Šventinių tradicijų transformacijos

Kiekvieną darbo dienos rytą 11 val. „Delfi TV“ eteryje rodomos laidos „Delfi Rytas“ vedėjos tarpušventį, kai daugelis dirba ramesniu tempu ir vis dar gyvena švenčių nuotaikomis, skuba į darbus bei ruošiasi tiesioginiam eteriui.

„Kūčias ir Kalėdas tradiciškai sutinku nedideliame šeimos rate. Kalėdų vakarą ar antrą Kalėdų dieną įprastai susitinku su draugais. Tiesa, pernai, ko gero, visiems šventės buvo nuotolinės. Tačiau pandemija nepakeitė tradicijų.

Pavyzdžiui, mano šeimoje labai svarbu dovanos, o tiksliau – staigmenos momentas. Jei dovanoju mamai kvepalus, kurių ji nori, tai būtinai pridedu dar kokią nors dovaną po eglute, apie kurią ji nenutuokia. Tad staigmenas kuriantis Kalėdų senelis pas mus gyvas iki šiol. O pernai, kai negalėjome susitikti, dovanos iš anksto buvo išsiųstos paštu“, – apie savo šeimos tradicijas pasakojo „Delfi TV“ laidų vedėja Kristina.

Tuo tarpiu jos kolegė D. Vaitkutė–Šiaulienė taip pat sakė, kad tradicijos jų šeimoje nuolatos keičiasi ir transformuojasi, nors svarbiausi dalykai ir niekada nesikeičia.

„Net pandemija nepajėgi sumenkinti to magiško jausmo, kai prie šventinio stalo susėda artimiausi žmonės, pasakoja istorijas, juokiasi. Meilė ir jaukumas tiesiog tvyro ore. Kasmet lauždami kalėdaičius sugalvojame naują būdą pasidalinti mintimis – kiekvienas pasakome palinkėjimą, padėkojimą, o šiemet visi dalijomės savo norais. Kalėdas man labiausiai patinka visą dieną būti namuose su pižama, žiūrėti Hario Poterio filmus ir skaniai valgyti. Šiemet šį norą įgyvendinau su kaupu“, – su šypsena sakė žinoma žurnalistė.

Spontaniškumas sukuria geriausią planą

Prakalbus apie Naujuosius metus ir jų sutikimą televizijos leidos „Delfi Rytas“ vedėja K. Ciparytė sakė, jog šios šventės nesureikšmina ir šiemet šventinio plano neturi. Dažniausiai šis vakaras jai tampa spontanišku, o, kaip sako pati žurnalistė, neturint jokio plano nesukeliami ir lūkesčiai, o viskas galiausiai pavyksta ir kur kas smagiau nei tikėtasi.

Kitiems, kurie dar neplanavo, kaip sutiks 2022–uosius metus, Kristina pataria nesijausi, jog neva būtina įsipareigoti nuveikti ką nors įsimintino ar įspūdingo. „Įsivaizduojame, kad šį vakarą reikia klausyti „Traviatos“, leisti įspūdingame vakarėlyje ar romantiškame kalnų namelyje Alpėse. Visa tai – smagu, bet šventę kurkitės ne dėl gražių nuotraukų instagrame, o dėl savęs.

Pagalvokite, kas jus patį labiausiai džiugina ir verčiau padarykite vieną gerą darbą – aplankykite vienišą kaimyną ir nuneškite jam pyrago, paaukokite sunkiau gyvenantiems, paskambinkite žmogui, kuris įprastai šį vakarą praleidžia vienas“, – mintimis dalijosi K. Ciparytė.

Tuo tarpu D. Vaitkutė–Šiaulienė sakė, kad šiemet Naujuosius metus ketina sutikti sodyboje su šeima, kur nebus nei trankių fejeverkų, nei miesto šurmulio. „Ten Naujųjų metų dar nesame sutikę, todėl tikrai bus įdomu juos sutikti ramiau. Juk sakoma, kaip sutiksi Naujus metus, tokie jie ir bus, o būtent ramybės dabar norėtųsi palinkėti tiek sau, tiek kitiems.

Tiesa, spontaniškos šventės dažnai pranoksta ilgai planuotas – tuo ne kartą įsitikinau ir pati. Tad išsikepkite pyragą ir parašykite žinutę seniai matytam brangiam draugui ar pasibelskite į kaimyno duris – gardus pyragas gali būti jūsų bilietas į linksmą šventę. O jei nieko neišeis, bent jau desertą turėsite“, – sakė „Delfi Rytas“ laidos vedėja.

„Delfi TV“ laida „Delfi Rytas“ yra rodoma kiekvieną darbo dieną 11:00 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją