„Savanoriai“ tai speciali 8 laidų serija šiandien ypač aktualia savanorystės tema, kurioje atskleidžiami skirtingų savanorių portretai ir kelias link šio prasmingos veiklos. Kaip tampama savanoriu, kokia gyvenimo ir vaikystės patirtis veda link to, kad žmogus nusprendžia ieškoti įprasminančios veiklos, padėdamas kietiems, ką duoda savanorystės patirtis pačiam savanoriui ir tiems, kam jis padeda? Kodėl vis daugiau žinomų žmonių Lietuvoje imasi neatlygintinai darbų, kurių kiti nedirbtų net už pinigus? Slaugo senolius, neįgaliuosius, valo beglobių gyvūnų narvus, globoja karo pabėgėlius, klausosi telefonu beviltiškų nepažįstamų žmonių išpažinčių, rengia šventes benamiams, slaugo mirštančius žmones? Šie ir kiti klausimai laidose ,,Savanoriai“ bus gvildenami atviruose pokalbiuose su garsiais Lietuvos žmonėmis, kurie ne vienerius metus eina savanorystės keliu ir gali pasidalinti savo ilgamete, o ne tik spontaniška patirtimi.“ – pasakoja laidos vedėja E.Užaitė.

Beje, laidos vedėja aktorė E.Užaitė tapo neatsitiktinai. Ji pati jau penkerius metus dirba emocinės ir psichologinės pagalbos organizacijoje ,,Jaunimo linija”. Edita atvirai papasakos apie savo kelią į savanorystę, paauglystės nuotykius, kurių paskatinta ir nusprendė jau būdama subrendusi moteris, mama, ateiti savanoriauti į telefoninės pagalbos jaunimui organizaciją. Šiuo metu Edita savanoriauja ir Ukrainos pabėgėlių integracijos srityje.

Kita laidos herojė dainininkė Monika Linkytė savanorystę atrado jau seniai, kai tapusi dainininke kartais lankydavosi vaikų namuose, ten ji atrasdavo prasmingą buvimą ir santykį be išankstinių nusistatymų, požiūrio į ją, kaip į garsenybę. Per pandemiją Monikai iškilo egzistencinių klausimų, kas ji yra be to, kad dainuoja, ir mergina išvyko savanoriauti į Nepalą, kur dirbo mokykloje ir rinko lėšas skurdžiausiems Nepalo vaikams, kad jie galėtų lankyti mokyklą. Šiuo metu Monika savanoriauja ir Ukrainos pagalbos srityje, o taip pat tęsia veiklą Nepalo savanorystės srityje, jau du kartus lankėsi ten ir renka lėšas mokyklai, kurią norėtų atidaryti Nepale.

Virtuvės šefas, Lietuvoje garsenybe tapęs italas Jean Luca Demarco savanorystės kelią pradėjo dar Italijoje, kur ši veikla turi gilias šaknis ir tradicijas, italo gimtinėje beveik viskas laikosi ant savanorystės, nuo gaisrininkų, pirmosios pagalbos, ištikus potvyniui ar avarijai, iki senų žmonių priežiūros, kariškų organizacijų. Jean Luca ir į Lietuvą atvyko kaip savanoris, dirbo su Kauno vaikų namų auklėtiniais, kurie važiuodavo į Italiją atostogauti. Šiuo metu Jean Luca padeda benamiams, rengia labdaringas vakarienes su Caritas organizacija, maitina Lietuvos kareivius per pratybas, remia stokojančius įvairiais būdais. Jean Luca nesireklamuoja apie savo savanorystę, visgi laidai ,,Savanoriai” papasakojo visą savo savanorystės kelią ir patirtį ir Italijoje, ir Lietuvoje.

Inga Laukytė-Budrienė, organizacijos ,,Padedu augti|”, padedančios neišnešiotų kūdikių šeimoms, steigėja ir visuomenininkė laidai ,,Savanoriai“ papasakojo, kaip ji pati išgyveno sudėtingą ir dramatišką patirtį, kai jai gimė neišnešioti dvyniai. Praėjusi visą kelią nuo vaikų gimimo , nerimo, ar jie išgyvens, sunkumų, su kuriais susiduria tokių vaikų mamos, iki tos dienos, kai vaikučiai sėkmingai užauga ir sutvirtėja, Inga pradėjo savanoriškai dirbti su šeimomis, kurioms reikėjo psichologinės paramos ir informacijos Kauno klinikose. Ilgainiui jos ir kitų mamų savanoriška veikla išaugo į organizaciją, kuri šiuo metu dirba su neišnešiotukų šeimomis, remia jas ir organizuoja pagalbą. Šia tema savo skaudžia patirtimi sutiko pasidalinti ir ankstuko Augusto susilaukusi ir itin dramatišką jo atėjimą į pasaulį išgyvenusi Jurgita Krivickienė, kuri prisidėjo prie Kauno klinikose įrengto „Pieno banko“ iniciatyvos.

TV laidų prodiuserė Žydrė Gedrimaitė, projekto ,,Draugystė veža” vadovė ir savanorė daug metų dirba su neįgaliaisiais, keičia jų likimus. Projektas ,,Draugystė veža” buvo sugalvotas tam, kad padėtų sveikiesiems ir neįgaliesiems suprasti vieni kitus, padėtų draugauti ir patikėti savo jėgomis tuos, kuriems ypač reikia pasitikėjimo ir pagalbos.

Šiuo metu Žydrė ne tik dirba su Lietuvos neįgaliaisiais, bet ir globoja šeimą iš Ukrainos, kuri bėgdama nuo karo į Lietuvą atvyko su neįgaliu vaiku, padeda jiems čia integruotis . Žydrės savanoriška veikla ir pagalba ukrainiečių šeimai virto draugyste, laidoje Žydrės globojama karo pabėgėlių šeima papasakos savo patirtį ir pasidalins emocijomis, dėkingumu, kurį jaučia Lietuvai ir jos žmonėms sudėtingiausiu Ukrainos laikotarpiu.

Taip pat laidos kūrėjai parengė pasakojimą apie Ukrainos folkroko grupę TaRuta, kurios savanoriška veikla Ukrainoje ir Lietuvoje vyksta jau nuo 2014 metė, nuo Maidano laikų. TaRuta yra surengusi daugiau nei 1000 nemokamų koncertų Ukrainos kariams nuo tada, kai šioje šalyje prasidėjo karo su Rusija veiksmai. Šiuo metu TaRuta kartu su garsiais Lietuvos muzikantais rengia labdaros koncertus Lietuvoje „Kovojančiai sesei“, o už surinktas lėšas perka ir specialia paruošia automobilius Ukrainos kariams esantiems fronte. TaRuta lyderis Jevgenas Romanenko su savanoriais Lietuvoje taip pat renka humanitarinę pagalbą ir su lenktynininku Stasiu Taraile, kitais savanoriais, veža gyvybiškai reikalingus daiktus ir medicinines priemones į Ukrainą.

„Šiuo TV projektu tikimės ne tik pristatyti prasmingas savanorystės iniciatyvas visuomenei, tačiau ir įkvėpti žiūrovus pačius pasiryžti savanorystei, nes ši veikla dažnu atveju tampa svarbi ir reikalinga ne tik tiems, kurie gauna savanorių teikiamą pagalbą, bet ir patiems savanoriams, kuriems tai yra vienas iš būdų suteikti savo gyvenimui daugiau spalvų ir prasmės.“ – sako projekto redaktorė L. Juknevičiūtė.

Prasmingų pilietinių iniciatyvų laida ,,Savanoriai“ Delfi TV eteryje jau nuo birželio 4 dienos, kiekvieną šeštadienį, 13:30 per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją