Jaudinanti premjera

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, viso pasaulio akys nukrypo į šią šalį. Todėl svarbiausią ir aktualiausią informaciją iš karščiausių taškų nuo pat pirmųjų karo dienų ėmė pranešinėti šimtai žiniasklaidos atstovų. Tarp jų ir ne vienas svarbiai misijai pasiryžęs „Delfi“ žurnalistas.

Pasak „Delfi video“ vadovo Arturo Paknio, Ukrainoje dirbę „Delfi“ žurnalistai surinko daug svarbios medžiagos. Jų diktofonuose pasiliko jaudinantys ukrainiečių liudijimai, o fotoaparatai ir kameros užfiksavo autentiškus vaizdus. Norėdama įamžinti Ukrainos žmonių istorijas ir kolegų darbą, „Delfi TV“ komanda nusprendė sukurti unikalų dokumentinį filmą. Valandos juostoje sugulė ne tik pasakojimai apie fronte kariaujančius karius, bet ir ten dirbančius žurnalistus, kurių patirtys dažnai būna nutylėtos.

„Didžiuojamės, kad „Delfi“ dirba žurnalistai, kurie nepabūgo keliauti į pavojingas vietas ir atlikti svarbiausią mūsų organizacijos misiją – informuoti ir rodyti tai, kas vyksta iš tiesų. Jų surinkta medžiaga ir filmas „Delfi kare“ labai vertingi ir prasmingi“, – teigia A. Paknys.

Žolinių dieną eteryje pasirodysiančio filmo autorė Daiva Ausėnaitė pasakoja, kad yra sukūrusi ne vieną dokumentinę juostą, tarp kurių ir pasakojimai apie šokio terapiją bei garsiausius Lietuvos advokatus. Tačiau „Delfi kare“ yra pirmasis jos kūrinys, kuris pasirodys per „Delfi TV“. Pasak pašnekovės, visus jos darbus vienija bendra idėja – dėmesys savo veiklai atsidavusiems žmonėms.

„Delfi kare“ pasakoja apie emocijas ir jausmus, kurie užklumpa atsidūrus kare. Kartu tai filmas ne tik apie ukrainiečių istorijas, bet ir karo žurnalistų darbą. Mes esame įpratę juos matyti kalbančius prieš kameras, su mikrofonais ar fotoaparatais rankose. Tačiau savo mintis, išgyvenamą užuojautą ir skausmą tuo metu jie turi atidėti į šalį“, – sako juostos kūrėja.

Pasakojimai iš pirmų lūpų

Pasiteiravus, kaip gimė filmo idėja, D. Ausėnaitė pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo „Delfi“ vyriausiosios redaktorės laiško kolektyvui, kuriame ji teiravosi, kas yra pasiryžęs keliauti ir informacija dalintis iš Ukrainos. Redakcijoje netilo kalbos ir svarstymai, o sprendimą vykti į karo niokojamą šalį priėmę žurnalistai galiausiai ėmėsi svarbaus darbo. „Delfi kare“ žiūrovai išgirs itin asmeniškus jų išgyvenimus ir išvys Ukrainoje užfiksuotus sukrečiančius vaizdus.

„Nors žurnalistus prakalbinti buvo nesunku, mane nustebino tai, kiek iš jų gavau. Todėl filme bus akimirkų, kurios parodys ne tik profesinę, bet ir žmogiškąją žurnalistų pusę. Vienas iš jų kalbės apie vaikystės svajonę tapti kariu. Kitas apie tai, kad mamai nepasakė, jog vyks į Ukrainą. Mano kalbinta žurnalistė pasakos apie akimirką, kai nesusilaikiusi apkabino savo pašnekovą, o patyręs kolega pasidalins įspūdžiais apie apsilankymą pas Ukrainoje gyvenančią krikšto mamą“, – pasakoja D. Ausėnaitė.

Ji sako, kad per beveik keturis mėnesius trukusį kūrybinį procesą sunkiausia buvo susitvarkyti su savo emocijomis. „Žurnalistai kalbėjo atvirai ir drąsiai. Todėl filmas yra itin nuoširdus ir jautrus. Jį kurdama ir pati daug kartų verkiau. Tiesiog negalima ramiai stebėti ir priimti tokios informacijos“, – apie kūrybinius iššūkius pasakoja pašnekovė.

Į Ukrainą vyko skirtingas patirtis sukaupę „Delfi“ žurnalistai. Tarp filmo herojų bus ir viena mergina. Todėl „Delfi kare“ atskleis skirtingus požiūrius į karą ir žiniasklaidos darbą. „Buvo įdomu matyti, kaip skirtingai į mano užduotus klausimus reaguoja pašnekovai. Vieniems įsiminė ukrainiečių humoro jausmas, kitiems – Ukrainos politikų pasišventimas ginti savo miestus“, – prisimena D. Ausėnaitė.

Pasak jos, naujasis filmas taip pat neš itin svarbią žinutę apie požiūrį į karą. „Vyriausiasis iš kalbintų žurnalistų gyveno pas vieno miesto gynėją, kuris rytą kartu su juo užsigerdamas arbata suvalgydavo sumuštinį, vėliau išėjęs nukaudavo porą priešų, o vakare grįžęs namo išsivalydavo dantis ir eidavo miegoti. Tai atrodo taip neįprasta, tačiau kartu primena, kad karas ir negali tapti įprastu dalyku, kurį užmirštame“, – pažymi „Delfi kare“ autorė.

Dokumentinį filmą „Delfi kare” žiūrėkite rugpjūčio 15 d. 20 val. per „Delfi TV“. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas, pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją