Kolektyvo „Sare Roma“ vadovas, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvikas tikina, kad jų yra apie 700, rašoma pranešime spaudai.

„Kiekvienas tavo gyvenimo žingsnis, poelgis ir sudaro tuos 700 draudimų. Nepaisant to, mūsų tauta yra labai laisva, tie draudimai neskirti tavęs suvaržyti, jie skatina neprarasti moralės. Pavyzdžiui, tu negali palikti savo tėvų, privalai jais rūpintis. Negali draugauti su vaikinu ar mergina, jei tai nėra rimti santykiai”, – kalbėjo Ištvanas.

Įprasta, kad šioje tautoje moterį renkasi vyras. O ypatingas dėmesys skiriamas tėvams ir jų palaiminimui, be jo vargu, ar santuoka bus išvis galima.

„Pirmiausia antrą pusę savo vaikams renka tėvai. Jie renka savo vaikui žmoną arba vyrą iš šeimos, kuri turi tik pačią geriausią reputaciją. Jeigu atsiranda noras vesti arba tekėti už kitos tautybės žmogaus, jis turi priimti visus romų įstatymus ir tapti mūsų bendruomenės dalimi. O jeigu nesutinka, tuomet turi palikti mus“, – pasakojo atlikėja Rožė.

Nors skyrybos retas atvejis, tačiau apie jų priežastis turi žinoti visa romų bendruomenė.

„Kitur įprasta, kad, jei paklausi savo vaiko apie merginą ar vaikiną, tai jis atsako, jog čia mano reikalas. Pas mus taip nėra, tai nėra tik jo reikalas, tai visos bendruomenės reikalas. Man kaip tėvui rūpi, su kuo gyvens ir kaip gyvens mano vaikas. Taip pat ir su skyrybomis, visi turi žinoti, kokia jų priežastis. Jeigu tai yra svarbi priežastis, tuomet bendru nutarimu leidžiama išsiskirti“, – kalbėjo Ištvanas.

Kalbėdamas apie svarbų vaidmenį romų bendruomenėje, Ištvanas neslepia, jog būti romų baronu yra ne tik garbė, bet ir itin didelė atsakomybė.

„Pats negali nustatyti sau tokio statuso. Tave išrenka tavo bendruomenė. Jeigu pas tave ateina žmonės ir klausia patarimo, kaip pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje, tai tu jau tapai baronu. Ne kiekvienas to nori, nes tai yra didelė atsakomybė. Toks žmogus turi turėti nepriekaištingą reputaciją, ir tarp romų, ir tarp kitų tautų. Ar šį statusą galima paveldėti? Labai įvairiai, kartais tai gali būti paveldima, o kartais ne. Nežinau ar mano sūnus galėtų būti baronu, nes jis jau buvo ne vieną kartą vedęs“, – dalinosi I. Kvikas.

Susipažinkite artimiau su romų bendruomene, išgirskite įdomių pasakojimų ir pamatykite, ką iš delno broliams Lavrinovičiams išburs viena vakaro viešnių jau šį trečiadienio vakarą laidoje „Šeškinės 20“, 20 val., per LNK.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją