Šioje rubrikoje didžiausias dėmesys bus skiriamas žmogaus kūno bei ypatingai žarnyno sveikatos puoselėjimui ir metodams bei patarimams, padėsiantiems sveikai atsikratyti nereikalingų kilogramų, rašoma pranešime spaudai.

Žarnyno sveikata itin glaudžiai susijusi su kūno svoriu. Jei žarnyno veikla sutrikusi, sveikai atsikratyti nereikalingų kilogramų yra išties sudėtinga. Be to, šiuolaikinė medicina sako, kad net 35 įvairūs susirgimai yra susiję su žarnyno sveikata, tad ja rūpintis privalu ne tik dėl antsvorio, bet ir norint palaikyti viso organizmo sveikatą.

Naujoje rubrikoje savo asmeninėmis sėkmės istorijomis kovoje su antsvoriu dalinsis įvairūs pašnekovai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių. Laidos komanda kartu su M. Jakimavičiumi lankysis visoje šalyje – tiek mažuose miesteliuose, tiek didmiesčiuose, kur kalbins žmones, kurių gyvenimas kardinaliai pasikeitė išsprendus žarnyną kamavusias problemas.

Gautą pakvietimą tapti „Sveikas rytojus“ laidos dalimi M. Jakimavičius sutiko labai džiugiai. Kaip teigia mokslininkas, tai – ne tik puiki galimybė dalintis sukaupta patirtimi.

„Pirmiausia, tai yra atsakomybė. Kita vertus, tai yra galimybė parodyti skirtingų žmonių istorijas, kurie pakeitę gyvenseną pradeda naują savo gyvenimo etapą – tampa sveikesni, pradeda siekti karjeros, labiau rūpintis savo sveikata ir pakeičia kasdieninius įpročius ar net laisvalaikį. Džiaugiuosi suteikta galimybe žmonėms daugiau apie tai kalbėti ir priminti, jog pakeitus gyvenseną žmogus gali pasiekti didelių rezultatų“, – pasakoja mokslininkas.

Anot M. Jakimavičiaus, nutukimas, su kuriuo susiduria vis didesnė dalis žmonių, yra kompleksinė problema.

„Antsvoris nėra tik estetinė problema, nors daugelis, galbūt, taip ir galvoja. Jeigu žmogus yra nutukęs arba turi didelį antsvorį, tokią problemą mes galime prilyginti ligai. Tik sveikas žmogus gali gyventi pilnavertiškai“, – kalba farmacininkas.

Anot mokslininko, viršsvoris gali išprovokuoti ir sunkių ligų atsiradimą.

„Nutukimas gali išprovokuoti tokias ligas, kaip cukrinį diabetą, sąnarių problemas, padidėjusį kraujospūdį, cholesterolį ar žarnyno problemas. Dažnai pacientai man rašo ir skundžiasi padidėjusiu kraujospūdžiu ir per dideliu svoriu. Tuomet aš pacientams sakau, kad jie viską daro atvirkščiai, nes antsvorio problemos sprendimui neskiria didelio dėmesio. Norint pasveikti, pirmiausia reikia šalinti viso to priežastį. Žmogus, kuris turi aukštą kraujospūdį arba II tipo cukrinį diabetą ir nutukimą, pirmiausia turėtų mesti svorį ir lygiagrečiai vartoti jam paskirtus vaistus. O kai svoris nukris, galbūt, nebereikės ir vaistų. Padidėjęs svoris – vienas iš svarbiausių gretutinių ligų atsiradimo faktorių“, – pasakoja M. Jakimavičius.

Norėdami sumažinti savo svorį, žmonės neretai griebiasi įvairiausių dietų. Tačiau, kaip teigia mokslininkas M. Jakimavičius, toks sprendimas yra nenaudingas vienu atveju.

„Dietą aš prilyginu gydymui. O gydymas yra procesas, kuris sukelia organizmui stresą. Todėl prasmės gydytis nėra, jei neplanuojate keisti gyvenimo būdo. Jeigu kalbame apie svorio mažinimą, tai nėra prasmės jo mažinti, jei po to neplanuojate keisti gyvensenos. Laikantis dietų svoris kris, tačiau dietą nutraukus, tas svoris grįš atgal. Nėra prasmės kankinti organizmo“, – atvirauja Mantas.

Farmacininkas taip pat pastebi ir tai, jog žmonės, laikydamiesi dietų, dažnai nukrypsta ir į kraštutinumus.

„Dažnai žmonės klaidingai mąsto, kad pavalgyti nesveiko maisto restorane yra nuodėmė. Blogai yra tai daryti kiekvieną dieną. Žmonės, kurie laikosi dietų dažnai, net patiria panikos priepuolius, nes galvoja, kad jei nuo jos nukryps, bus labai blogai“, – pasakoja pašnekovas.

Kalbėdamas apie savo profesinio kelio pasirinkimą, M. Jakimavičius atvirauja – būti tuo, kuo tapo, jį paskatino aplink sutinkamų žmonių problemos ir noras jiems padėti. Šio tikslo įkvėptas ilgametę patirtį farmacijoje turintis mokslininkas sukūrė žarnyno veiklą ir bendrą organizmo sveikatą gerinantį funkcinį maistą.

M. Jakimavičius taip pat pastebi, jog žmonėms kalbėti apie viršsvorį dažnai vis dar yra nedrąsu.

„Tam įtakos turi nusistovėję stereotipai. Tai yra intymi tema, kuria žmonėms vis dar nemalonu kalbėti. Taip pat kaip ir apie žarnyno veiklos sutrikimus. Todėl vietoj atviro pašnekesio jie dažnai pradeda vartoti laisvinamuosius preparatus ir dar labiau pažeidžia žarnyno funkcijas“, – kalba pašnekovas.

Tačiau žinomas mokslininkas pabrėžia, kad teigiami rezultatai priklauso nuo pačio žmogaus pastangų.

„Svarbu yra suprasti tai, kad žmogus yra atsakingas pats už save. Mes jam suteikiame produktą kaip instrumentą ir jo vartojimo instrukciją. O toliau jau viskas priklauso nuo pačio žmogaus, ar jis nori keisti savo gyvenimą, ar ne“, – kalba M. Jakimavičius.

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais 12 val. tik per TV8.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją