Nuo kūrybos iki administracijos

Paklaustas apie tai, kaip atrodo televizijos prodiuserio darbas, Justinas sako, jog tai kur kas platesnės pareigos, nei daugeliui gali pasirodyti, o pats jis save laiko vaizdo turinio kūrėju.

„Šiame darbe pavyksta išnaudoti ir kitus savo gabumus ir net, pavyzdžiui, administruojančiąją prigimtį. Nepakanka tik įgyvendinti savo ar komandos kūrybinius sprendimus, tačiau reikia ir viską sukontroliuoti, matyti bendrą vaizdą, nepaskęsti kūrybinėse kančiose bei turėti bendrą viziją. Komanda čia yra labai svarbi, nes kaip vienas lauke ne karys, taip ir kuriant TV produkciją vienas nelabai ką nuveiksi“, – sako prodiuseris.

Justinas šiuo metu kuria kasdienę tiesioginę laidą „Delfi Rytas“, šio sezono naujiena tapusią laidą „Gimę ne Lietuvoje“, kur lietuviškai kalbantis užsienietis Toye Samson Abiodun kalbina mūsų šalyje kuriančius verslą, dirbančius ir gyvenančius užsienio piliečius bei prisideda prie laidų „M360“ ir „Išpakuota“ kūrimo.

Prakalbus apie netikėtumus tiesioginio eterio metu, Justinas šypsosi. Turbūt daugiausiai jų nutinka pagrindinėje jo kuriamoje laidoje „Delfi Rytas“. Nors čia viskas yra suplanuota itin tiksliai ir visi komandos nariai kaskart žino, kokiu metu atvyksta pirmasis pašnekovas, kada metas sulaukti kito svečio, o kada laukia transliacija iš įvykio vietos.

Justinas Arlauskas

„Vieną kartą sugalvojome temą, apsitarėme su kolega, kad tikrai ją darome. Iš pokalbio supratau, kad kolega pakvies pašnekovą ir suderins su juo technines detales. Na, o kolega pagalvojo, kad tai padarysiu aš.

Pašnekovą, kuris nieko neįtarė, įtraukėme į laidos planą, su redaktore prigalvojome daugybę klausimų, surinkome vizualios medžiagos pokalbio dengimams, bet tik kai atėjo metas jam eiti į eterį, supratome, kad nei vienas iš mūsų jo nepakvietėme. Greitai reikėjo keisti laidos planą, ieškoti, kuo užpildyti eterio laiką“, – su šypsena įvykį eteryje prisiminė laidų prodiuseris J. Arlauskas.

Žadinti teko ir pašnekovą, ir vedėją

Dažnas žiūrėdamas ankstyvo ryto laidą, turbūt, pagalvoja, kad taip anksti atsikelti ir jau būti pasiruošus vesti žinias yra sudėtinga. J. Arlauskas sako, kad jo karjeroje ne kartą pasitaikė atvejai, kuomet tekdavo ką nors žadinti ruošiantis ryto laidai.

Kartą prieš pat rytinę laidą teko pažadinti pašnekovą. Pokalbis turėjo vykti nuotoliu būdu, o kuomet atėjo metas prieš eterį atlikti bandomąjį skambutį, garso režisierius pranešė, kad pašnekovas neatsiliepia. Neišgirdęs savo žadintuvo jis tiesiog pramiegojo ir atsiliepė tik susisiekus socialiniais tinklais - tuomet turėjo kalbėti tiesiai iš savo lovos.

„Tačiau, tikriausiai, pats įsimintiniausias kuriozas buvo tuomet, kai pramiegojo ne vienas iš pašnekovų, o pati laidos vedėja. Pirmoji tai pastebėjo grimerė, kuri turėjo ją puošti eteriui.

Visais įmanomais būdais bandėme su ja susisiekti. Kaip vėliau paaiškėjo, jos mobilusis telefonas išsikrovė ir žadintuvas nesuskambėjo, o laidą teko vesti man pačiam. Tikrai buvo nemažai streso, bet tai nutikti gali kiekvienam, todėl nuo to laiko pats eidamas miegoti visada pasižiūriu, ar tikrai įjungiau telefoną krauti“, – pasakojo „Delfi TV“ prodiuseris.

Justinas Arlauskas

Išvaikščioti mintis apie darbą

Dirbant netikėtumų kupiną darbą kartais gali būti sudėtinga nuo to atitrūkti ir negalvoti, ar viskas paruošta, kas dar gali nutikti bei kaip viskam pasiruošti. Ne vienerius metus prodiuseriu dirbantis žurnalistikos profesionalas sako, kad geriausiai atitolinti mintis apie darbą padeda įvairios fizinės veiklos.

„Ir ta fizinė veikla nebūtinai turi būti sporto klubas. Veikia ir paprasčiausias vaikščiojimas. Vaikštau ir su muzika, ir su įvairiomis audio pokalbių laidomis. Kartais ir paprasčiausiai tyloje. Nuo pirmojo karantino vien vaikštant pavyko atsikratyti net 17 kilogramų! Tačiau ne tie kilogramai buvo tikslas, bet tikrai džiaugiuosi šalutiniu vaikščiojimo poveikiu.

Dabar atrodo ir vaikščiojimo negana. Gal pagaliau pavyks atverti sporto klubo duris. Dar suprantu, kaip svarbu skirti laiko miegui. Jei gerai išsimiegu, kitą dieną, atrodo, kalnus galiu nuversti“, – apie rutiną pasakojo pašnekovas.

Vis dėlto, atitrūkus nuo darbų, į juos grįžtama su dar daugiau idėjų ir įkvėpimo. J. Arlauskas sako, kad vienas didžiausių malonumų jo darbe yra nuolatinės įdomybių paieškos, kurios vėliau virsta laidų reportažais.

„Tikrai veža kai tavo kuriamą produkciją pamato daug žiūrovų, kai jie apie tai kalba, juos tai nuoširdžiai sudomina. Dar man labai patinka vienu metu dirbti su skirtingais projektais, o stresas...na, jis toks dalykas, kurį galima ir būtina mokytis valdyti“, – sako eilę metų televizijoje jau dirbantis prodiuseris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)