Antroje atrankos į „Euroviziją“ laidoje varžėsi Viktorija Kajokaitė, Gabrielė Senkevičiūtė-Gabrea, „Clockwork Creep“, Emilija Katauskaitė, Justė Kraujelytė, Titas ir Benas, „Queens of Roses“, Cosmic Bride, „Justin 3“ feat. nanaart, „Moosu X“.

Į atrankas grįžo ir Ieva Zasimauskaitė, kuri 2018-aisiais pakerėjo Europą su daina „When we`re old“ ir „Eurovizijos“ finale užėmė 12-ąją vietą.

„Eurovizijos“ konkurse, kuris gegužės 10-14 dienomis vyks Italijos mieste Turine, susirungs 41 šalies atlikėjai. Tai – dviem valstybėmis daugiau nei praėjusių metų gegužę, kai „Eurovizija“ įvyko Roterdame. Po pertraukos į konkursą grįžo Armėnija ir Juodkalnija.

Balsavimų rezultatai

Pasibaigus tiesioginiam balsavimui paaiškėjo žiūrovų, komisijos ir bendroji balsų lentelė.

Komisijos balsai: Ieva Zasimauskaitė – 56, Titas ir Benas – 47, Justė Kraujelytė – 43, „Queens of Roses“ – 32, „Justin 3“ feat. Nanaart – 30, „Moosu X“ – 30, Gabrielė Senkevičiūtė-Gabrea –16, „Clockwork Creep“ – 16 , Cosmic Bride – 12, Emilija Katauskaitė -Emilijana –7, Viktorija Kajokaitė – 1.

Žiūrovų balsai: Emilijana – 748, Justė Kraujelytė – 961, Ieva Zasimauskaitė – 554, „Moosu X“ – 433, „Queens of Roses“ – 423, „Clockwork Creep“ – 359, Viktorija Kajokaitė – 332, Titas ir Benas – 291, Gabrea – 283, „Justin 3“ feat. Nanaart – 258, Cosmic Bride – 93.

Bendri balai: Ieva Zasimauskaitė – 12, Justė Kraujalytė – 10, Titas ir Benas – 8, „Queens of Roses“ – 7, „Moosu X“ – 6, Emilijana – 5, „Clockwork Creep“ – 4, „Justin 3“ feat. Nanaart – 3, Gabrea – 2, Viktorija Kajokaitė – 1, Cosmic Bride – 0.

Toliau savo laimę projekte bando: Ieva Zasimauskaitė, Justė Kraujalytė, Titas ir Benas, „Queens of Roses“, „Moosu X“ , Emilijana.

Atsisveikinti turėjo: „Clockwork Creep“ , „Justin 3“ feat. Nanaart , Gabrea, Viktorija Kajokaitė, Cosmic Bride.

„Clockwork Creep“

Grupė „Clockwork Creep“ su daina „Grow“ „Eurovizijos“ atrankose dalyvauja pirmą kartą.

„Atėjome patriukšmauti ant scenos, – sako grupės nariai. – Atėjome ne šiaip sau pagroti.“

Energingą pasirodymą surengusi grupė, kurią sudaro atlikėjas ir du muzikantai, žada pakerėti konkurso gerbėjus ir žiūrovus savo charizma ir išskirtiniu įvaizdžiu.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Justė Kraujelytė

Atlikėja ir dainų autorė Justė Kraujelytė, prieš metus pristačiusi solinį albumą „Therapy“, žengia dar vieną svarbų žingsnį savo muzikiniame kelyje – debiutuoja nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje ir dalinasi konkursui skirtu kūriniu „How to get my life back“.

„Ne paslaptis, kad savo muzika dažnai ieškau nepatogumo, mane traukia tai, kas neturi vienareikšmiškų atsakymų, – pasakoja dainininkė. – Rutuliodama dainos muzikinę mintį ir po truputį ruošdamasi savo antrojo albumo pristatymui, daug mąsčiau apie socialinį nerimą, medijų ir fake news keliamą chaosą, naują virtualų gyvenimą ir supratau, kokį siaubą man tai kelia.“

Justė atskleidžia, jog kūrinio pavadinimas yra tarsi į paieškos laukelį vedamas klausimas „how to..?“ (liet. „kaip..?“). Deja, į klausimą „How to get my life back?“ (liet. „kaip susigrąžinti savo gyvenimą?) lengvo atsakymo ar Youtube filmuko nėra. Anot dainininkės, visuomenės susiskaldymas, daugybės nuomonių buvimas ar privalėjimas turėti savąją, visiška nežinia bei baimė dėl ateities skatina nerimą ir tampo į visas puses.

„Niekas nėra neaišku, niekas nebėra savaime suprantama, viskas keičiasi, sensta, atsinaujina, kartais atrodo, jog smegenys nebeapima tokio kiekio informacijos. Kažkur tyliai girdisi balsas „Norėčiau, kad viskas vėl būtų kaip buvę“. Tikiu, kad kuriantis žmogus savaip vertina ir interpretuoja realybę bei laiką, kuriame gyvena. Noriu pati atstovauti šią mintį ir išreikšti susirūpinimą bei viltį, kad susitvarkysim“, – sako ji.

„Eurovizijos“ dainų konkursas Justei buvo svarbus įvykis nuo pat vaikystės – net gimtadieniai su draugėmis vykdavo pagal „Eurovizijos“ tematiką. 2015 metais dainininkės svajonė išsipildė – kartu su Vaidu Baumila ir Monika Linkyte ji lipo į sceną Austrijoje vykusiame konkurse kaip pritariantysis vokalas.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Gabrielė Senkevičiūtė-Gabrea

„Lietuvos Balso“ dalyvė Gabrielė Senkevičiūtė-Gabrea nusprendė savo jėgas išbandyti „Eurovizijos“ scenoje. Žiūrovų teismui atlikėja pristato eurovizinę dainą „Make It Real“.

„Nuo pat vaikystės stebėdavau visas „Eurovizijos“ atrankas, nepraleisdavau nė vieno tarptautinio konkurso. Žavėdavausi ten dalyvaujančiais atlikėjais, jų drąsa, pasirodymų įvairove, ir tyliai pasvajodavau kada nors taip pat žengti į šią sceną. Puikiai supratau, kad tam reikia turėti daug patirties, kad laukia daug sunkaus darbo ir pasiruošimo, – sako Gabrea. – Kadangi pastaraisiais metais itin daug koncertavau, įgavau patirties, subrendau kaip atlikėja, nusprendžiau, jog turėdama mane atspindinčią dainą, galiu pagaliau savo jėgas išbandyti ir aš.“

Savo eurovizinę dainą „Make It Real“ Gabrea parašė kartu su dviem talentingais kūrėjais – Justu Kulikausku ir Aurimu Galveliu.

„Make It Real“ – suprantama kiekvienam, joje nėra jokių išvedžiojimų, ji skirta mylintiems ar pradedantiems kurti santykius. Kiekvieni nauji santykiai pilni jaudulio, „drugelių pilve“, nežinios, tikėjimo ir noro, kad tai kažkur nuvestų. Susitikę studijoje su Justu ir Aurimu ilgai ieškojome, kokio skambesio norime tokiai dainai, bet visi trys sutikome su idėja, kad tai turi būti šiuolaikiška ir ritminga. Manau, kad tai mums pavyko puikiai išpildyti“, – šypsosi Gabrea.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Titas ir Benas

Pusbrolių duetas Titas ir Benas grįžta į „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos sceną. Praėjusiais metais atlikėjams LRT televizijos projekte sekėsi puikiai – jie pasiekė finalą. Šiais metais duetas bando laimę su greitesne, ne tokia lyriška daina „Getting Through This“.

„Norime, kad žiūrovai pamatytų, kad mes mėgaujamės šiuo pasirodymu. Atlikti šią dainą scenoje – tikras malonumas“, – sako muzikiniame projekte „X faktorius“ išgarsėję vaikinai.

Dainą „Eurovizijai“ Titui ir Benui parašė vienas geriausių Lietuvos prodiuserių Faustas Venckus ir atlikėjas, dainų autorius Audrius Petrauskas-Gebrasy. Tie patys kūrėjai parašė ir praėjusių metų kūrinį „No“.

„Dalyvauti antrą kartą nusprendėme paskatinti Fausto ir Audriaus. Labai norime po beveik metų pertraukos vėl lipti į „Eurovizijos“ sceną. Ši daina mums iš karto tiko, joje kiekvienas gali atrasti save“, – pasakoja duetas.

Daina „Getting Through This“ yra apie patiriamą spaudimą viską daryti teisingai ir neklysti. Taip pat, tai kūrinys apie kitų požiūrį į tave bei imitavimą aplinkai, kad viskas yra gerai.

„Kartais melas yra žymiai maloniau nei tiesa, kai tau nesiseka, esi nelaimingas ir nenori, kad kiti tai apie tave žinotų. Širdyje nori pabėgti nuo svetimų akių, visuomenės primestų normų, nespausti savęs į rėmus ir nevaržomas savo tempu atsistoti ant kojų bei susitvarkyti savo gyvenimą. Daina yra apie galiausiai atėjusį nušvitimo momentą, kai supranti, kad metas nustoti gailėti savęs dėl padarytų klaidų, nes nebėra kada laukti. Supranti, kad nori susigrąžinti gyvenimą atgal į savo rankas ir tapti geresne savo paties versija“, – pasakoja „Eurovizijos“ dalyviai.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Komisijos vertinimų intarpas

Nuskambėjus keturiems pirmiesiems kūriniams pasisakė ir komisijos nariai: LRT populiariosios muzikos vyriausiasis redaktorius Ramūnas Zilnys, dainininkė Giedrė Kilčiauskienė, elektroninės muzikos kūrėjas, muzikos prodiuseris Leonas Somovas, kompozitorius, muzikos prodiuseris Vytautas Bikus ir atlikėja Ieva Narkutė.

„Justė Kraujelytė – daina švari, norėjosi kartu dainuoti ir šokti. Apie Titą ir Beną – daina turi viską. Smagus jaunos kartus bruožas – užuosti hito kvapą“, – sakė Giedrė.

„Titas ir Benas paliko pozityviausią įspūdį, jie buvo stipriausi. Taip pat ir Justės Kraujelytės daina. Gabreos kūrinys kiek prailgo, toks momentėlis“, – komentavo Leonas.

„Pernai Titas ir Benas mane stipriau paveikė, buvo labiau prie širdies. Šiemet karantininis įvaizdis ne man. Noriu pasveikinti Justę Kraujelytę, patiko aranžuotė, įvaizdis. Linkiu drąsos ir jėgos balse“, – tikino Ieva.

Cosmic Bride

Džiazo, šiuolaikinės klasikos ir avant-pop pasaulius savo dainose jungianti atlikėja Cosmic bride Roterdame gyvenanti Natalija Chareckaja pristato mitais apipintą 2022-ųjų „Eurovizijos“ atrankai skirtą kūrinį „The Devil lives in Spain“. Tai daina, kurioje neapsisprendžiama tarp noro pasiduoti viską apsemiančiai aistrai ir baimės prarasti save.

„Dainoje slypi asmeninė istorija, kuriai įkvėpimo sėmiausi senoviniame ispanų mite apie velnią, siūlanti jaunai merginai sandėrį mainais į jos sielą. Nusprendžiau, kad prieš kuriant tokią istoriją turiu sąžiningai įsigilinti į velnio personažą bei rasti ar sukurti sąsają su Ispanija. Tokiu būdu atradau senovinį mitą apie velnią iš Segovijos.

Pasak folklorinės legendos, jauna mergina pavargusi vaikščioti stačiomis miesto gatvėmis, tam, kad kiekvieną rytą pripildytų savo kibirą vandens, pateikė susitarimą velniui – mainais į jos sielą jis pastatys akveduką. Man tai panašu į nesenstančią prieštaravimų istoriją, kurią kiekvienas patiria savo gyvenime“, – teigia autorė.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Viktorija Kajokaitė

„Pease of Universe“ – daina, kurią Viktorija paruošė „Eurovizijos“ atrankoms. Pirmą kartą konkurse dalyvaujanti mergina siunčia žinutę, kuria nori pakylėti žmones, suteikti jiems jėgų.

„Noriu, kad žmonės nebijotų matyti, jausti, kad yra kažkas daugiau. Įdedu visą savo širdį“, – prisipažįsta debiutuojanti atlikėja iš Marijampolės.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Emilija Katauskaitė -Emilijana

Emilija konkursui paruošė kūrinį „Illuminate“.

„Šia daina noriu parodyti vidinę šviesą, kurią mes kiekvienas turime“, – sakė konkurso dalyvė.

„Dainuoju jau ne vienerius metus, esu baigusi vokalo studijas Londone. Pandemija mane gražino į Lietuvą. Svarbiausia patikėti savimi – aš viską galiu“, – optimistiškai kalbėjo Emilija, scenoje pasirodžiusi su šokėjais.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

„Justin 3“ feat. nanaart

„Something Bad is Natural“ – su tokiu kūriniu į „Eurovizijos“ sceną žengiantis duetas „Justin 3“ feat. nanaart jaučiasi užtikrinti ir pozityvūs.

„Susitikom, sakom, rašom dainą, einam į „Euroviziją“, – kalba dalyviai.

„Daina yra apie meilę sau. Daina gera, mes ja tikime“, – neslepia „Justin 3“ feat. Nanaart.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Komisijos vertinimų intarpas

Išklausius dar keletą dainų komisija vėl pažėrė komentarų bei įžvalgų.

„Cosmic Bride daina man buvo labai keista. Bet vargu, ar tą dainą mes išsiųsime į „Euroviziją“. Viktorijai Kajokaitei siūlyčiau pasitempti, pasižiūrėti įrašą, atlikimą. Emilijana mane nukėlė į Balkanų „Euroviziją“. Gal ir gautume taškų, bet tokių dainų mes girdėjome daug. „Justin 3“ feat. nanaart man patiko. Buvo atgaiva“, – kalbėjo Ieva Narkutė.

„Cosmic Bride – vienas keisčiausių dalykų, kuriuos esu matęs „Eurovizijos“ atrankose. Viktoriją giriu už drąsą. Emilijana – šiek tiek moldoviška, bet ji atrodė ir kiek išsigandusi. O „Justin 3“ feat. nanaart daina skambėjo skaniai“, – komentavo Ramūnas Zilnys.

„Pritariu Ramūnui. Man patiko „Justin 3“ feat. Nanaart. Jei galėčiau įterpti pastabą – mane labai blaškė saksofonas. Cosmic Bride – kaip ir sakė visi, labai keista“, – sakė Vytautas Bikus.

Ieva Zasimauskaitė

Su daina „I'll Be There“ į „Eurovizijos“ atrankas grįžtanti Ieva Zasimauskaitė džiaugiasi savo sprendimu ir tikina, kad šis kartas konkurse kitoks.

„Šitą dainą parašiau po vos neįvykusios nelaimės. Prisėdau prie pianino ir gimė priedainis. Apie ką galvojau? Apie tai, kaip kartais lieki visiškai vienas.

Kai kuriame bet kokius santykius įsivaizduojame, kad ar gera ar sunku, visada kažkas bus šalia ir mus supras. Bet kiek kartų esate pasijutę vieni prieš visą pasaulį? Vieni su savo skausmu? Vieni su savo priklausomybe? Vieni su depresija? Vieni su skirybomis? Viena motinystėje? Vieni santykiuose?

Kartais net neįmanoma paaiškinti to savo vidinio pasaulio kitam, bet vis tiek kuriame lūkesčius, kad kažkas mus išgelbės. Kažkas išgirs ir supras.

Ir taip, yra toks žmogus, kuris gali mane išgelbėti. Kas? Aš pats. Aš pats pirmas turiu save išgirsti, paguosti, užjausti, stovėti už save, mylėti ir dėti tą pirmąjį žingsnį.

Ši daina yra malda. Malda Dievui ir Sau. Pažadas Sau. Kad šį kartą aš būsiu dėl savęs ir pagaliau pasitikėsiu savim. Pasitikėsiu, kad esu pakankamai stipri. Pakankamai stipri eiti pati pirma.

Šansas. Antras šansas, kurį tik mes patys galime sau duoti. Net ir 100 šansų. Svarbu niekada nesustoti. Niekada nepasiduoti“, – apie dainą „I'll Be There“ ir dalyvavimą „Eurovizijoje“ feisbuke kalbėjo Ieva.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

„Moosu X“

„Moosu X“ į „Eurovizijos“ atrankas atvyko su kūriniu „Love That Hurts“. Tiesa, jie „Eurovizijos“ atrankose jau ne naujokai.

„Kūrinys yra apie meilę tiek sau, tiek kitiems. Esame dalyvavę gal prieš aštuonerius metus. Dabar įdomu save išbandyti naujaisiais, – juokėsi grupės nariai. – Dainos žinutė – mylėkite save, mylėkite kitus ir leiskite visiems gyventi savo gyvenimą.“

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

„Queens of Roses“

Šiemet merginų grupė „Queens of Roses“ į „Eurovizijos“ atrankos sceną žengia su drąsiu, žaismingu ir intriguojančiu kūriniu – „Washing Machine“ (liet. „Skalbimo Mašina“). Išskirtinės dainos, sulaukiančios įvairių nuomonių bei vertinimų, atlikėjoms ne naujiena. 2017 metais grupė „Eurovizijos“ atrankose dalyvavo su daina „Fisherman”, su kuria įveikė ne vieną atrankos etapą, o daina net gi tapo savotišku žvejų himnu. Šiemet atlikėjos juokiasi, kad nors daina „Washing Mashine” tiesioginės prasmės su skalbimo mašinomis neturi, bet nenustebtų, jeigu kokia buitinės technikos įmonė išreikštų grupei savo simpatijas.

„Tai daina apie nesusišnekėjimą. Kai lyg ir kalbame viena kalba, bet vienas kito jau nebesuprantame. O santykiuose būna visko – kol sutinki tikrąją meilę ne visada nueitas kelias būna toks lengvas – kartais įsimylime plevėsas, džiaugiamės paviršutiniškais santykiais, ir ne visada skaudančia širdimi juos nutraukiame. Šį kartą apie nesėkmingai susiklosčiusius santykius dainuojame su lengva ironija ir šypsena, kuri ir gyvenime į viską leidžia pažvelgti lengviau”.

Grupės narė Akvilė Kisielienė pasakoja, kad per gana trumpą laiką besiruošiant „Eurovizijos“ atrankai teko išgyventi ne vieną skirtingą emocijų bangą: „Pirmiausia buvo daug džiaugsmo – tik išgirdus dainą, kuri iš karto pasirodė išskirtinė tiek savo tema, tiek keistesniu skambesiu ir struktūra, vienbalsiai nusprendėme mesti sau iššūkį. Buvo aišku, kad toks kūrinys leis daug improvizuoti su pačiu pasirodymu, sukurti įdomesnių charakterių. Kiek vėliau džiaugsmą pakeitė baimė – ar ne per daug rizikuojame su tokiu kontraversišku kūriniu, gal tai ne solidu, ar pavyks su lengvu humoru tokį kūrinį pateikti klausytojams ir žiūrovams. Ir vis gi šiandien tos baimės nebeliko, nes surinkome puikią komandą, su kuria ne tik paruošėme gerą pasirodymą, bet džiaugėmės ir visu kūrybiniu procesu”.

Antroji atrankos į „Euroviziją“ laida / Foto: Justino Stacevičiaus | LRT nuotr.

Komisijos vertinimų intarpas

Peržiūrėjus visus 11 pasirodymų atėjo laikas ir paskutiniems komisijos komentarams.

„Į pabaigą sukrito stipresni pasirodymai, pavyzdžiui Ievos kūrinys turi daug šansų. „Moosu X“ - gražus kūrinys, dramatiškas. Na, o „Queens of Roses“ balsai pynėsi, buvo kiek sudėtinga suprasti“, – kalbėjo L. Somovas.

„Queens of Roses“ dainoje girdėjau kitos atlikėjos kūrinį. „Moosu X“ kūrinys neblogas, bet vokalistui jis per sudėtingas. Kalbant apie Ievą – ji užima ypatingą vietą mano širdyje. Daina puiki, Ieva nesiblaško, ji turi savo skambesį“, – tikino V. Bikus.

„Ieva Zasimauskaitė sudėliojo taškus apie tuos žmones, kurie vis pasirodo „Eurovizijoje“. Ji dalyvavo ne kartą, bet kiekvienas tas kartas būdavo augantis. Noriu dalyviams, kurie dalyvavo šiandien, palinkėti augti“, – sakė G. Kilčiauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)