Jauna ukrainietė su siaubu stebi tai, kas vyksta jos gimtinėje. Ana LNK laidoje „KK2“ trumpai papasakojo apie savo gyvenimą Lietuvoje ir baimę dėl artimųjų, likusių Rusijos agresiją kenčiančioje Ukrainoje.

Šiuo metu vienoje pavojingiausių vietų – Kijeve – girdėti sprogimai, šūviai, okupantai dieną naktį bando užimti sostinę. Iš ten iki pat šiol nesitraukia ir Anos giminaičiai.

Lietuvoje gyvenanti ukrainietė Ana / Foto: KK2 laidos stopkadras

Moters artimieji bėgti iš Ukrainos nė neketina. Jei ji būtų ten, ši taip pat iš ten nekeltų kojos.

„Žinote, aš jums pasakysiu vieną dalyką, jeigu aš būčiau Ukrainoje dabar, tai aš irgi ten likčiau ir niekur nebėgčiau. Tai eina iš širdies. Mūsų žmonės yra labai stiprūs“, – sakė ji.

Anos močiutė ir dabar gyvena Ukrainoje, netoli Kijevo, Žytomyre. Būtent Žytomyro oro uostą Kremliaus žudikai atakavo bombomis sekmadienio vakarą.

Lietuvoje gyvenanti ukrainietė Ana / Foto: KK2 laidos stopkadras

„Mano močiutė negali savęs prižiūrėti, mes turime dvi prižiūrėtojas. Ir dabar vyksta kažkoks košmaras, dėl kurio prižiūrėtojos nori išvažiuoti iš tos vietos. O močiutė sau pati negali net pasigaminti maisto, – graudinosi pašnekovė. – Ši tema man labai jautri, aš jau porą dienų verkiu.“

Ana Lietuvoje gyvena ir dirba jau 9-erius metus, turi savo verslą, laimę ir taiką, bet dabar ji labai norėtų būti su savo šeima.

„Nežinau, kaip dabar viskas bus ir ar apskritai galėsiu atskristi pas močiutę ją aplankyti. Norėjome su šeima greitu metu atskristi pas ją, nes turime dviejų mėnesių leliuką, norėjome visi susitikti, močiutei jį parodyti. Tai tikiuosi, kad ji gyvens iki tų laikų, kai mes galėsime visa tai padaryti“, – jautriai eteryje kalbėjo Ana.

Visą laidą galite pasižiūrėti čia:

Ukrainoje – ir žinomų lietuvių artimieji

Rusijos karo Ukrainoje tema pasisakė ir ne vienas žinomas Lietuvos pramogų pasaulio atstovas. Tarp jų – atlikėjas Radži, kurio giminaičiai gyvena girdėdami nuolatines atakas.

Įrašu ir keliomis nuotraukomis iš asmeninio albumo atlikėjas pasidalino feisbuke.

„Šiandien atėjo tokia baisi diena, kai mano artimiesiems gresia pavojus gyvybei... Baisu net pagalvoti. Gal ir gerai, kad senelis to nebemato, bet pergyvenu dėl savo likusios močiutės ir kitų artimųjų.

Charkovas, kuris lyg antras mano gimtasis miestas... Viskas yra nežinomybėje. Meldžiu Dievą, kad nieko blogo nenutiktų, palaikau ryšį su gimine, kol kas ramu, bet...

Apskritai, tai liečia ir mus, Lietuvą, neduok Dieve, jei palies ir mus.

Pasakysiu taip! Būk prakeiktas, Putine. Savo artimiesiems ir Ukrainos žmonėms linkiu nepasiduoti ir kovoti, mes su jumis!“, – rašė Radži.

Makiažo meistrė Oksana Pikul-Jasaitienė taip pat su siaubu stebi įvykius Ukrainoje. Grožio salono savininkė vargiai sudeda bluostą ir naktį, kadangi nuo Rusijos agresijos gali nukentėti jos šeima – tėtis, brolis, teta. Žinoma moteris tikina, kad savo artimiausius žmones ji dar prieš kylant karui kvietėsi į Lietuvą, į savo namus, tačiau giminaičiai liko ten, kur jų širdis.

Dalis verslininkės artimųjų gyvena karo purtomoje Ukrainoje. Pašnekovė neslepia, kad nerimauja dėl savo šalyje likusių ukrainiečių bei jų saugumo.

„Ten likęs ir tėtis, ir brolis, ir teta. Mano tėtis su teta gyvena Dnipro mieste, o brolis – Kijeve. Dnipre dabar kol kas ramu, bet sprogimai buvo girdėti vakar oro uoste ir kariniame sandėlyje. Žmonės buvo išgąsdinti, prasidėjo panika, o Kijeve neramumai vyksta jau dabar. Ką tik telefonu baigiau kalbėti su ten gyvenančiu broliu, kadangi ir jo buvimo vietoje prasidėjo neramumai. Norėjau išsiaiškinti, ar jis saugus, kaip jis laikosi. Jis man pasakė, kad girdi sprogimus savo gyvenamajame rajone, tad gyventojams buvo liepta susirinkti savo daiktus ir eiti saugiai slėptis“, – pasakojo O. Pikul-Jasaitienė.

Dar prieš Rusijos įsiveržimą Oksana tikina kvietusi šeimą į savo namus, tačiau jos giminaičiai liko tėvynėje.

„Aš jau visą savaitę nerimavau, kadangi visi jautėme augančią įtampą ir didėjančią karo riziką. Aš skambinau ir prašiau atvykti. Siūliau nupirkti bilietus, pasirūpinti viskuo, tačiau vis sulaukdavau neigiamo atsakymo. Šeima tikino, kad neva viskas bus gerai, jog nereikia nerimauti dėl jų. Ukraina – jų namai, todėl jie sakė, kad niekur kitur nenori vykti, jog reikia likti ten ir ginti savo namus bei savo šalį.

Tačiau po vakar įvykių, kai jau prasidėjo karas, emocijos sukilo dar labiau. Išgirdau tetos ašaras, baimę, paniką ir dvejonę, kad gal visgi reikėjo atvykti į Lietuvą. Vyrai į tai žiūri gal kiek tvirčiau, kadangi iš tėčio brolio išgirdau, kad neva viskas tvarkoje, o ir mano brolis – jaunas vaikinas – kitaip žiūri į šią situaciją. Ramino, kad neva viskas bus gerai. Jie aiškino, kad turi likti savo šalyje.

Žinoma, kad jeigu šeima būtų šalia manęs, širdyje būtų kur kas ramiau. Dalis žmonių netikėjo, kad visa tai prasidės. Išliko viltis, kad pavyks sustabdyti agresiją, jog pavyks susitarti ir išvengti karo. Deja, dabar tai, ką matome, kelia siaubą. Šiandien dėl tėčio ir tetos ramiau, nes Dnipras kol kas nėra taikinys, tačiau Kijeve, kur gyvena mano brolis, aidi sprogimai. Tai, kad žmones išprašomi iš namų rodo, kad toje vietoje išties sudėtinga situacija.

Kol kas įtampa didžiulė. Baisiausia tai, kad niekuo negali padėti artimam žmogui, nes išvykti iš Kijevo, kaip teigė šeima, dabar nėra galimybės. Belieka tik laukti, melstis ir tikėtis geriausio. Ir jie to tikisi. Viltis nemiršta, vis dar viliamasi, kad pavyks nutraukti karinius veiksmus. Paprasti civiliai žmonės yra baimėje, bet tuo pačiu ir viltyje“, – su Delfi dalijosi verslininkė.

Oksana yra drauge su kitais Ukrainoje savo artimuosius, draugus, kolegas turinčiais žmonėmis.

„Esu laukime ir viltyje. Apėmęs stresas ir didelė įtampa, tačiau asmeninės emocijos nėra svarbios. Svarbiausia, kad kuo daugiau žmonių pavyktų išgyventi, jog jie liktų sveiki. Duok Dieve, kad šis pragaras pasibaigtų ir mūsų visų maldos būtų išgirstos“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
LNK
Dalintis
Nuomonės