„Buvau tokia putlutė mergaitė, mėgdavau valgyti skaniai ir nemažai, bet atėjo paauglystė, norėjosi atrodyti kitaip, gražiau, nešioti gražesnius drabužius. Na, ir teko susirūpinti. Būdama1 8 metų aš visą laiką galvoju apie save, kaip nepapilnėti ir taip prasidėjo dietų maratonas“, – laidoje pasakos buvusi dainininkė Milisandra Kvaraciejūtė-Radzevičienė.

Nors medikai nuolat kartoja, jog dažnos dietos ir jų kaitaliojimai gali išsekinti imuninę sistemą ir išbalansuoti žarnyno veiklą, Milisandra jų išbandė ne vieną ir visos buvo nesėkmingos, rašoma pranešime spaudai.

„Kai neturėjau šeimos ir gyvenau nepriklausomą, laisvą, linksmą gyvenimą, tai pasiekiau tokią ribą, kad užlipus ant svarstyklių pamačiau, jog sveriu 104 kilogramus. Privalėjau kažko griebtis. Per pusantrų metų aš numečiau 44 kilogramus. Aišku, būdavo tokių tarpų, kai keli kilogramai sugrįždavo. Svoris ėmė šokinėti, pablogėjo miegas, prasidėjo nuotaikų kaitos, sutriko žarnyno veikla“, – laidoje pasakos Milisandra.

Anot Lietuvos dietistų asociacijos valdybos pirmininkės, dviejų knygų autorės, žinomos sveikos mitybos ekspertės Vaidos Kurpienės, antsvorio turintys žmonės dukart daugiau rizikuoja susirgti virusinėmis ligomis, diabetu, sąnarių, odos, širdies, virškinamojo trakto negalavimais ir net onkologinėmis ligomis. Šiame užburtame rate ypatingą vietą užima mityba ir žarnynas, nuo kurio didžiąja dalimi priklauso imuniteto stiprybė.

„Jeigu žarnynas yra pavargęs, tai ten sutrinka labai daug dalykų. Didėja žarnyno pralaidumas, reiškia, gali patekti ne visai tai, kas turėtų patekti. Blogiau pasisavinami įvairūs mikroelementai ir įvairios medžiagos, blogiau virškinamas maistas, o tai reiškia, kad mes gauname mažiau naudos iš to maisto. Užkietėja viduriai, prasideda uždegiminiai procesai – daug bėdų atsiranda“, – laidoje pasakos V. Kurpienė.

Žarnynas yra tarsi antrosios žmogaus smegenys. Jame yra daugiau nei šimtas milijardų nervinių ląstelių. Tai yra daugiau nei galvos ir nugaros smegenyse. Svarbus dalykas jame – mikrobiota, kurią sudaro gerosios ir blogosios bakterijos. Valgydami joms parūpiname maisto, o jos mums padeda suvirškinti ir įsisavinti tai, ką suvalgome. Jos gamina hormonus, vitaminus, neutralizuoja toksinus ir treniruoja imuninę sistemą, todėl netinkama mityba ir dietos gali sukelti rimtų bėdų.

„Nuo to, ką valgome, labai priklauso, kokios bakterijos gyvena mūsų žarnyne. Jeigu valgome mažai daržovių, tai tų gerųjų bakterijų pasigamina labai mažas kiekis ir tada trinka imunitetas, net ir svoris greičiau auga“, - laidoje kalbės sveikos mitybos ekspertė V. Kurpienė.

„Aš prieš porą metų pajutau, kad svoris priklauso ir nuo žarnyno veiklos. Kai pradėdavau dietas, visada jausdavau šalutinius poveikius, kaip vidurių užkietėjimas, odos bėrimai ar pilvo maudimas. Iš tikrųjų, tai man tos dietos buvo kankynė, nes vis vien norėjosi įvairesnio maisto. Kreipiausi į dietologę, ir ji man sudėliojo mitybos planą“, – laidoje pasakos verslininkė M. Kvaraciejūtė-Radzevičienė.

Specialistai Milisandrai paaiškino, kokį svarbų vaidmenį reguliuojant kūno svorį turi žarnynas ir darni jo veikla.

„Ėmiau domėtis viskuo, kas tiktų mano žarnynui, nes supratau kaip tai reguliuoja ir svorį. Pasitarusi su medikais ir vaistininkais, išsirinkau britų moksliniais tyrimais pagrįstus papildus, sudarytus iš brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos“, – laidoje kalbės buvusi dainininkė Milisandra.

Žavingoji Milisandra džiaugiasi atradusi būdą, kaip ne tik turėti dailias kūno formas, bet, svarbiausia, ir sveiką organizmą. Verslininkė ragina visas moteris įsiklausyti į savo kūną ir ne stačia galva pulti į alinančias dietas, o pagalbos ieškoti pas specialistus bei pasikliauti tik moksliniais tyrimais patvirtintais būdais, padedančiais ne tik kovoti su antsvoriu, bet ir puoselėti žarnyno sveikatą.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)