Sugrįžti paskatino vaikai

Atlikėja Aldegunda (tikrasis vardas – Gailė Asačiovaitė - Main) net 19 metų praleido Jungtinėse Amerikos Valstijose. Visas jos gyvenimas buvo paskirtas muzikai: moteris ne tik pati kūrė dainas bei koncertavo, bet ir mokė muzikos Čikagoje veikiančioje Maironio lituanistinėje mokykloje. Ir nors muzikos pasaulio žmogui JAV, regis, turėtų būti svajonių šalimi vien dėl didesnių karjeros galimybių, Aldegunda ir jos šeima nusprendė, kad reikia sugrįžti į Lietuvą.

„Minčių buvo ir seniau, bet lemiamas sprendimas atėjo, kai su vyru supratome, kad vaikai ima vis prasčiau kalbėti lietuviškai ir tai mus labai nuliūdino“, – prisimena atlikėja.

Tiesa, šeima dėjo visas pastangas, kad būtų kitaip, rašoma spaudos pranešime.

„Lietuvių kalba mums buvo ypatingai svarbi: namuose kalbėjome tik lietuviškai, stengėmės žiūrėti kuo daugiau turinio gimtąja kalba. Net ir animacinius filmus vaikams rodžiau lietuviškai: „Bjaurųjį ančiuką“, „Karlsoną“, „Ledo karalienę“, tuos, su kuriais užaugau pati“, – šypsosi moteris.

„Žinoma, kartais teko imtis ir griežtesnių priemonių: stebėti, kad vaikai nesukčiautų, nepradėtų angliškai šnekėtis tarpusavyje, taikyti „bausmes“ už angliškas frazes“, – prisipažįsta trijų vaikų mama, tačiau pasidžiaugia, kad pastangos davė rezultatų.

„Lietuviškai jie kalbėjo daug geriau nei daugelis mūsų pažįstamų JAV gyvenančių lietuvių vaikų. Deja, daugėjant laiko praleisto ne su šeima, o draugais ar mokykloje, situacija darėsi vis sunkiau suvaldoma, tada, kaip ir sakiau, pajutau, kad mums metas sugrįžti“.

Nusprendė neišsižadėti muzikos

Deja, bet sugrįžimą ir muzikinį Aldegundos startą gimtinėje lydėjo prasidėjusi pandemija.

„Gyventi iš muzikos tapo labai sunku. Pagalvojau: tiek to, turiu diplomą, galvą ant pečių, taip pat nemažai patirties verslo valdymo srityje – reikia ieškoti kito darbo, o muzika visada galėsiu užsiimti šalia to. Taigi, susiradau mane dominantį darbą, įdėjau labai daug pastangų atrankoje ir... nesulaukiau skambučio. Nežinau, kas nutiko, bet tą dieną, kai supratau, kad to darbo negausiu, manyje kažkas tartum nubudo. Pasakiau sau: o kodėl bandžiau į šoną nustumti muziką, jeigu tai buvo mano viso gyvenimo kelias?! Einu užsidėsiu dredus, prisidarysiu tatuiruočių ir vėl būsiu muzikantė!” – juokiasi charizmatiškoji Aldegunda.

Tą pačią dieną ji užpildė ir „Lietuvos balsas. Kartos“ anketą.

„Nors anksčiau vengiau tokių didelių projektų, nes jie reikalauja labai daug laiko ir jėgų, supratau, kad turiu išbandyti visas galimybes. Taip degiau noru grįžti į muziką, taip pykau ant savęs, kad bandžiau jos atsisakyti, kad prieš išsiųsdama, ką užpildžiau, net nepasitariau su savo sūnumi Ąžuolu. Gerai, kad gavus pakvietimą, jis iš karto mielai sutiko dalyvauti“, – šypsosi Aldegunda.

Sūnus įkūnijo jos pačios jautrią istoriją

Sūnaus Ąžuolo drąsa lipti ant scenos – ne atsitiktinumas. Berniukas dainuoja nuo pat mažens, kartu su mama filmavosi ir jos muzikiniuose klipuose.

„Ąžuolas labai drąsus, kantrus ir supratingas, žino kaip dirbti prieš kamerą. Iš mūsų bendrų kūrinių išskirčiau dainos „Lonely child“ (liet. „Vienišas vaikas“) klipą. Tą dainą kūriau pati, joje yra labai daug asmeniškumo, nes ir aš kažkada jaučiausi vienišu vaiku. Nusprendėme, kad būtų labai simboliška, jei mano sūnus įkūnytų dainos personažą“, – jautrią istoriją pasakoja anksti tėvų netekusi moteris.

„Iš tiesų, kiekvieną kūrinį labai išjaučiu, tartum ne aš pasirenku dainą, o daina pasirenka mane. Galbūt todėl jos visos labai skirtingos tiek savo nuotaika, tiek žanru, tik kol kas nežinau, ar tai gerai, ar blogai žiūrint į muzikinį kelią iš vadybinės pusės“, – svarsto atlikėja ir papildo, kad jeigu reikėtų rinktis vieną žanrą, ko gero, tai būtų poprokas.

Paklausta, ar žino, kad yra labai panaši į garsiąją poproko dainininkę Pink, Aldegunda linksi galvą.

„O taip, visą gyvenimą tai girdžiu. Įdomus sutapimas: aš tiek laiko praleidau JAV, o Pink irgi gyvena JAV bei turi lietuviškų šaknų. Kartą net esu per koncertą pajuokavus, kad tai Pink nusikopijavo mano šukuoseną“, – šypsosi energija trykštanti moteris.

Klipas ant legendinės koncertų salės degėsių

Vedama panašumo su Pink, Aldegunda kartu su VDU kameriniu orkestru sukūrė ir garsiojo Pink kūrinio „Try“ aranžuotę, kurios klipas vyksta ypatingoje vietoje – ant garsios Vilbrouko koncertų salės (Willowbrook Ballroom) degėsių.

„Tai buvo legendinė vieta, kurioje grojo tokie muzikantai kaip Frank Sinatra, Chubby Checker ir kiti. Daug kas nežino, bet prieš sudegant garsioji salė priklausė lietuviams Gediminui ir Birutei Jodwaliamss, o paskutiniai koncerte prieš nelaimę pasirodę lietuviai buvome aš ir a. a. Virgilijus Noreika... Klipe dar matosi apdegusio fortepijono griaučiai – viskas ypatingai jautru ir simboliška“, – pasakoja Aldegunda.

Kokią Aldegundą pamatysime „Lietuvos balsas. Kartos“ scenoje? „Nuolatos esu kitokia: tai su mėlynu peruku, tai plika, tai su dredais – nustebinti stengsiuosi ir šį sykį“, – intriguoja atlikėja.

„Lietuvos balsas. Kartos“ – jau šį sekmadienį, 19.30 val., per LNK televiziją. Nuo pat pirmųjų laidų dalyviai varžosi dėl galimybės dalyvauti finale, kuris kartu su žiūrovais vyks kovo 11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)