Mintis apie laidą vyresniems žmonėms, kurie trykšta gyvenimo džiaugsmu ar nori šį jausmą prisiminti, brandinta kurį laiką, rašoma pranešime spaudai.

Larisa Kalpokaitė prisipažįsta, kad pasiūlymas tapti televizijos laidos vedėja nebuvo visiškai netikėtas – pasirodo, ji jau kurį laiką norėjo išbandyti tokį amplua. Niekam nieko apie tai nesakius, mintys ėmė ir materializavosi.

„Man labai patinka bendrauti su žmonėmis, jų klausytis. Mielai žiūriu Larry Kingo ir Oprah Winfrey pokalbių laidas. Ir kokius metus vis pagalvodavau, kad man būtų labai įdomu televizijos eteryje kalbinti pašnekovus, pasakoti jų istorijas. Matyt, ta mintis sukėlė veiksmą. Tad sulaukusi laidos prodiuserės pasiūlymo nedvejodama sutikau“, – šypsosi jau rugsėjį startuosiančios laidos vedėja.

Pirmąkart televizijos laidos vedėja tapusi žinoma aktorė sako, kad vaidinti ir vesti laidą yra gana skirtingi dalykai, tačiau jie turi vieną bendrą bruožą – abiem atvejais turi pamiršti save.

„Vaidindamas pasislepi už personažo ir pats scenoje išnyksti. O laidoje turi būti atviras, nemeluoti, nesistengti užgožti pašnekovo, domėtis juo, kaip ir scenoje, visiškai pamiršti save. Žiūrovams tu neįdomus, jiems turi būti įdomus pašnekovas. Ir kiek jis bus įdomus tau pačiam, tiek jis bus įdomus kitiems žmonėms“, – paaiškina.

L. Kalpokaitei labai patiko naujosios laidos idėja – kalbinti paprastus, tačiau unikalius vyresnio amžiaus žmones, kurių širdys kupinos meilės gyvenimui, aistros savo veiklai, noro džiaugtis ir siekti svajonių.
Ir pati aktorė pažįsta nemažai vyresnių žmonių, galinčių būti puikiu veiklumo, nepasidavimo laiko tėkmei pavyzdžiu.

Tarp jų – nepailstanti senolė, apie savo kaimą parašiusi ne vieną knygą ir vis dar renkanti medžiagą, organizuojanti šventes, inicijuojanti savo krašto gražinimo darbus. L. Kalpokaitės manymu, šviesuolių galima rasti net ir mažuose kaimeliuose.

Tad, pasak žymios moters, vienas iš laidos „Amžius ne riba“ tikslų – atrasti tokių asmenybių ir parodyti, kiek daug turime grynuolių, ant kurių entuziazmo, jaunatviško požiūrio, atsidavimo savo pomėgiui laikosi bendruomenė.

„Būtent jie sudaro pačius brandžiausius, gražiausius Lietuvos karūnos brangakmenius, – vaizdžiai kalba pašnekovė. – Norime paraginti palaikyti tuos nenurimstančius kūrybingus žmones, jų judėjimą, kad jie jaustųsi reikalingi gyvenimui, bendruomenei, visai Lietuvos visuomenei. Kad valdžios atstovai pamatytų vyresnio amžiaus žmonių situaciją, kad jų iniciatyvos būtų labiau skatinamos ir galėtų skleistis dar plačiau.“

Kitas laidos kūrėjų užmojis – paskatinti vyresnius žmones nesiliauti mėgautis gyvenimu, atrasti naujų veiklų, pomėgių, burtis į bendraminčių bendruomenes.

„Ateina laikas, kai vyresnio amžiaus žmonės nustoja dirbti, save realizuoti ir pasijunta tarsi praradę pagrindą po kojomis. Galbūt fizinės jėgos nebe tokios kaip anksčiau, tačiau vidinio noro veikti vis dar yra. Labai svarbu tame etape neprarasti užsidegimo, neužsidaryti tarp keturių sienų, neužbraukti brūkšnio. Verčiau išlikti atviram, įsitraukti į kokią nors bendruomenę. Suradę kitą saviraiškos būdą, galime vėl pasijusti laimingi ir reikalingi“, – sako L. Kalpokaitė.

Žinoma moteris pastebi, kad dabar Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kone visose srityse įsigalėjęs jaunystės kultas. Todėl ji džiaugiasi, kad naujoji laida apie brandžius, gyvenime daug nuveikusius, tikrosioms vertybėms atstovaujančius žmones taps atsvara šiam kultui.

Tiesa, ir pati L. Kalpokaitė rodo puikų aktyvaus gyvenimo po 60-ies pavyzdį. Ji vis dar dirba savo be galo mėgstamą darbą – vaidina, leidžiasi į keliones su vyru ir draugais, lankosi renginiuose, koncertuoja, drąsiai priima įvairius iššūkius, mielai bendrauja su jaunimu ir mokosi naujų dalykų. O kai pasiilgsta grožio, puoselėja savo gėlynus sodyboje. Sako, kad aktyvus gyvenimo būdas jai suteikia prasmę – duoda įkvėpti jaunystės energijos.

Žinoma aktorė prisipažįsta, kad dabar – nuostabiausias jos gyvenimo etapas.

„Vaikas jau užaugintas, gyvena savo gyvenimą. Buitis sutvarkyta. Nepasistatėme rūmų, tačiau kiek turime, tiek mums ir užtenka. Vis dar mėgaujuosi savo darbu. Manau, kad man pavyko įsitvirtinti savo profesijoje, ir jaučiu, kad tam tikrai žiūrovų grupei esu reikalinga. Kiekvienam aktoriui tai labai svarbu. Myliu savo darbą. Manau, jeigu nori būti laimingas – turi padaryti, kad tavo darbas sutaptų su hobiu. O svarbiausia priežastis džiaugtis – šalia esanti šeima. Džiaugiuosi kiekviena diena, galimybe matyti pasaulį ir kasdienybėje justi pilnatvės akimirkas“, – šypsosi L. Kalpokaitė.

L. Kalpokaitė įrodys, kad visi vyresni žmonės yra kviečiami būti „skirtingai nuostabūs“, o laidą „Amžius ne riba“ žiūrovai kartu kviečiami stebėti šeštadieniais, 9.00 val. ryte per TV3.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)