nepralenks 6-ąją vietą užėmusios kompanijos „LT United“.

Didesnės sėkmės nei „LT United“ atveju iš Inculto“ dažniau tikisi vyrai, jaunesnio amžiaus, didmiesčių gyventojai.

Kaip manote, ar grupei „Inculto“ pavyks „Eurovizijoje“ užimti aukštesnę nei šeštą („LT United“) vietą? (proc.)
Taip, manau, kad jiems pasiseks geriau 18,9
Ne, nemanau, kad jiems pasiseks geriau 57,7
Nesidomiu „Eurovizija“ 19,5
Nežino/ neatsakė 3,9
Iš viso: 100

Daugybę emocijų kasmet sukeliantis konkursas tautiečių vertinamas teigiamai ir kone du trečdaliai apklaustųjų mano, kad „Eurovizijoje“ dalyvauti verta, nes tai populiarus renginys ir puiki proga pristatyti savo šalį. Penktadalis apklausoje dalyvavusiųjų mano, kad šiame tarptautiniame dainų konkurse dalyvauti neverta dėl politinių peripetijų.

18-36 m. respondentai, aukštesnio išsimokslinimo, vidutinių ir aukštesnių pajamų atstovai, dažniau mano, kad „Eurovizijoje“ dalyvauti verta. Priešingos pozicijos dažniau laikosi vyresnio amžiaus (56 m. ir daugiau), vidutinių pajamų atstovai.

Kuris iš žemiau pateiktų teiginių geriau atitinka Jūsų nuomonę apie Lietuvos dalyvavimą „Eurovizijoje“? (proc.)
„Eurovizijoje“ verta dalyvauti, nes tai populiarus renginys ir puiki proga pristatyti savo šalį 59,3
„Eurovizijoje“ dalyvauti neverta, nes čia viską lemia ne kūryba, o „kaimynystės“ ir politinės simpatijos 20,2
Tokiais konkursais nesidomiu 19,3
Nežino/ neatsakė 1,2
Iš viso: 100

Respondentų nuomonė kardinaliai išsiskyrė prakalbus apie pinigus. Kone trečdalis apklaustųjų mano, kad valstybė neturėtų remti Lietuvos atstovų „Eurovizijoje“. Beveik trečdaliui nebūtų gaila valstybės skirtų iki 50 tūkst. litų ir dar beveik trečdalis apklaustųjų nepagailėtų 50-100 tūkst. litų iš bendro valstybės katilo.

Mažesnę sumą – iki 50 tūkstančių litų – dažniau skirtų moterys, vidutinio išsimokslinimo, vidutinių pajamų atstovai, kainų ir didmiesčių gyventojai. 50-100 tūkst. dažniau įvardijo 18-35 m., aukštesnių pajamų, didmiesčių gyventojai. Moterys, vyresnio amžiaus, žemesnio išsimokslinimo ir mažiausių pajamų gyventojai dažniau nebūtų linkę skirti pinigų „Eurovizijai“.

Pastebėtina, kad nei viena iš minėtų sumų nepadengia net pusės atstovaujančiai grupei reikalingos sumos norint surengti padorų pasirodymą „Eurovizijoje“.

Kokią paramą valstybė turėtų skirti Lietuvos atstovams „Eurovizijoje“? (proc.)
Iki 50 tūkst. lt. 31,2
50-100 tūkst. lt. 28,0
100 – 500 tūkst. lt. 2,8
Valstybė neturėtų remti Lietuvos atstovų „Eurovizijoje“ 29,7
Nežino/ neatsakė 8,3
Iš viso: 100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų kovo 8-18 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Tyrimo rezultatų paklaida - 3,1 proc.

Šis gyventojų viešosios nuomonės tyrimas DELFI portalo užsakymu atliktas rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!