Klajonės po pasaulį atvedė į Lietuvą

Iki apsistojo Vilniuje S. Abiodunas Toye ilgai klajojo po pasaulį. „Visada norėjau keliauti po Europą tik dėl patirties, kurią įgijęs, būčiau naudingas gimtinėje ir niekada neplanavau gyventi svetur, nes svajojau įgijęs išsilavinimą sugrįžti į Nigeriją ir padėti verslą turinčiai mamai.

Pirmoji gyvenimo patirčių stotelė buvo Maskva. Tikėjausi, jog Rusijos sostinėje galėsiu įsitvirtinti, nes žavėjausi Maskvos universitetu. Deja, atvykus į šią šalį patyriau rasinę diskriminaciją. Netgi paskaitų metu baltaodžiai buvo atskirti nuo juodaodžių. Tad man ten nepatiko“, – dalijosi gyvenimo svetur įspūdžiais Samsonas.

Gyvenimas Rusijos sostinėje nedžiugino, tačiau ir sugrįžti atgal į Nigeriją nebuvo noro. Jo tėvynėje priimta, kad iš užsienio grįžęs tėvynainis turi turėti aukštojo mokslo diplomą. Taigi, tuomet jam teko pasukti į Baltarusijos sostinę Minską, tačiau ir čia susidūręs su neapykanta jis galiausiai perskaitė apie Lietuvą, kurioje šiuo metu gyvena bei siekia karjeros.

Kalbos barjerai – ne kliūtis

Samsonas patikino, jog šiuo metu dirbdamas dėstytoju puikiai supranta užsieniečius studentus, kurie bando išmokti lietuvių kalbą, tačiau jiems nesiseka. Tik pradėjęs gyventi Lietuvoje jis pats nelankė jokių kalbos kursų.

„Pradėjęs studijuoti apsigyvenu kartu su lietuviu, kuris ir mokė kalbėti lietuviškai. Mano kambario draugas yra kilęs iš Molėtų ir visiškai nekalbėjo angliškai, o aš lietuviškai. Supratau, jog lietuviui, kuris nemoka anglų kalbos, bus sunku pradėti profesinę karjerą, todėl nusprendžiau toliau likti ir padėti kolegai mokytis užsienio kalbos“, – pirmuosius gyvenimo Lietuvoje išbandymus atskleidė Samsonas.

Lietuvoje jau aštuonerius metus gyvenantis vaikinas patikino, jog pirmieji bendro gyvenimo mėnesiai tiek jam, tiek kambario draugui buvo itin sudėtingi, nes tai buvo laikas, kai teko visai įmanomais būdais bandyti susikalbėti.

„Galiausiai, įpratome vienas prie kito ir buvo žymiai paprasčiau susikalbėti man lietuviškai, o jam angliškai. Todėl ir dabar jau galiu susikalbėti su studijų draugo giminaičiais nuvykęs į jo gimtuosius Molėtus. Naudingiausias būdas mokytis kalbas – būti aplinkoje, kurioje nuolatos yra kalbama kita kalba, o po to – rašyti, pakartoji ir praktikuoti“, – teigė verslo konsultantas.

Iš Nigerijos kilęs vaikinas neslepia, jog kalbos barjeras nėra kliūtis, tačiau gyvenant Lietuvoje yra būtina mokytis kalbėti lietuviškai.

„Nesuprantu žmonių, kurie daugelį metų gyvenę Lietuvoje vis tiek nekalba lietuviškai. Visada sakau studentams, kuriems dėstau, jog, jei jie nori paprasčiau gyventi Lietuvoje, lengviau susirasti darbą bei draugus, jiems būtinai reikia išmokti lietuvių kalbą“.

Kasdienybė – darbas ir futbolas

Laidos „Gimę ne Lietuvoje“ vedėjas neslepia, jog pradėjus gyventi Lietuvoje patyrė kultūrinį šoką, tačiau sulaukė palaikymo iš kolegijos, kurioje studijavo. Na, o kol neišmoko lietuvių kalbos, Vilniuje pavykdavo susikalbėti rusiškai.

Dabar jo gyvenimas toli gražu neprimena tos kasdienybės, kuri tapo jo rutina vos tik pradėjus gyventi Lietuvoje. Dėstytojaudamas jis turi nemažai atsakomybių ir mažai laisvo laiko, todėl didžiąją naujo „Delfi TV“ laidos vedėjo laiko dalį užima skaitymas, o turėdamas laisvą minutę Samsonas mielai sportuoja, gamina ar leidžia laiką su studentais.

„Tiesą sakant, manau, kad niekada neišeisiu tiesiog atostogauti, nes negaliu ilgą laiką būti be darbo. Aš esu jaunas ir sveikas ir noriu tai išnaudoti, nes nežinau, kaip ilgai tai tęsis. Dabar yra tas laikas, kai turiu išnaudoti visas savo jėgas ir gyvenimo teikiamas galimybes“.

Debiutas televizijoje

Veikliam S. Abiodunui Toye kvietimas prisidėti prie profesionalios „Delfi TV“ komandos tapo dar vienu nemenku iššūkiu. Tačiau jis patikina, kad visuomet stengiasi drąsiai išnaudoti visas savo galimybes, nors iš pradžių šio pasiūlymo ir išsigando. Kaip pasakojo vedėjas, jo vedama laida „Gimę ne Lietuvoje“ bus visiškai naujo formato. Čia televizijos žiūrovai galės geriau susipažinti su mūsų šalyje gyvenančiais užsieniečiais.

„Galiu atvirai pasakyti, kad kai tik gavau kvietimą tapti laidos vedėju, iškart planavau jo atsisakyti. Galiausiai supratau, kad dabar puikus metas išbandyti save. Nors pradėjęs dirbti daug klysiu, tačiau tik iš savo klaidų galėsiu mokytis. Todėl ir šiuo metu nenustoju mąstyti apie kalbos barjerą, todėl iki pat filmavimo pradžios aš kiekvieną dieną stebiu naujienas, skaitau ir daug kalbu. Juk „Delfi TV“ pasirodys ne tik nauja laida, bet kartu su ja debiutuosiu ir aš“.

Vedėjas išdavė, kad naujame televizijos projekte žiūrovai galės išvysti užsieniečių istorijas apie tai, su kokiais sunkumais jie susiduria vos tik atvykus į Lietuvą ir kaip sekasi integruotis į visuomenę.

Nuo rugsėjo 11 d. „Delfi TV” eteryje startavo naujas sezonas. „Delfi TV” – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)