Kiekviena moteris spintoje turi bent po vieną porą aukštakulnių batelių. Jie padailina išvaizdą, tačiau ne veltui yra vadinami „batais-žudikais“, mat ilgainiui juos avint, pėda deformuojasi ir atsiranda įvairių ortopedinių problemų.

Šiandien, TV8 televizijos medicinos laidoje „Sveikatos medis“ žinoma Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė Daiva Rudokaitė sutiko papasakosi savąją istoriją. Pasirodo, moteris prieš kurį laiką iš gydytojų išgirdo verdiktą – jos pėdos didžiojo piršto sąnarys yra pilnai sudilęs ir vienintelė išeitis – sąnario keitimo operacija, rašoma pranešime spaudai.

„Mano kairė koja yra puse numerio didesnė, tačiau aš visuomet batus pirkdavau mažesniojo dydžio, todėl kairioji kentėdavo, būdavo ankštai suspausta. Kartais jausdavau, kaip didysis pirštas patirpsta, tačiau manydavau, kad tai dėl kraujotakos, bet dabar suprantu – tai buvo organizmo siunčiami signalai. Matyt esu kantri moteris, jog kentėjau tą diskomfortą tiek metų. Chirurgas, apžiūrėjęs sąnarį, įvardino, jog jis yra visiškai sudilęs ir jį reikia keisti, nes nebėra kremzlės. Ir ji nebeataugs, reikalinga operacija“, - savo patirtimi laidoje dalinsis Daiva.

Aukštakulniai ir nepatogi avalynė kenkia ne tik pėdai, bet ir stuburui, sąnariams, gali atsirasti venų varikozė. Pėdų patologija taip yra susijusi su raumenų bei raiščių silpnumu. Be to, ir sąnariai greičiau dėvisi jeigu žmogaus gyvenimo būdas yra visai nejudrus, nes nusilpsta raumenys ir tada didesnį krūvį patiria sąnariai.

„Aukštakulniai batai yra baisiausi pėdos priešai, mat visas apkrovimas eina ant pirštų ir dėl to kenčia ne tik kojos, bet ir stuburas, sąnariai. Ortopedai rekomenduoja, jog bato kulno aukštis būtų iki 5 cm. Neramina ir tai, jog sąnarių problemas dabar jaunėja ir sąnariai yra keičiami net ir dvidešimtmečiams. Tam įtakos turi mityba: per nepilnavertę mitybą negaunam visų reikalingų medžiagų ir tuomet prasideda problemos“, - pasakos ortopedinių prekių įmonės „Pirmas žingsnis“ vadovas Algimantas Astrauskas.

Kalbant apie sąnarių veiklą, be galo svarbi tampa kolageno gamyba organizme. Tai siūlo pavidalo baltymas, vienas svarbiausių atraminių tarpląstelinės medžiagos baltymų jungiamuosiuose audiniuose ir epitelio audinio pamatinėje membranoje. Pasak mokslininkų, nuo 25-erių metų amžiaus žmogaus organizme ima lėtėti kolageno gamyba, o šio baltymo mažėjimas sukelia greitesnį kremzlių, esančių sąnariuose, nusidėvėjimą, atsiranda skausmai.

„Chirurgas man rekomendavo išbandyti maisto papildus su I ir II tipo kolagenu bei vitaminu C, tokius kaip „Cemio Gemze“, jog sveikų sąnarių kremzlės būtų pamaitintos. Ir mano įsitikinimu, man gerėja net ir tas jau sudilęs sąnarys, jis atrodo gerokai stipresnis, nors chirurgas ir sakė, jog kremzlė jame nebeatsinaujins. Žinoma, tos operacijos aš dar nepasidariau, tačiau tą sąnarį itin prižiūriu ir lepinu, renkuosi tinkamą avalynę. Neaukokim savo kūno vardan grožio. Nesu iš tų moterų, kurios vaikšto vien tik su aukštakulniais, tačiau mano profesija tokia, kad kartais tiesiog privalau“, - atviraus Daiva.

Imunitetą stiprinanti magneto terapija

Yra šimtai būdų įveikti ligas, vienas iš jų – ko gero efektyviausias nemedikamentinis gydymas pasitelkiant magneto terapiją. Ji gali stiprinti imunitetą, gydyti migreną, reguliuoti kraujospūdį. Šios terapijos dėka lūžiai po traumų gyja perpus greičiau, o toks poveikis atsiranda dėl pastovių ar kintamų žemo dažnio magnetinių laukų.

„Magneto terapijoje visas žmogaus kūnas yra apgaubiamas magnetiniais laukais, duodamas tam tikras režimas iš esamų 500, pagal turimą ligą. Terapijos metu net keturis kartus pagerėja kraujotaka, eritrocitai efektyviau išnešioja maistingąsias medžiagas po kūną, pamaitindami visus organus. Naudojant šią terapiją kaulai suauga ne per 6 savaites, o per 3 savaites, todėl ši procedūra mėgstama sportininkų“, - teigs gydytojas radiologas, klinikos „Tomografija“ vadovas med. m. dr. Konstantinas Romualdas Dobrovolskis.

Moderniausias periodontito gydymo metodas

Statistika rodo, jog net 3 iš 4 vyresnių nei 35-erių metų pacientų serga periodonto, dantis supančių audinių, ligomis. Pasak odontologų, periodontitas vystosi lėtai ir neskausmingai, tačiau tai viena dažniausių priežasčių, dėl ko galima netekti dantų. Medicinai žengiant į priekį, šiai dienai burnos higiena gali būti atlikta su moderniu ultragarso prietaisu „Vector“, kuris, daugeliu atveju, padeda išvengti chirurginio gydymo.

„Periodontito atsiradimui įtakos gali turėti bloga burnos higiena, netinkama mityba, aplinkos sąlygos, rūkymas. Valantis dantis atsiranda kraujavimas, ima skaudėti dantenas. Profesionali burnos higiena yra atliekama ultragarsiniu skaleriu ir specialiais rankiniais instrumentais, saugiai, nepažeidžiat danties paviršaus. Naujausia alternatyva – „Vector“ sistema, kuri garantuoja papildomą profilaktiką. Būtent šios terapijos būdu mes galime užkirsti kelią rimtesnėms problemoms, kuomet ištirpus kaului ima kristi dantys“, - pasakos burnos higienistas Edvinas Petrauskas.

Rubrikoje „Ačiū, daktare“ – padėka „Mamų unijos Šeimos namų“ iniciatoriams

Visai neseniai Vilniuje duris atvėrė onkologinėmis ligomis sergančių vaikų paramos ir labdaros fondo „Mamų unija Šeimos namai“. Šis unikalus reabilitacijos ir informacijos centras sunkiai sergantiems vaikams bei jų šeimoms dovanos saugią, jaukią, sveikti padedančią sveikti aplinką, kurioje visa ligoniuko šeima galės būti kartu ir lengviau išgyventi ligos keliamas problemas ir emocinį krūvį.

„Daugiausiai kainavo laiko ir nervų, nes turėjom viziją, idėją, tačiau ne visi ja taip lengvai patikėjo. Tačiau namų atidarymo metu atvyko daug rėmėjų, kurie atvirai pasakė, jog negalvojo, kad projektas taip realizuosis. Tai didelis centras, kompleksas, pastatytas gerų žmonių dėka. Kiekviena plyta, knygelė, lempa yra sunešta žmonių“, - jautrius žodžius rinks paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ direktorė Justina Žukauskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)