Aktoriaus Leonardo Pobedonoscevo, atrodo, sustabdyti nepajėgia niekas. Vienas žinomiausių šalies aktorių nuolat filmuojasi kine bei televizijoje ir be atokvėpio sukasi renginių karuselėje. Grįžęs namo po ilgų darbų jis – mylintis bei dėmesingas septyniolikmetės Emilijos tėtis. O kur dar namie vykstantys remontai, kuriuos Leo daro savo rankomis...

Žinomas vyras sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ atskleidė – pastarasis laikas jo gyvenime buvo labai intensyvus, rašoma pranešime spaudai.

„Šie metai buvo beprotiški. Renginiai pasipylė vienas po kito, serialų filmavimai pradėjo vykti kasdien. Dabar mano gyvenime mažai miego, jokios disciplinos, daug kūrybinio darbo, daug naujų patirčių, pažinčių ir viskas vyksta kartu su buitiniais darbais“, – apie dabartinį gyvenimo etapą kalbėjo L. Pobedonoscevas.

Tačiau aktorius neslėpė, kad toks gyvenimo ritmas pradėjo siųsti ir pirmuosius įspėjamuosius signalus.

„Skubėjimas vairuojant, kalbant, valgant – tai beprotybė. Lapkričio pradžioje buvau pervargęs. Aplankė savotiška apatija. Dilgčiodavo širdis, kojos atrodė tarsi surambėjusios, pradėjo kamuoti alergijos, stingdavo raumenys. Aš žinau, kad tai signalai rūpintis savo sveikata. Vis dar mėginu suvokti, kaip teisingai paskirstyti laiką miegui. Neslėpsiu – man yra labai keista tiesiog leisti sau nieko neveikti arba leisti laiką tuščiai. Dabar patekau į tokius spąstus, nes neleidžiu sau pailsėti“, – atviravo Leonardas.

Tačiau Leo sutinka, kad viskas atrodo kiek kitaip, kai jis leidžia sau tinkamai pailsėti.

„Jeigu aš išsimiegu, tai tampu monstru. Turiu labai daug energijos ir skleidžiu laimę. Esu pelėda ir mano produktyvesnis laikas yra vakarais. Ir, turiu pripažinti, manyje egzistuoja toks jaunatviškas vitališkas mąstymas – gyvensiu amžinai“, – kalbėjo Leonardas.

Ką reiškia išties kokybiškas poilsis vyras prisiminė praeitą vasarą filmuodamasis kelionių projekte „Maisto kelias“, kurio metu ne vieną mėnesį kartu su aktoriumi Audriumi Bružu ir filmavimo grupe intensyviai keliavo po visą Lietuvą.

„Mūsų vasaros rezidencija, tiesiog reabilitacijos centras buvo sanatorija Druskininkuose. Prisimenant tą vasaros etapą, galiu teigti, kad ten man buvo atostogos, pasilepinimas niekur neskubant. Mus prižiūrėdavo taip švelniai kaip vaikus. Specialistai ten turi labai aukšto lygio kompetencijas. Jie – kaip angelai sargai, kurie didžiąją gyvenimo dalį praleidžia ten su žmonėmis juos vedant sveikatos keliu. Jie tarsi amžinai įkvėpti padėti. Sanatorija yra reabilitacijos akimirka, kur tavimi rūpinasi. Tai yra išbandytas kelias prikelti, išgydyti, palepinti savo kūną. Po būvimo ten, vėl iš naujo pradėjau gyventi“, – sanatorine patirtimi dalinosi pašnekovas.

Leonardas atskleidė ir kelis paprastus, kasdieninius būdus, kurie padeda atgauti vidinę pusiausvyrą.

„Mano profesija yra sociali: nuolatinis bendravimas su žmonėmis, masiniai renginiai, filmavimai. Jaučiuosi kaip žuvis vandenyje, bet tuo pačiu labai mėgstu vienatvę, pabūti su savimi. Man patinka išeiti į gamtą arba nuvažiuoti kur akys mato. Jei man vaizdas gražus – sustoju, pamedituoju, paklausau, atsigulu, pakvėpuoju. Aš žinau, kad ateis ta akimirka, kai pradėsiu savimi rūpintis“, – apie atsipalaidavimo būdus pasakojo L. Pobedonoscevas.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, psichoterapeutas Arvydas Balčius laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo, jog yra labai svarbu susikurti aiškų dienos ir poilsio rėžimą. Anot specialisto, gerai savijautai būtina laikytis vienos auksinės taisyklės.

„Turime suvokti, kad niekas mumis ir mūsų organizmu nepasirūpins, jeigu patys juo nepasirūpinsime. Rūpinimasis savimi prasideda nuo paprasčiausio dalyko – dienos režimo laikymosi. Yra paprasta taisyklė: 8+8+8. Ji reiškia, jog 8 valandos turi būti skiriamos miegui, 8 valandos – darbui ir 8 valandos – aktyviam poilsiui ir bendravimui su šeima. Dar kartą pabrėžiu – aktyviam, o ne drybsojimui prie televizoriaus. Kai mes nesilaikome režimo, organizmas tiesiog kenčia. Tuomet ląstelėse prasideda pakitimai, o vėliau tai pereina jau ir į audinių pakitimus. Viskas baigiasi tuo, kad mes susergame“, – pasakojo gydytojas A. Balčius.

Specialistas teigė, kad mūsų gerai savijautai – itin svarbus kokybiškas miegas.

„Mums reikia 8 valandų miego, nes jo metu smegenyse išsiskiria specialios medžiagos, kurios atsakingos už mūsų organizmo atsistatymą. Vaikystėje mes miegodami augame – išsiskiria augimo hormonas. Vaikystėje jis atstato, atkuria ir augina organizmą. Kai mes suaugame, tas pats hormonas išsiskiria miego metu. Jis atsakingas už visą mūsų organizmo pažaidos, susidariusios dienos bėgyje, atstatymą. Turime suvokti, kad pamiegoti į priekį ir už praeitį negalime, todėl svarbu kiekvieną dieną laiku eiti miegoti ir kiekvieną rytą laiku keltis. Žinoma, viską galima derinti, nes vieni yra vyturiai, kiti yra pelėdos“, – kalbėjo gydytojas.

Anot jo, gerai savijautai įtakos turi ir tinkamas laisvalaikio pasirinkimas.

„Turime stengtis dirbti tuos darbus, kurie mums patinka. Kad grįžę namo galėtume normaliai jaustis emociškai, fiziškai, dvasiškai ir protiškai, turime pasirinkti įvairias veiklas: sportuoti, eiti pasivaikščioti į mišką. Turime nepamiršti, kad mūsų mintis labai veikia gamta. Mūsų dvasiniam tobulėjimui reikia ir filmą pažiūrėti, ir knygą paskaityti. Turi būti balansas. Jeigu laikysimės dienos režimo, kaip galėdami ilgiau išliksime sveiki, būsime labiau pilnavertiški“, – mintimis dalinosi gydytojas.

„Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją