Dainininkė, televizijos projektų vedėja, dviejų vaikų mama Renata Norvilė pasakojo, kad norėdama sustiprinti savo sveikatą bei nesusirgti, ji atsigręžia į gamtą ir imunitetą stiprina natūraliais būdais.

„Nuo labai senų laikų domiuosi natūraliomis, iš gamtos išgaunamomis arbatomis. Mūsų sodybėlėje auga didžiulė čiobrelių plantacija, kurios derlius labai džiugina ir stiprina sveikatą“, – laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo R. Norvilė.

Žinoma dainininkė atskleidė, kad augina ir daugiau vaistinių žolelių, moka jas tinkamai džiovinti, o kai kurias, pavyzdžiui, gauromečio lapus, Renata net ir moka fermentuoti. Anot pašnekovės, tokie natūralūs gamtos produktai apsaugo visą šeimyną nuo įvairių uždegimų, padeda atsiradus peršalimo ligoms.

Moteris pasakojo, kad kartu su visais šeimos nariais stengiasi ir kuo daugiau judėti bei aktyviai leisti laisvalaikį – visa šeima dažnai leidžiasi į įvairius žygius, pasivaikščiojimus po miškus ir panašiai.
R. Norvilė taip pat atskleidė, kad sveika mityba, kaip ir vaistinės žolelės, jos šeimoje atlieka ne mažiau svarbų vaidmenį.

„Stengiamės maitintis kuo sveikiau – dažnai valgome tiek vaisius, tiek daržoves. Deja, šaltuoju metų laikų Lietuvoje gauti kokybiškų vaisių bei daržovių nėra paprasta“, – pasakojo dainininkė.
Anot Renatos, labai svarbu imunitetą stiprinti maisto produktais, kurie turi daugiausiai polifenolių: brokoliais, granatais, ciberžole ir kitais. Tokie produktai stiprina ne tik imunitetą, bet ir gali apsaugoti nuo onkologinių susirgimų.

Moteris atskleidė, kad puoselėjant imunitetą svarbų vaidmenį jos šeimoje užima ir maisto papildai.
„Mitybą neretai paįvairiname maisto papildais, kuriuose gausu gamtos turtų – polifenolių gausių brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos, kurie stiprina imunitetą bei saugo nuo peršalimo ir kitų ligų“, – pasakojo R. Norvilė.

Laidoje šeimos gydytoja Rūta Maciulevičienė pasakojo, kad norint tinkamai stiprinti organizmą, pirmiausia, reikia suprasti, kodėl tos ligos atsiranda.

„Tokių, kaip peršalimo ligų, medicinine prasme nėra. Yra virusinės viršutinių kvėpavimo takų ligos. Toks pasakymas atėjo iš tų laikų, kai mes nieko nežinojome nei apie virusus, nei apie bakterijas. Tuomet empiriškai buvo pastebėta, kad jeigu žmogus sušąla, tai jo imuninė sistema nesureaguoja tinkamai ir jis gali susirgti. Be to, šaltuoju metų laiku prasideda virusų sezonas ir tokiu laiku galima susirgti įvairiausiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis“, – paaiškino gydytoja R. Maciulevičienė.

Viena iš geriausiai organizmą saugančių priemonių neabejotinai yra skiepai. Ne vienerius metus pažangiausiose užsienio klinikose dirbusi bei tarptautinėse mokslinėse stažuotėse dalyvavusi gydytoja R. Maciulevičienė atkreipė dėmesį, kad nors mūsų sveikatą labai stipriai įtakoja paveldimumas, visgi nemažą įtaką organizmui galime daryti ir mes patys.

„Genetika turi labai daug įtakos. Visi mūsų genetiniai procesai yra užprogramuoti. Tačiau taip pat egzistuoja taip vadinami epigenetiniai mechanizmai. Tai yra mechanizmai, kurie leidžia tam tikriems genams veikti arba kaip tik blokuoja jų veikimą. Epigenetiniai mechanizmai labai dažnai priklauso nuo aplinkos faktorių, tačiau kai kuriuos aplinkos faktorius – mitybos, gyvensenos ir panašiai – mes galime įtakoti patys“, – kalbėjo gydytoja.

Anot specialistės, norint stiprinti organizmo atsparumą nuo virusų, uždegimų ir kitų ligų, ypač naudinga mitybą praturtinti polifenoliais.

Polifenoliai – tai natūralios cheminės medžiagos, kurios augaliniams produktams suteikia spalvą, skonį ir kvapą. Polifenolių yra įvairiose daržovėse, vaisiuose, prieskoniuose ir arbatžolėse, tačiau ypač daug jų yra žaliojoje arbatoje, ciberžolėje, brokoliuose ir granatuose. Polifenoliai turi tiesioginę sąveiką su žarnyno sveikata, nes maitina ir stiprina gerąsias bakterijas, kurios užtikrina darnią organizmo veiklą ir atsparumą ligoms. Tai buvo patvirtinta ir atlikus Jungtinės Karalystės nacionalinį Pomi-T klinikinį tyrimą.

„Sveikas rytojus“ – 12 val. per TV8 televiziją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją