Kai Nijolės tėtis pradėjo auginti nutrijas, ji negalėjo patikėti, kad iš kailio gali gautis gražus drabužis, tačiau, pardavusi pirmąjį savo kūrinį, uždirbo tiek, kad galėjo nebedirbti pusę metų ir kaip pati sako, pasidavė pinigams, rašoma pranešime spaudai. Netrukus Nijolės Veličkienės kurtais kailiniais puošėsi garsiausios Rusijos bei Pasaulio žvaigždės, nuo Filipo Kirkorovo ir Alos Pugačiovos iki Toto Cutugno ir net Beyonce. Pinigų uždirbdavo tiek, kad iš salono juos turėdavo išnešti šiukšlių maišais.

„Tuomet buvo taip vadinamos vagnorkės, tai po darbo pasiimdavom juodus polietileninius maišus, po darbo dienos į juos susikraudavom pinigus ir nešdavom namo skaičiuoti”, – verslo pradžią prisimena Nijolė Veličkienė.

Nijolė buvo pirmųjų milijonierių, kaip pati sako, kūrė komunizmą Lietuvoje. Nepriklausomybės pradžioje, kai visus verslininkus puldinėjo nusikaltėliai, Nijolė jautėsi saugi, tačiau ne tik dėl to, kad verslininkės turtą bei gyvybę saugojo trisdešimt asmens sargybinių su ginklais, bet ir dėl to, kad Sovietų Sąjungoje buvo vakarinės mokyklos mokytoja ir kaip vėliau paaiškėjo, jos mokiniai buvo nusikalstamų grupuočių vadeivos.

„Buvo tokie laikai, verslininkus reketavo, žudė. Kai pradėjo žudyti pačius nusikaltėlius, aš pagal pravardes visus prisiminiau. Jau dešimtoj klasėj jie buvo taip pat vadinami, tai Kot, tai koks Agurec, jie visi mano mokiniai buvo”, – laidoje „Bus visko“ pasakos Nijolė Veličkienė.

Mažai kas žino, kad sostinės centre įsikūręs kailių salonas jau aštuoniolika metų nebepriklauso Nijolei. Šiandien moteris džiaugiasi kailių modernizavimo laboratorijos sėkme ir su skausmu prisimena etapą, kai spauda be jokio gailesčio narstė kailių imperijos griūtį. Po dešimt metų trukusių teismų iš lietuvės buvo prisiteista šešių milijonų eurų skolą, kurios Nijolei nepavyko apsiginti. Tąkart garsi moteris atsitvėrė tylos siena, o šiandien laidoje „Bus visko“ prisipažins, kad tebuvo smulki žuvelė, suvalgyta galingo ryklio.

„Žinot, aš niekada neturėjau labai didelių finansinių smegenų, aš esu kūrėja. Man nepatiko didelės apyvartos, krūvos pinigų ir t.t. Ir žinot, Lietuva maža, mes esam smulkios žuvytės, buvau tiesiog suvalgyta galingo ryklio”, – skaudžiomis akimirkomis dalinsis Nijolė.

Per dešimt metų Nijolė prarado viską, ne tik verslą ir namus, bet ir mylimą vyrą bei savo sveikatą. Profilaktiškai tikrindama savo sveikatą, Nijolė išgirdo šokiruojančią diagnozę – trečios stadijos gimdos kaklelio vėžys. Liga buvo pažengus taip stipriai, kad nebegalėjo operuoti. Taikant chemoterapiją ir švitinimą, kaulai suiro taip stipriai, kad Nijolei net aštuonis kartus lūžo dubuo.

„Miegi lovoj ir jie sulūžta, galit įsivaizduoti? Nueini pas gydytoją, jis sako, jums ir vėl lūžo dubens kaulai. Dvejus metus vaikščiojau su ramentais. O dubens niekas negipsuoja. Tu neturi kaulų, todėl turi stiprinti raumenis. Skauda be proto, negali kojų pakelti, negali nieko, o vis tiek reikia”, – apie kovą su vėžiu pasakos Nijolė.

Nijolė didžiuojasi, kad net sunkiausiu metu nepraleido nei vienos dienos darbe. Pasislėpdavo, kai buvo labai blogai ir visiems melavo, kad sveiksta. Meluodama kitiems, apgaudinėjo ir save. Niekada nepasidavė. Sako, gailestis sužlugdo žmogų ir yra įsitikinus, kad visos ligos mums siunčiamos kaip pamokos.

„Aš manau, kad truputį gėda yra sirgti arba įsivaizduoti, kad tavęs niekas nemyli. Nes, vadinasi, tu pats nemyli. Jie tavęs nekenčia, vadinasi, tu pats kažko nekenti. Dėl visko kaltas pats žmogus. Esu įsitikinus, kad ši liga man buvo atsiųsta tam, kad aš pakeisčiau savo gyvenimą”, – sako Nijolė

Įveikusi onkologinę ligą septyniasdešimt dviejų moteris kasdien maudosi šaltame ežere, atrado ekologinio ūkininkavimo džiaugsmą ir pradėjo kurti tvarią madą. Įkūrusi savo vardo kailių modernizavimo laboratoriją, Nijolė Veličkienė senus, žvilgesį praradusius, nebemadingus kailius prikelia antram gyvenimui. Moteris naudoja savo sukurtus ir užpatentuotus atgaivinimo metodus tam, kad kalis atrodytų kaip naujas ir iš seno drabužio vos už kelis šimtus eurų gali pasiūti bet ką – nuo paltuko iki megztinio ar aksesuaro.

Kodėl net praėjus aštuoniolikai metų po Danieliaus Veličkos mirties, Nijolė niekada nebeįsileido į savo gyvenimą naujo žmogaus, ar tiesa, kad su mirusiu vyru verslininkė kalba balsu ir kaip iš jo gauna atsaką? Ką Nijolė pakeistų, jei galėtų atsukti laiką atgal? Visa tai – jau šį antradienio vakarą, laidoje „Bus visko“ su Gintare Gurevičiūtė, 20 val., per LNK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)