„Kol kas aplankiau penkias čempionato sostines – Romą, Miuncheną, Kopenhagą, Amsterdamą ir Londoną, stadionuose stebėjau trejas rungtynes. Skridau dešimt kartų ir vien lėktuvais viso įveikiau per septynis tūkstančius kilometrų“, – pasakojimą pradeda Asta Žukaitė.

Pasak Astos, Romoje tvieskė karštis, bet iš visų penkių jos aplankytų miestų būtent Italijos sostinė degė ir pačiomis karščiausiomis sirgalių emocijomis, rašoma pranešime spaudai.

„Italai yra italai, net jaunoji vokiečių karta, su kuria stebėjau rungtynes Miunchene, prisipažino, jog dažnai su pavydu stebi, kaip italai ar ispanai švenčia futbolą, kokie jie laisvi ir emocingi, o štai vokiečiai yra gerokai santūresni“, - sako Asta.

Asta sako, kad rengiant reportažus LNK televizijai tempas buvo beprotiškas, viename mieste ji nebuvo ilgiau nei dviejų dienų, todėl neįmanoma visų darbų ir daugybės situacijų suplanuoti iš anksto.

„Pavyzdžiui, Miunchene belaukiant, kol po pietų pertraukos atsidarys akreditacijos centras, tekstus garsinti ir medžiagą siųsti Lietuvai įlindau į tualetinio popieriaus ir šluotų sandėliuką, – juokiasi darbo EURO 2020 užkulisiuose prisiminusi Asta. – Bet jau netrukus patekau į Miuncheno „Allianz“ areną – įspūdingiausią iš EURO 2020 aplankytų stadionų. Savo akimis pamačiau rungtynes, kuriose Vokietija sutriuškino Portugaliją“.

Kelionę po čempionatą Astą lydėjo šimtai spalvingų sirgalių, bet patys originaliausi, patys spalvingiausi buvo olandai.

„Tokių kostiumų, tiek išskirtinių veidų nesutiksi niekur kitur Europoje. Labiausiai iš visų olandai linksminosi ir su savo varžovų sirgaliais. Galbūt dėl to, kad oranžinių rinktinės Europos ir pasaulio čempionatuose nebuvo septynerius metus, olandai sugrįžimo buvo išsiilgę labiausiai. Olandų pasiilgusi buvau ir aš, nes šią komandą palaikiau nuo vaikystės ir pirmą kartą gyvenime turėjau galimybę savo akimis pamatyti olandų rungtynes stadione. Tiesa, dabar jau liūdžiu kartu su visais oranžinių sirgaliais – Nyderlandų rinktinė netikėtai pasitraukė jau po aštuntfinalio etapo, kai pralaimėjo Čekijai“, - sako Asta.

Didelis iššūkis filmavimo komandai buvo ir per Europą keliavęs karštis.

„Karštis paskui mus sekė beveik iki pat grupių etapo pabaigos – svilino Romoje, Miunchene, Kopenhagoje, bet štai staiga į 20-čia laipsnių žemesnę temperatūrą papuolėme Amsterdame. Tempas buvo beprotiškas, ilgiau nei dviejų dienų nebuvome nei vienoje šalyje, bet buvo smagu migruoti po Europą – panašiu maršrutu migravo ir kitų šalių žiniasklaidos atstovai“, - pasakoja reporterė.

Asta dažnai sulaukdavo klausimo, tai ką gi ji čia veikia, juk Lietuva čempionate neturi savo futbolo rinktinės.

„Esame krepšinio šalis, bet visi puikiai suprasdavo, jog futbolas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, yra labai populiarus – nepriklausomai nuo to, turi savo komandą čempionate ar ne.

Būtent bendravimas su sirgaliais skirtinguose Europos miestuose buvo išskirtinis – po tokios ilgos pandemijos miestai atgijo, žmonės prisipažino, kad šis čempionatas tarsi pavasaris. Sirgalių būriai užtvindė centrines miestų gatves, barus ir, žinoma, stadionus. Tokių vaizdų nebuvo trejus metus – tiek laiko teko laukti futbolo čempionato“, - sako Asta.

Pasak Astos, per šias dvi savaites niekur neteko matyti muštynių ar riaušių. Daugelis pamena, kas nutiko per paskutinį Europos čempionatą Prancūzijoje, kuris vyko 2016 m., tuomet Marselio miestas buvo visiškai nusiaubtas.

„Šįkart aš savo akimis stebėjau tautų draugystę. Kaip danai, kartu apsikabinę su belgais, stebėjo rungtynes, o labiausiai iš visų su varžovų komandų sirgaliais bičiuliavosi olandai. Amsterdame pamačiau, kodėl šie sirgaliai drąsiai gali būti vadinami futbolo džentelmenais. Futbolas – daugiau nei žaidimas. Futbolas gali supriešinti, bet gali ir suvienyti. Amsterdame futbolas suvienijo Ukrainos ir Nyderlandų sirgalius. Ir tai nebuvo tik dainos ir apsikabinimai – daugybė olandų prieidavo prie ukrainiečių pasikalbėti – paklausti, kaip jie čia atvyko, kaip laikosi jų šalis“, - pasakojo žurnalistė.

Dabar EURO 2020 kelionėje Astą Žukaitę pakeitė kolega Aurelijus Bezekavičius, o Asta į čempionatą dar sugrįš, vyks į Londoną, kuriame liepos 11-ąją paaiškės naujieji Europos čempionai.

Reportažai iš UEFA EURO 2020 sostinių – kasdien LNK žiniose, laidose „Labas vakaras, Lietuva“ ir „Laisvas smūgis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)