Pirmajame pusfinalyje varžėsi „Il Senso“, Alen Chicco, Baiba, Joseph June, Noy, Petunija, Justė Kraujelytė, Gabrielius Vagelis, Rūta Mur ir Donata.

Dalyvių pasirodymus pirmajame pusfinalyje komentavo ir vertino kompozitorius, muzikos prodiuseris Vytautas Bikus, dainų autorė ir atlikėja Ieva Narkutė, LRT popmuzikos vyriausiasis redaktorius Ramūnas Zilnys, muzikos prodiuseris Stanislavas Stavickis-Stano bei kompozitorius ir muzikos prodiuseris Leon Somov.

Pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio „Pabandom iš naujo!“ akimirkos – galerijoje:

Balsavimų rezultatai

Pasibaigus tiesioginiam balsavimui paaiškėjo žiūrovų, komisijos ir bendroji balsų lentelė.

Komisijos balsai: Petunija – 12, Rūta Mur – 10, Justė Kraujelytė – 8, Gabrielius Vagelis – 7, Alen Chicco – 6, , „Il Senso“ – 5, Baiba – 4, Joseph June – 4, Donata Virbilaitė – 2, Noy – 1.

Žiūrovų balsai: „Il Senso“ – 12, Rūta Mur – 10, Gabrielius Vagelis – 8, Petunija – 7, Noy – 6,
Donata Virbilaitė – 5, Joseph June – 4, Justė Kraujelytė – 3, Alen Chicco – 2, Baiba – 1.

Toliau savo laimę projekte bando: Rūta Mur, Petunija, „Il Senso“, Gabrielius Vagelis, Justė Kraujelytė.

Atsisveikinti turėjo: Alen Chicco, Joseph June, Donata Virbilaitė, Noy, Baiba.

„Eurovizijos“ konkurse, kuris vyks gegužės 9–13 dienomis, susirungs atlikėjai iš 37 šalių. Nors 2022 m. didžiojoje „Eurovizijoje“ nugalėjo Ukrainos atstovai, dėl šalyje vykstančio karo gegužę per atrankas išrinktas Lietuvos atstovas vyks į Jungtinę Karalystę, Liverpulį.

Laidos eiga

„Il senso“

Visi keturi „Il Senso“ atlikėjai yra ne tik ilgamečiai scenos partneriai, bet ir draugai gyvenime: Indrė Anankaitė, Ieva Barbora Juozapaitytė, Laimonas Bendaravičius bei Kasparas Damulis.

„Eurovizijos“ atrankai skirtą kūrinį „Sparnai“ kolektyvui parašė vienas geriausių ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio tenorų Merūnas Vitulskis.

„Vos išgirdę supratome, kad ši daina pakylėja aukščiau, jos melodija suteikia tikrus sparnus, o lietuviškas tekstas yra ypatingai jautrus. Norėjome, kad ją išgirstų kuo daugiau žmonių. Nusprendėme, kad nacionalinė „Eurovizijos“ atranka yra ypatinga vieta mums skleisti savo „sparnus“ ir balsus“, – teigia grupės nariai.

Operos solistų kvartetas įsitikinęs, jog „Eurovizija“ – nemenkas iššūkis: „Tai – mums visiems pirmasis kartas. Kokia atsakomybė dainuoti specialiai mūsų grupei parašytą M. Vitulskio dainą. Tuo pačiu – ir didelė garbė. O kaip nuostabu yra dainuoti lietuviškai, visiems mums pačia brangiausia kalba.“

„Il Senso“ – populiariosios klasikos grupė, sukurta Lietuvos jaunosios kartos operos solistų. Atlikėjai susibūrė į grupę, vardan bendrų tikslų: eiti pirmyn, nesustoti tikėti ir puoselėti bei skleisti muzikos grožį. Jaunieji solistai koncertuoja jau daugelį metų ir turi profesinės patirties ne tik didžiosiose scenose, bet ir televizijos projektuose.
Grupė IL SENSO

Alen Chicco

Ryškus Lietuvos atlikėjas Alen Chicco šiais metais Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje dalyvauja su kūriniu „Do You?“

„Scenoje noriu parodyti, kad kartais mes galvoje susikuriame pasaką, bet nesuprantame, kad tai yra pasaka. Mane čia pastūmėjo ateiti ir Monika Liu, ji tikino, kad laikas. Ši daina kvepia „Eurovizija“, – pasakodamas anksčiau šypsojosi ekstravagantiškasis Alen Chicco.

Alen Chicco sakė manantis, kad šis kūrinys yra vienintelis toks šioje „Eurovizijos“ atrankoje, nes jame galima išgirsti miuziklo skambesį.

„Nežinau, ar dar kas nors šiose atrankose naudojo miuziklo dalykus. Žmonės patys mato energiją, kurią aš atiduodu.

Kai gimė daina, nenorėjau paversti jos pop kūriniu. Pagalvojau, kad bus faina maišyti šiuos du pasaulius, kuriuose esu. Yra daug minčių, kaip turėtų kitaip atrodyti šis pasirodymas, bet nėra tiek daug laiko, turime susispausti ir keisti tik akcentus“, – prieš pusfinalį sakė atlikėjas.
Alen Chicco

Baiba

Po ilgo laiko į „Eurovizijos“ atrankas sugrįžo ir B. Skurstenė-Serdiukė, kuri atliko dainą anglų kalba – „When the Lights Go Out“. Dainos žodžiai, anot jos, nusako mintį, jog žmogus nėra vienas, jam būtina skleisti meilę.

„Atlikdami dainą tarptautine gestų kalba rodome ženklą – meilė ir norime skleisti tai visiems žmonėms pasaulyje. Šį rudenį turėjau nemažai netekčių, šis tekstas tapo man dar artimesnis po šių įvykių“, – kalbėjo B. Skurstene-Serdiukė.

Po pirmosios laidos žinoma moteris pasakojo labai norėjusi patekti į pusfinalį: „Būtų buvę liūdna iškristi pačioje pirmoje laidoje.

Joseph June

Jaunasis muzikos kūrėjas Joseph June, kalbėdamas apie savo kūrybą, dažnai pamini, kad nenori, kad jo muzika taptų vienkartinė kaip kramtomoji guma, o kaip tik priverstų pamatyti įvairiapusišką gyvenimą.

Toks ir naujasis jo kūrinys „Vacuum“, su kuriuo dalyvauja „Eurovizijos“ atrankose. Dainoje atlikėjas kalba apie siekimą atsiriboti nuo visuomenės brėžiamų rėmų, negatyvumo ir leisti sau atsiskleisti visomis spalvomis.

„Kartais atrodo, kad būtų geriau gyventi vakuume, kur tavęs niekas neliečia, niekas tau netrukdo, o tik leidžia siekti savų tikslų“, – apie pagrindinę dainos mintį pasakoja Joseph June.

Pasak kūrinio autoriaus, nors daina ir nėra pripildyta teigiamų emocijų, jos skambesys priverčia šokti ir išsilaisvinti – būtent dėl to atlikėjas ir pasirinko šį kūrinį „Eurovizijai“.
Atlikėjas Joseph June

Po šių keturių pasirodymų savo nuomonę apie juos pasakė komisijos nariai. Atlikėja I. Narkutė teigė supratusi, kodėl pati nešoka dainuodama, tas pats, anot jos, pasakytina ir apie Joseph June pasirodymą.

„Man atrodo, jam geriau sektųsi, jei jis nešokų. Aš pernai taip mėgavausi jo tokiu atsainumu, jis taip gerai, laisvai jautėsi scenoje. Matau jo pasirodymą antrą kartą ir man tie judesiukai niekaip neprisiklijuoja prie dainos. Noriu pasakyti, kad mažiau yra daugiau, galbūt reikėtų kažką pakeisti“, – teigė I. Narkutė.

Anot I. Narkutės, Baibos daina – viltinga, šviesi, ji pastebėjo, kad tokios dainos randa savo klausytoją: „Visada yra tos širdys, kurios tokių žinučių ilgisi, man tik pasirodė, kad pritariantieji vokalistai gerokai savo lygiu užgožia pagrindinę vokalistę. Nežinau, kaip tai spęsti, jie tobulai viską padaro, bet tame be priekaištų viso padaryme kartais pametu pačią Baibą“.
Inga Norkutė

L. Somovas teigė, kad visos dainų versijos, kurias girdėjo pirmojo pusfinalio metu, yra patobulintos ir daug geresnės.

„Pavyzdžiui, „Il Senso“ pasirodyme dalykai, kurie buvo prailgę, šioje laidoje greičiau atsitiko. Ta daina greičiau susiklausė, nes kai kurios dainos trunka amžinybę“, – pastebėjo L. Somovas.

Prodiuseris teigė, kad visi keturi pasirodymai buvo stilistiškai skirtingi tarpusavyje, o tas, anot jo, yra smagu.
Leonas Somovas

R. Zilnys teigė, kad vakaras prasidėjo labai gerai, minėjo, jog jam patiko Alen Chicco ekstravagancija.

„Jis – visiškas šaunuolis, man patiko ir šis jo kūrinys, kuriame jis pasakoja apie įsimylėtą žmogų, kad kartais visos iliuzijos susipina su realybe ir tu visiškai pasimeti. Manau, jei „Il Senso“ kitais metais ateitų kartu su Alen Chicco, būtų labai geras numeris – matytumėme klasiką ir ekstavaganciją“, – teigė R. Zilnys.

Noy

Jauniausias šių metų „Eurovizijos“ atrankų dalyvis N. Žebrauskas, prisistatantis sceniniu slapyvardžiu Noy, į didžiąją sceną lipa ne pirmą kartą.

Būdamas dar 16-os 2021 m. jis dalyvavo muzikiniame TV projekte „X faktorius“, kur savo pasirodymais tiesioginiame eteryje stebino komisiją ir žiūrovus. Šįkart jo ambicijos – dar didesnės.

„Dievinu muziką – ją kurti, dainuoti ir šokti. Jaučiu, kad gimiau būti scenoje. Man tik reikia scenos ir daug žmonių, – šypsojosi jaunasis atlikėjas. – „Eurovizija“ – tai šansas pasiekti vieną iš savo svajonių, nors pakeliui gali būti ne viena kliūtis. Būtent apie tai ir mano dainos žodžiai.“

Jo daina „Destiny‘s Child“ – apie jaunų žmonių sunkumus, siekiant savo tikslų. N. Žebrauskas remiasi savo ir kitų jaunuolių patirtimi, todėl tiki, kad ji atras savo klausytoją, kuriam šios problemos aktualios.
Atlikėjas Nojus Žebrauskas (Noy)

Petunija

Daina „Love Of My Life“, su kuria Petunija šiemet dalyvauja „Eurovizijoje“, tai jautri baladė sužeistoms širdims.

„Praėję metai buvo sunkūs daug kam, norėjosi sukurti dainą tiems, kuriems dabar to labai reikia. Pati labai mėgstu šį konkursą ir sau jau esu sakiusi, kad sekantį kartą į atrankas eisiu tik su daina, kurią pati mielai išgirsčiau didžiojoje konkurso scenoje.

Gerai apsvarsčiusi ir išgirdusi savo komandos pritarimą likus pusvalandžiui iki paraiškų pateikimo termino išsiunčiau būtent šios versijos audio failą. Labai apsidžiaugiau, kai pamačiau, kad šį daina buvo atrinkta “, – pasakojo atlikėja.
Atlikėja Petunija

Justė Kraujelytė

Atlikėja ir dainų autorė J. Kraujelytė šių metų nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje dalyvauja su kūriniu „Need more fun“.

Po sėkmingo pernai metų debiuto „Eurovizijos“ nacionalinėje atrankoje J.Kraujelytė neslepia – lūkesčiai sau ir savo komandos darbui tikrai dideli.

Kalbėdama apie kūrinio žinutę dainininkė teigia, kad kūrinys stipriai atspindi jos šiuo metu ir gyvenimo epizodu patiriamus iššūkius ir pasvarstymus.

„Need more fun“ – ironiškas žvilgsnis į mūsų kasdienybę, kurioje sukamės, ir kartu kvietimas įsileisti nors truputį smagumo, nors šiek tiek nedidelių malonumų ir džiaugsmo į kasdienybę, kad netaptume savo siekių vergais ir robotais“, – sakė J. Kraujelytė.

Kūrinį „Eurovizijai“ J. Kraujelytė kartu su tuo pačiu muzikos prodiuserių tandemu Edgaru Žaltausku ir Kasparu Meginiu – pradėjo ruošti dar šį rudenį. Atlikėja džiaugiasi, kad dainos vokalinė linija ir pirminė aranžuotė stipriai „užkabino“ muzikos autorius.
Justė Kraujelytė

Po pasirodžiusių dar trijų atlikėjų laidos vedėjai kreipėsi į komisijos narius. S. Stavickis-Stano teigė, kad gražesnio kūrinio, nei atliko Petunija, neįmanoma sukurti.

„Jis man toks artimas, mielas, bet anksčiau netiko jos įvaizdis, taip nesiderino ta puošni suknelė su daina. O dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis. Daina, kaip ir minėjo kolegos, buvo tokio grožio, kad net sėdėdamas studijoje vos nepasiverkiau pabaigoje. Kaip ji griebia už širdies“, – kalbėjo S. Stavickis-Stano.

Anot jo, Noy juda savo keliu, tačiau šiandien jo pasirodymas nebuvo toks geras: „Netraukė viršūnių, nešvariai dainavo, bet tai tik kelio pradžia“.

Tiesa, S. Stavickis-Stano pastebėjo, kad J. Kraujelytė pademonstravo neregėtą profesionalumą, tačiau jam kilo klausimas, ar jos daina iš tiesų galėtų būti „Eurovizinė“.

„Man atrodo, gal ne šį kartą, bet lietuviška muzika labai praturtėjo“, – sakė S. Stavickis-Stano.
Stano

V. Bikus teigė, kad „Eurovizinių“ dainų yra įvairių, o išsirinkti savo mėgstamiausią, ypač šiame pusfinalyje, yra sudėtinga.

„Petuniją praeitą kartą labai išgyriau, dabar yra sunku rasti žodžių, komisijos nariai turbūt sutiks, kai pasirodymas ne koks, sunku surasti žodžius, bet kai pasirodymas toks geras, kaip Petunijos, taip pat kartais pritrūksta žodžių“, – teigė V. Bikus.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad J. Kraujelytės pasirodymas ir daina verta populiariausių popmuzikos grojaraščių.
Vytautas Bikus

„Viskas labai profesionalu, pati Justė, jos pasirodymas“, – teigė V. Bikus.

Jis taip pat pakomentavo ir Noy pasirodymą. Prodiuseris teigė, kad tai – jaunas atlikėjas, dar tik žengia muzikinio kelio pradžioje.

„Galbūt priedainis galėtų būti ryškesnis, kažkokių pasikeitimų galima įnešti į instrumentalą, bet tai sveikintina, tik pirmyn ir viską daryti maksimaliai drąsiai“, – teigė V. Bikus.

Gabrielius Vagelis

Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje šiemet atlikėjas pasirodo su daina „Šauksmas“.

„Šią dainą sukūriau kartu su švedų prodiuseriu Kim Wennerström. Ją parašėme mini kūrybinės stovyklos metu, negalvodami apie „Euroviziją“. Paklausius demo versijos iš karto atėjo mintis, kad ji galėtų atstovauti Lietuvai šiame konkurse.

Tai stiprus ir įsimintinas kūrinys, o, mano nuomone, pagrindinis dalykas, ko reikia „Eurovizijai“ – tai gera daina. „Šauksmas“ yra apie dviveidiškumą. Apie žmones, kuriuos prisileidi arti ir kurie tau tampa labai brangūs, bet supranti, kad jie prie tavęs elgiasi vienaip, o prie kitų sako visai kitus dalykus“, – pasakojo G. Vagelis.

Jis teigė, kad nusprendė dainuoti lietuviškai, nes jo visa kūryba yra lietuvių kalba, be to, nori parodyti pasauliui save, koks yra iš tikrųjų, kokį žmonės jį mato kasdien.
Gabrielius Vagelis

Rūta Mur

Pasakodama apie kūrinio „So Low“ prasmę, atlikėja – atvira, tai daina apie nepasiekiamą meilę.

„Daina yra apie žmogų, kurio negali turėti ir negalėjimą susitaikyti su tuo. Emocijos tokios tirštos, jog yra krentama į vienatvę ir apatiją. Galima tai vadinti net obsesyvia meile, kuri net jei per stebuklą ir įvyktų, būtų toksiškas, destruktyvus santykis.

Tokie žmonės traukia tada, kai subjektas pats nemyli savęs ir nemano, kad yra vertas geresnio. Negavus trokštamo žmogaus yra gręžiamasi į klausytojus. Galbūt jie galės suprasti mano kančią ir išklausyti mane“, – pasakojo talentingoji Rūta Mur.

Dainininkės kūriniui yra sukurtas ir režisieriaus Simo Lindešio vaizdo klipą, kuriame perteikiama itin stipri industrinės aplinkos atmosfera. Čia atlikėja Rūta Mur išliko paslaptingai atsiskyrusi nuo visos likusios aplinkos. Pasak dainos autorės, tik išgirdusi režisieriaus idėją – suprato, kad tai puikiai iliustruoja kūrinį ir pačią kūrėją.
Ruta MUR

Donata Virbilaitė

„Eurovizijos“ konkurse D. Virbilaitė dalyvauja su daina „Dreamer“. Atlikėja teigia, kad ji šįmet dalyvauti atrankoje neketino, tačiau, išgirdusi kantri stiliaus dainą suprato, jog jos vieta – didžiojoje scenoje.

„Išgirsti ir žinai, kad turi sudainuoti tą dainą, – sakė D. Virbilaitė. – Ji – apie ramybę, begalines svajones, kurios iš tiesų yra tokios paprastos ir žemiškos. Apie svajotoją. Tą, kuris niekada nepasiduoda ir nusipiešia pasaulį savo sukurtomis spalvomis“.

Atlikėja pridūrė – būtent ši daina jai padovanojo jausmą, kad atėjo laikas sustoti, įkvėpti oro, nustoti save dalinti tik kitiems, skirti laiko sau, mylimam žmogui, draugams ir artimiesiems.

D. Virbilaitė sakė pajutusi ir gyvo garso bei akustinių projektų „badą“. Būtent todėl nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje „Dreamer“ atlikti jai padeda muzikantų kolegų komanda.

Po dar trijų pasirodymų R. Zilnys teigė, kad šiame pusfinalyje Rūta Mur jam yra pirmoje vietoje.

„Labai geras pasirodymas, kuris niekuo nepablogėjo nuo pirmojo etapo. Turiu tokią keistą mintį, kai artistas ateina su visiškai paruoštu pasirodymu į „Eurovizijos“ atranką, iki finalo žiūrovams tai gali daryti mažesnį įspūdį. Manau, kad finale, jei yra galimybė, dar reikėtų kažką pakeisti, galbūt tai nepakenktų, bet kūrinys yra labai gražus, klausyčiau ir klausyčiau, žiūrėčiau ir žiūrėčiau“, – sakė R. Zilnys.

Trumpai jis pakomentavo ir Donatos Virbilaitės pasirodymą: „Pavydžiu jai odinės striukės, ji labai graži. Daina irgi visai nieko.“

R. Zilnys pastebėjo, kad G. Vagelis ne vienerius metus bando surasti savo veidą, auditoriją, tačiau vis kažko pritrūksta.

„Gabrielius neabejotinai išgyvena savo karjeros laikotarpį, dabar yra jo metas, jis atranda vis didesnę auditoriją. Dabar jis yra „Eurovizijos“ atrankoje su daina „Šauksmas“, kuri irgi traukia dėmesį, tik nesu tikras, ar gebu įsimylėti šios dainos emociją“, – teigė R. Zilnys.
Ramūnas Zilnys

I. Narkutė teigė, kad Rūtos Mur daina nėra optimistiška, priešingai, dainuojama apie skausmą tai, kaip kiti žmonės gali žemai nugramzdinti, tačiau atlikėja stovi ir dalijasi tuo jausmu.

„Tuo tarpu Gabrielius, man atrodo, truputį šiame atlikime yra sulindęs į save, norėtųsi, kad žiūrovui ir klausytojui jis daugiau kažko atiduotų, įtrauktų mus į „Šauksmą“ ir skausmą, o tada tame sudalyvavę, ne jam vienam tokiam savimi užsiėmusiam ir įdomiam, pabūtume palankesni“, – teigė I. Narkutė ir prisipažino, kad labiausiai šiame pusfinalyje jai patiko Rūta Mur.
Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos „Pabandom iš naujo“ komisija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)