Antroje atrankinėje laidoje iš viso pasirodė 10 grupių ir atlikėjų: „Uno Band“, Rapolas, Sunday Afternoon, Aistė Brokenleg, Cosmic bride, Norbertas, Gabrielė Goštautaitė, Gebrasy, Evita Cololo, Gabrielius Vagelis.

Į pusfinalį keliauja penki iš dešimties dalyvių, taigi su puse antrosios laidos dalyvių, kurie sulaukė mažiausio žiūrovų ir komisijos įvertinimo, buvo atsisveikinta. Tarp jų – net scenos senbuviai. Televizijos žiūrovų ir komisijos balsai buvo skiriami lygiomis proporcijomis.

Balsai nulėmė, kad į pusfinalį keliauja: Gebrasy, Gabrielius Vagelis, Evita Cololo, Norbertas ir Aistė Brokenleg. Atsisveikinti su projektu teko Sunday Afternoon, Rapolui, Gabrielei Goštautaitei, Cosmic bride ir „Uno Band“.

Antroje pusfinalio laidoje taip pat buvo pristatytas naujasis grupės „The Roop“ kūrinys (jį taip pat galite išgirsti paspaudę čia), kurio konkurso gerbėjai nekantriai laukė visus metus. Nors grupė yra šių metų atrankų dalyvė, tačiau šeštadienį už ją balsuoti dar nereikėjo. Praėjusiais metais iškovojusi teisę atstovauti Lietuvai didžiojoje „Eurovizijoje“, kuri dėl pandemijos neįvyko, šiemet grupė pelnė teisę pasirodyti su nauja daina iškart konkurso finale ir jau sulaukė gerbėjų iš viso pasaulio reakcijų.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Balsuoti už labiausiai patikusią dainą žiūrovai galėjo skambindami arba siųsdami trumpąsias žinutes. Dalis už žiūrovų palaikymą telefonais surinktų lėšų, kurios tenka LRT, bus skirta nacionalinę atranką laimėjusiam atlikėjui ar grupei.

Kitą šeštadienį, sausio 30 d., pusfinalyje varžysis 10 atlikėjų ir grupių: Voldemars Petersons, Titas ir Benas, Martyna, Milita, grupė „Be U“, Gebrasy, Gabrielius Vagelis, Evita Cololo, Norbertas ir Aistė Brokenleg.

Po pusfinalio į nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos finalą pateks 5 grupės ir atlikėjai. Prie jų prisijungs išskirtinę teisę tiesiai į finalą keliauti gavę grupė „The Roop“, šį vakarą pirmą kartą scenoje pristatę savo naują kūrinį „Discotheque“.

Kas atstovaus Lietuvai „Eurovizijoje“, vyksiančioje gegužės 18–22 dienomis Roterdame (Nyderlanduose), paaiškės vasario 6 dieną nacionalinės atrankos finalo metu.

Laidos eiga ir komisijos komentarai

Šeštadienio vakarą dalyvių pasirodymus komentavo kompetetinga komisija: muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, kultūros laidų ir renginių vedėja Gerūta Griniūtė, atlikėjas, kompozitorius Stanislavas Stavickis-Stano, dainų autorius, kompozitorius, muzikos prodiuseris Vytautas Bikus ir atlikėja, dainų kūrėja Ieva Narkutė.

„Iš nemažai muzikos atlikėjų girdėjau nuogąstavimą, jog šiais metais dalyvauti nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje yra beprasmiška, žinant, jog grupė „The Roop“ turi nemažas galimybes laimėti. Toks požiūris mane liūdina. Kaip tik manau, jog šiais metais yra kur kas didesnės galimybes nugalėti, nes pačių dalyvaujančių yra gerokai mažiau, taip tik didėja galimybės.

O daug teigiamų emocijų kelia tie, kurie išdrįso dalyvauti ir savimi tiki. Mane nustebino skirtinga stilių įvairovė. Anksčiau buvo labai aiški „Eurovizijos“ kryptis ir tik vienas, kitas išlipantis iš jos rėmų. Tačiau šiais metais tenka pastebėti, jog didžioji dalis pasirodymų yra nestandartiniai ir grupės bei atlikėjai drąsiai eksperimentuoja“, – kalbėjo dainininkas S. Stavickis-Stano.

Pirmieji ant scenos lipo grupė „Uno Band“, pristačiusi dainą „Eisiu“. Šis prieš metus susibūrusių muzikantų pasirodymas yra pirmasis jų bandymas nacionalinių „Eurovizijos“ atrankų eteryje.

„Norėtume eiti iškart į antrą etapą, kad nereiktų nė pirmojo“, – juokavo atlikėjai, uždainavę lietuviškai.

„Daina turi vieną gerą dalyką – grupė turi įrašiusi dainų su Česlovu Gabaliu ir tai labai jaučiasi. Kartais net skaudėjo gerklę visa to klausantis, nes atrodė, kad nėra patogu dainininkui. Nesu tikras, kad tai skirta „Eurovizijai“, – svarstė komisijos narys R. Zilnys.

„Visą laiką mąsčiau, ką jie man primena, o gi Kastyčio Kerbedžio „Sakale, lėk“, – komentavo G. Griniūtė.

„Eiti yra labai smagu, tik vargu ar į „Euroviziją“, – abejojo prodiuseris V. Bikus.

Uno Band

Originaliu pseudonimu ir įvaizdžiu šeštadienio vakarą žavėjo ir atlikėja Cosmic bride, kurios tikrasis vardas yra Natalija Chareckaja. Dainininkė pristatė dainą „Solitary Star“, kurios žodžius ir muziką kūrė ji pati.

Nyderlanduose gyvenanti muzikos kūrėja ir atlikėja yra kilusi iš Klaipėdos. Nuotaka pasivadinti jai kilo iš mėgstamos citatos, sakančios, kad muzika yra kosmoso nuotaka.

„Nieko nesupratau, viskas pasirodė, kaip chaotiškas, kosmiškas dalykas. Viskas atrodė kiek per painu, ne viskas išbaigta“, – pastebėjo R. Zilnys.

„Mane šis pasirodymas kol kas pavergė labiausiai. <...> Mane labai giliai palietė šis kūrinys. Jau manau geriau toks, nei tas, kuriame viskas aišku, kai žinoma, kas po ko vyks“, – tikino Stano.

„Sunku pasakyti, nes ši daina arba man labai patinka, arba jos negaliu pakęsti. Matyt, reikia dar kartą pasiklausyti“, – šyptelėjo V. Bikus.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Trečiasis „eurovizinę“ sceną išbandė Rapolas. Šis atlikėjas, kaip ir pirmieji pasirodę „Uno Band“, taip pat dainavo lietuvių kalba ir žiūrovams bei komisijai pristatė dainą „Degam“.

18-metis vaikinas prisipažino nuo pat vaikystės mylintis šį dainų konkursą, tad ir pats natūraliai panoro joje sudalyvauti.

„Eurovizija“ nėra kažkokios varžytuvės, manau, kad jos tikslas yra skleisti džiaugsmą ir kad visiems būtų faina“, – tiki jaunuolis.

„Gal per daug to nepasitikėjimo savimi, kad jį svarstytumėme kaip „eurovizinį“ variantą“, – komentavo R. Zilnys.

„O aš pasitikiu Rapolo balsu. Daina man pasirodė gana patraukti, ją įsijungčiau dar ne kartą“, – gražių žodžių rado G. Griniūtė.

„Rapolas turi specifinį stilių, matosi, kad žmogus daro tai, kas jam patinka“, – pastebėjo Stano.

„Viskas fainai, jaunas, gražus žmogus. Man gal truputį nesuėjo muzika su vokalu, atrodo, kad abu ėjo iš kitų stilių“, – sakė V. Bikus.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Nors atlikėjos Sunday Afternoon pseudonimas mažai kam girdėtas, Viliją Matačiūnaitę žino daugelis. Ši dainininkė ir slepiasi po naujuoju vardu.

Atlikėja nėra konkurso naujokė – 2014-aisiais ji atstovavo Lietuvai didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje Kopenhagoje su daina „Attention“. Šįkart Vilija laimę bando su kūriniu „Open“.

„Man buvo ramu klausyti, nes žinojau, kad Vilija bet kokiomis sąlygomis gali padainuoti. Ačiū už tą ramybę. Buvo malonu ir gera klausyti. Be to, pasižymėjau, kad pasirodymas yra, o daina?“ – garsiai svarstė I. Narkutė.

„Visada bandai atrasti, kas gero. Šiame kūrinyje buvo ir muzikiniai elementai, kurie pritraukia, ir choreografija“, – pastebėjo Stano.

„Vilijos stiprus balsas. Gal kažkiek skyrėsi tai, ką girdėjau dainoje ir kas buvo pateikta scenografiškai. Daina man buvo tiesiog graži. Man patiko, kaip ji išjautė ją, išdainavo. Ar tiktų „Eurovizijai“? Manau, labiau taip, nei ne“, – šyptelėjo G. Griniūtė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje buvo galima išvysti ir aktorę bei atlikėją Aistę Brokenleg. Ne pirmą kartą konkurse dalyvaujanti menininkė atrankose rungiasi su daina „Home“.

„Mane visada vadina nestandartu, kad esu kitokia, – šyptelėjo atlikėja. – Dabar sakau, kad taip, aš esu kitokia.“

„Man tai labiausiai patikęs pasirodymas šį vakarą. Tai gera alternatyva“, – gyrė R. Zilnys.

„Man patiko Aistė. Maniau, kad ji bus pasinėrusi tik į save, bet paskui ji atsidarė. Matėsi, kad ji mėgaujasi. Tik nežinau, ar tai tinka „Eurovizijai. Nemanau“, – komentavo I. Narkutė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje su daina „Man in Need“ savo jėgas pirmą kartą išbando ir Norbertas. Visgi muzikoje jis nėra naujokas – prieš kelerius metus jaunuolis sužibėjo muzikiniame televizijos projekte „X faktorius“.

„Man gyvenime svarbiausia yra muzika ir tai, kad būčiau reikalingas žmonėms“, – šyptelėjo 20-metis.

„Nors daina parašyta lietuvio, ši daina skamba taip švediškai. Ši daina labai standartiška, šablonas, bet visai gerai padarytas kūrinys. Tik gal atlikėjas nėra iki galo tiek drąsus šiam kūriniui“, – kalbėjo R. Zilnys.

„Neužtikrintai dainuoja, bet ir juda scenoje neužtikrintai. Matosi, kad jo tikslas nėra laimėti „Euroviziją“, nes neatrodė, kad būtų įdėta daug darbo“, – pastebėjo Stano.

„Man susidarė įspūdis, kad tokia daina jau galėjo skambėti „Eurovizijoje“, tad nieko naujo neparodytumėme su šia daina“, – mintis dėstė G. Griniūtė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Atlikėja Gabrielė Goštautaitė, savo aksominiu balsu žavinti klausytojus, į sceną lipo su savo kūrybos dainą „Freedom”.

„Esu dėkinga pirmajam karantinui, kuris sustabdė viską – koncertus, taip mėgstamus šokius, socialinį gyvenimą – ir privertė pagalvoti, ko aš iš tiesų noriu – kurti. Anksčiau, įsisukus į darbus, kartais turint net po kelis koncertus per savaitgalį, dažnai nebelikdavo laiko ir noro užsiimti kūryba. Taip svajonė – būti savo kūrinius atliekančia atlikėja – nusistumdavo į tolimesnę ateitį”, – pasakoja ji.

Paradoksalu, kad Gabrielė ėmė gvildenti dainą apie laisvę, kai laisvės išoriniame gyvenime ryškiai sumažėjo.

„Tačiau daina yra daugiau apie vidinę laisvę. Stebėdama aplinką, mačiau, kaip įprasta tapo plaukti pasroviui, neįsiklausyti į savo norus, pasiduoti kitų primestoms baimėms. Supratau, kad dabar yra tas metas, kai vidinė laisvė yra ypatingai svarbi”, – sako atlikėja.

„Man pritrūko jos drąsos. Ji išsigando šio iššūkio. Bet verta pagirti už bandymą daryti dramaturgiją“, – sakė R. Zilnys.

„Man irgi pasirodė, kad ji netvirtai dainuoja“, – antrino G. Griniūtė.

„Aš jaučiausi komfortiškai, bet kai kalbama apie laisvę, viskas buvo per daug komfortiška. Norėjosi, kad tikrai būtų išlaisvinta, to pristigo“, – vertino I. Narkutė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Dainininkas ir dainų kūrėjas Audrius Petrauskas, slapyvardžiu Gebrasy jau ketvirtąjį kartą išmėgina savo galimybes nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje. Šiais metais atlikėjas pasirodo su savo kūrybos daina „Where’d You Wanna Go?“. Kūrėjas teigia, kad šiais metais yra užtikrintas kaip niekada anksčiau.

„Dalyvauti „Eurovizijoje“ grįžtu jau ketvirtą kartą, tačiau tai kartas, kada aš jaučiuosi labiausiai pasiruošęs ir užtikrintas dėl savo galimybių. Sunku pasakyti to priežastį, mano muzikinis pasaulis buvo visiškai sustojęs dėl pandemijos, tačiau tas laikas buvo išnaudotas kūryboje bei įrašų studijoje kartu su Faustu Venckumi. Dalyvavimas „Eurovizijoje“ tuomet atrodė kaip logiškas žingsnis, nes taip norėjosi pažymėti mūsų bendros kūrybos pradžią ir atkreipti klausytojų dėmesį, kad nesvarbu ar daina yra lietuvių kalba ar anglų, tai vis tiek yra šimtaprocentinė lietuvių kūryba“, – pasakoja atlikėjas.

Pasakodamas apie savo karjerą, dainininkas prisimena savo pradžią, kuomet pradėjo rašyti dainas. Tiesa, kaip solistas atlikėjas vis dar ieškojo savęs, tačiau ne vienerius metus yra dainininkės Jazzu pritariantysis vokalistas.

„Sveikinu Audrių, labai noriu už jį pasidžiaugti. Jis sau pasirašė sau dainą. Jis yra gyvas įrodymas, kad dainų rašymas yra tarsi vaikščiojimas į sporto salę. Man labai patiko, daina įsimenanti“, – gyrė V. Bikus.

„Išgirdau ir palietė. <...> Atrodė, kad skamba hitas. Iš visų pasirodymų, kurie buvo, man šis yra šilčiausias“, – šyptelėjo Stano.

„Ši daina tikrai palieka šiltą, gerą jausmą, jos norisi vėl klausytis“, – pakiliai komentavo G. Griniūtė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje Evita Cololo pasirodo su daina „Be paslapčių“.

„Iš tiesų esu nežinioje, net neįsivaizduoju ko tikėtis. Po praeitos laidos pamačiau, kad komisija nevynioja žodžių į vatą ir tai yra šaunu. Sako taip, kaip yra, paminint ne tik visus trūkumus, bet ir išryškinant pasirodymų pliusus.

Kadangi esu ir pati kritiška, tai jau dabar savo pasirodyme matau spragų – tiek vokaline, tiek bendravimo su kamera prasme. Tačiau įdomu ką pasakys komisija. Bendrąja prasme, manau, kad pasirodžiau neblogai, nors ir matau kelis dalykus, kuriuos keisčiau. Bet tikiu, kad taip apie savo pasirodymą mano dažnas atlikėjas“, – dar prieš laidą Delfi pasakojo dainininkė.

Visgi Evita savo daina tiki ir viliasi, kad ji ras savo klausytoją.

„Apie Evitą... Gražus balsas, neabejotinai. Man patiko įdomi aranžuotė. Man patiko, kaip tai skambėjo. Daina nėra iškart priverčianti ją niūniuoti, matyt, turi ją prisijaukinti, bet man pasirodė įdomu“, – vertino R. Zilnys.

„Man tikrai patiko. Ši daina krenta iš konteksto gerąja prasme. Viskas atrodo organiškai. Gal palinkėčiau Evitai dar šiek tiek daugiau drąsos“, – šyptelėjo G. Griniūtė.

„Aš net užsirašiau, kad šis efektas labai įdomus – nors daina skamba lietuviškai, bet dainavimo būdas buvo universalus, kad net nepasakytum, kokia tai kalba. Buvo gera klausyti“, – tikino I. Narkutė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka

Dainų autorius ir atlikėjas Gabrielius Vagelis šiemet nusprendė dar kartą išmėginti save nacionalinėje „Eurovizijos“ dainų konkurso atrankoje. Konkurse jis pasirodo su savo kūrybos daina „My Guy“, su kuria vainikavo šeštadienio vakarą.

„Ši daina yra apie palaikymą, o jeigu tiksliau – apie žmogų, kuris tave palaiko bet kokioje situacijoje ir skatina tave daryti tai, ką esi pasiryžęs ir ką nori daryti. Manau, kad tokie žmonės į mūsų gyvenimą ateina natūraliai, ir man atrodo, kad jie yra būtini kiekvienam, nes paskatinimas ir geras žodis ne tik yra malonus, bet jis veda į priekį, o to visada labai reikia“, – apie naująjį kūrinį kalbėjo atlikėjas.

Šis kartas – jau penktasis G. Vagelio bandymas nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje. Du kartus dainininkas nukeliavo iki pat didžiojo finalo, dar du kartus – iki pusfinalio. Kaip teigia pats atlikėjas, „Eurovizija“ jam yra svajonė dar nuo mažų dienų.

„Man ši daina labai įsiminė, manau, kad tai stipriausias Gabrieliaus šūvis“, – tikino R. Zilnys.

„Iš Gabrieliaus tikėjausi daugiausiai, nes žinau jį žinau jau labai seniai. Deja, mano lūkestis nepasiteisino. Iš paskutinių trijų pasirodymų, jis buvo paskutinis, mano nuomone“, – vertino Stano.

„Aš linkstu arčiau Ramūno nuomonės. Tai labai stilinga daina. Man kūrinys pasirodė gražus, įsimenantis, kas man atrodo gerai „Eurovizijoje“, – kalbėjo G. Griniūtė.

„Man buvo labai gražu, tik tą kepurę – per tvorą“, – juokėsi I. Narkutė.

Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos akimirka
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)