Šiandien jos suburtas „Sūduvos močiučių“ futbolo klubas rodo pavyzdį ne tik moterims visoje šalyje, bet ir už jos ribų.

Šeštadienį naujos TV3 laidos „Amžius – ne riba“ žiūrovai sužinos, nuo ko viskas prasidėjo ir kaip šios komandos dėka Lietuva atsidūrė UEFA akiratyje.

Pomėgis – iš kartos į kartą

Ramutė aktyvi nuo mažens, rašoma laidos kūrėjų pranešime spaudai. Ji su malonumu prisimena vaikystę Kaune, Žaliakalnio mikrorajone, kaip su kiemo draugais žaisdavo futbolą, badmintoną ar prisigalvodavo įvairiausių kitų veiklų.

„Susidomėjimui futbolu įtakos turėjo ir didelis šio sporto mėgėjas tėtis: nuo dvejų metukų jis vesdavosi mane stebėti rungtynių. Tuomet niekaip negalėjau suprasti, kodėl žaidėjai nuolat gainioja kamuolį po aikštę ir niekas jiems neleidžia jo įmušti į vartus“, – prieš kamerą šypsojosi moteris.

Praėjus daugybei metų, R. Kartavičienė vis dažniau sugrįždavo į futbolo stadioną, tik šįkart jau stebėti, kaip žaidžia vyriausioji anūkė. Palaikyti jaunosios žaidėjos susirinkdavo visa futbolo mėgėjų šeima. Vienas iš tokių apsilankymų stadione buvo lemtingas – davė pradžią močiučių futbolui Lietuvoje.

Nuo poroloninio kamuolio iki UEFA kvietimo

Prieš daugiau nei 5 metus R. Kartavičienės suburta komanda vadinosi „Černė“ – ją sudarė keturios narės. Vėliau pirmasis močiučių futbolo klubas Lietuvoje buvo įregistruotas „Sūduvos močiučių“ vardu. Šiandien jis jungia net šešiolika moterų, kurių amžius siekia nuo 47-erių. Nemaža dalis jų – pedagogės.

Kad išvengtų traumų, žaisti moterys pradėjo su poroloniniu kamuoliu. Kai kurios jų niekada nebuvo praktikavusios šio sporto, tad entuziastės daug laiko ir jėgų skyrė mokymuisi, treniruotėms. Iki šiol futbolo subtilybių uoliai mokosi padedamos profesionalios trenerės Jurgitos Lazauskienės.

„Sūduvos močiučių“ noras žaisti, tobulėti ir dalyvauti varžybose toks didelis, kad Lietuvoje rengiamų varžybų joms per mažai, todėl R. Kartavičienė ieško galimybių išvykti žaisti tarptautiniuose turnyruose. Tam labai padeda pažintys, užmegztos per ilgus darbo policijoje metus, įsitraukus į Tarptautinės policijos asociacijos veiklą. Štai dabar, pavyzdžiui, komanda jau yra žaidusi Ispanijoje bei Italijoje.

Vis dėlto įsimintiniausia išvyka buvo į Prancūziją. 2018 m. R. Kartavičienė sulaukė asmeninio UEFA prezidento kvietimo atvykti į Liono miestą, kuriame turėjo vykti UEFA Europos lygos finalas, ir dieną prieš, kartu su Europos futbolo legendomis Luisu Figo ir Ericu Abidaliu, išbandyti jėgas aikštelėje. Renginys buvo skirtas paminėti „#EqualGame“ kampanijos gimtadieniui. Šia kampanija UEFA siekia visoje Europoje skatinti įvairių žmonių įsitraukimą į futbolą.

R. Kartavičienės, kurios šeimoje futbolas vienija tris kartas, istorija buvo įamžinta UEFA leidinyje bei specialiame vaizdo klipe. Būtent Ramutės ir kitų „Sūduvos močiučių“ komandos narių dėka Lietuvos futbolas pirmąkart sulaukė tokio didelio UEFA dėmesio.

„UEFA sužavėjo tai, kad futbolą mūsų šeimoje žaidžia net trys kartos: anūkė, vaikai ir močiutė. Buvome be galo nustebę, kad jie mums, ir kartu Lietuvai, skyrė tiek daug dėmesio. O pabūti vienoje aikštelėje su pasaulinėmis žvaigždėmis – išties nepamirštama patirtis“, – sako futbolo aistruolė.

„Sūduvos močiučių“ pavyzdys ilgainiui įkvėpė ir daugiau vyresnio amžiaus moterų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje burtis į komandas ir pradėti žaisti futbolą.

Nauda ne vien kūnui

Trenerė J. Lazauskienė džiaugiasi, kad komandos moterys labai motyvuotos, kad stengiasi palaikyti gerą fizinę formą ir rodo pavyzdį ne tik savo bendraamžiams, bet ir anūkams. Be fizinio aktyvumo, ji mato ir daugiau šios veiklos pliusų.

„Komandinis žaidimas priverčia ne tik judėti kūną, bet ir įjungti mąstymą, kad tai nebūtų tik aklas bėgimas paskui kamuolį. Žaidžiant futbolą, reikia nemažai galvoti, strateguoti, priimti logiškus sprendimus. Be to, žaidimas gerina emocinę savijautą. Kartais po sunkios darbo dienos moterys ateina subjurusios nuotaikos, o aikštelę palieka krykštaudamos“, – pasakoja trenerė.

Kokią dar naudą teikia aktyvus judėjimas vyresniame amžiuje, žiūrovai išgirs laidoje „Amžius ne riba“ su Larisa Kalpokaite – nuo rugsėjo 4 d., šeštadieniais, 9 val. per TV3.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją