„Moterys dainavo scenoje ir pirma jų daina buvo grupės „Pop ladies“ koveris „Spindulys“. Tai yra „Studijos“ daina, mes už tą fonogramą mokėjome 1000 eurų. Ją su mūsų pritariamaisiais balsais darė Deivydas Zvonkus. Tai išeina, kad tas kolektyvas dainuoja, o aš joms pritariu“, – KK2 laidoje stebėjosi dainininkė.

Pritariamasis vokalas dažnai būna įrašytas į muzikinį įrašą. Minėtas moterų kolektyvas scenoje pasirodė su N. Bunkės ir kitų grupės „Pop ladies narių balsais.

Netrukus jos užtraukė ir kitą dainą – Džordanos „Nemylėjau tavęs“, tačiau ir vėl panaudojant N. Bunkės fonogramą, už kurią ji mokėjo 1000 eurų.

„Daina „Nemylėjau tavęs“ prasideda lėtai, po to įsijungia mano pritariamasis balsas. Ji visai kitaip skamba, nei originalas, bet aš jas abi labai gerai pažįstu. Net atsikėlus naktį žinočiau nuo pat pirmo akordo, ar čia man daryta daina, ar ne“, – tikino lietuviškų hitų atlikėja.

Po šio šou Marijampolėje atėjo ir pačios N. Bunkės eilė, bet pradžioje ji nusprendė išsiaiškinti santykius su ansamblio dainininkėmis.

„Kai moterys nulipo nuo scenos, aš jų paklausiau, kaip joms negėda su vogtomis fonogramomis dainuoti? Žiūri jos į mane, sako, aš apie jus buvau kitokios nuomonės. Sakau, žinokit, aš irgi“ – nusijuokė popmuzikos žvaigždė.

Kolektyvo narės paaiškino, kad fonogramas pirko internete. Pasirodo, yra net keli tinklalapiai, kurie pardavinėja galimai vogtas fonogramas. KK2 laidos žurnalistai susisiekė su vienu iš tokio tinklalapio autoriumi, tačiau šis tokią informaciją neigė.

„Tai yra mano gamintos. Pritariantieji balsai kartais būna iškerpami. Bet faktas tas, kad visos fonogramos yra mano gamintos ir už jas net moku „Latgai“, kad jas tame puslapyje būtų galima parduoti“, – tikino pašnekovas.

Vieną iš N. Bunkės fonogramų internete galima įsigyti vos už 7 eurus.

Paaiškėjo, kad kažkas nelegaliai perdaro N. Bunkės dainas ir už jas gauna pinigus, o už tai pačiai dainininkei nenubyra nė cento, nors dainų įrašymas kainuoja tūkstančius.

„Man labai keista, kaip muzikantai [taip elgiasi]. Jūs juk girdite, esate visi muzikuojantys ir turėtumėte suprasti, kad ne aš fonogramą kažkur įkėliau, jog visi naudotųsi į sveikatą. Juk ji pavogta, o jūs visi naudojate kaip nieko, už tai gaunate atlygį, tai gal dalinkitės juo ir su manimi tada?“ – klausė N. Bunkė.

Viena iš Marijampolėje pasirodžiusio kolektyvo narių LNK laidai prisipažino, kad N. Bunkės fonogramą gavo iš kolegos.

„Aš gavau iš muzikanto, tikrai ne paslaptis, kad mes, muzikantai, dalijamės tomis fonogramomis ir jos yra naudojamos visur“, – sakė ji.

Vestuvėse koncertuojantis „Žemaitukas“ Linas Vaitkevičius sako, kad toks dainų piratavimas tarp muzikantų yra labai populiarus: vieni pavagia, tada duoda kitiems, o vėliau jau gieda visa Lietuva.

Lietuvoje žmonės vis dar nelabai supranta, kad dainos pasisavinimas yra tikra vagystė, nes kažkas už ją mokėjo pinigus, kūrė, vargo, o pelną paskui dalijasi visi.

„Buvo toks atvejis, kad visą mūsų koncertą, visas fonogramas su pritariančiaisiais vokalais su skaitmeniniu pultu įrašė, sukarpė ir po to išdalija po visus vestuvinius klodus“, – situacijai antrino prodiuseris, grupės „Dar“ narys Arvydas Martinėnas-Vudis.

Jis – profesionalus muzikos kūrėjas. Fonogramas Vudis padeda įrašyti begalei Lietuvos atlikėjų. Vienos kaina siekia maždaug nuo 400 iki 1000 eurų. Be to, yra ir gerokai brangesnių kūrinių.

„Tai, kad dainuoja dainas, niekam negaila, tegul jos skamba, viskas tvarkoj. Bet yra darbo įrankis. Čia tas pats jeigu kažkas drėlę nusipirktų, turėtų pas save, aš ateičiau ir pasakyčiau, kad tegul man ją paskolina, o aš dar ją kitiems išnuomosiu“, – sako jis.

Su tokia nemalonia situacija Lietuvos muzikos padangėje, deja, yra pažįstamas ir dainininkas Merūnas Vitulskis.

„Nuvažiuoji pas kažką į balių ir staiga netikėtai girdi, kaip vestuvių muzikantas su tavo fonograma dainuoja“, – šyptelėjo jis.

„Su visa aranžuote, su parašytu kūriniu ir su orkestro įrašymu vienos fonogramos kaina yra ir 5 tūkst. Pas mane buvo vienas albumas, kurio fonogramos tiek kainavo“, – pridūrė M. Vitulskis.

Visą KK2 reportažą galite žiūrėti čia: