„Priešas už vartų“ – karinis filmas, kurį dar 2001 metais sukūrė amerikiečių prodiuseris Jeanas-Jacques'as Annaud. Kurdamas filmą jis rėmėsi 1973 m. Williamo Craig'o parašyta negrožinės literatūros knyga „Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad“, kurioje aprašomi įvykiai, susiję su Stalingrado mūšiu, vykusiu 1942–1943 m. žiemą.

Istorija vargiai ar žino kruvinesnį mūšį už vykusį prie Stalingrado. Iš viso jo metu žuvo apie du milijonus civilių, vokiečių ir rusų kareivių. Su įspūdingu vaizdingumu juostos režisierius žiūrovams pateikia Stalingrado pragarą ir paraleliai – dviejų profesionalų snaiperių kovą, peraugusią į asmeninį karą.

Kaip Delfi teigė kino apžvalgininkas Darius Voitukevičius, tokio filmo šiuo metu išties nederėtų rodyti – jame iškeliamas rusų patriotiškumas, kariuomenės pranašumas prieš vokiečius.

„Filmas amerikiečių, istorija išgalvota, bet įkvėpta tikros, nes į Stalingradą buvo atkeliavęs geriausias vokiečių snaiperis, kuris turėjo sumedžioti geriausią rusų snaiperį. Filmas šiek tiek panašus į propagandinį, nes jame iškeliamas rusų patriotiškumas bei kariuomenės pranašumas prieš vokiečius, bet iš kitos pusės, kritikuojamas valdžios požiūris į karius, kurie turėjo kentėti nežmogiškas sąlygas, – komentavo kino apžvalgininkas. – Bet pritarčiau, kad net ir amerikiečių kurto filmą apie rusų snaiperius dabar tikrai nederėtų rodyti. Yra tikrai nemažai puikių karinių filmų, kurie, atsižvelgus į dabartinę situaciją, nesukels tokių ginčų, kaip „Priešas už vartų”.“

Komentaro apie trečiadienio vakarą rodytą filmą Delfi kreipėsi ir į BTV.

LNK televizijų grupė nuo pirmų karo dienų atsisakė visos rusiškos produkcijos, iš programos pašalino filmus su S. Seagalu ir G. Depardieu. Esame užėmę aktyvią pilietinę poziciją, nuolat transliuojame paramos Ukrainai kampanijas, vien per „Gelbėkit vaikus“ kampaniją LNK žiūrovai Ukrainos vaikams suaukojo 600 tūkst. eurų. LNK kanalų grupė savo programoje per metus parodo 2 tūkstančius pačių įvairiausių filmų, skirtingos tematikos, žanrų, režisierių ir kino studijų.

BTV rodytas filmas „Priešas už vartų“ – JAV kino juosta iš „Pramount Pictures“ kolekcijos su Jude Law ir Ed Harris, tą patį vakarą mūsų kanalų grupė rodė du filmus Antrojo pasaulinio karo tematika, per LNK buvo transliuojamas „Didvyrių būrys“ apie amerikiečių herojiškumą kare, ką tik mūsų grupės kanaluose buvo rodytas garsusis „Diunkerkas“, o netrukus parodysime „Midvėjaus mūšį“. Suprantame, kad filmo „Priešas už vartų“ tema galėjo įžeisti žiūrovų jausmus, todėl atsiprašome, dar akyliau kontroliuosime eterio turinį“, – rašoma oficialiame kanalo komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)