Kuriant istorinius filmus, itin svarbiu aspektu tampa tikslumas, nuoseklumas ir faktai. Todėl paklaustas apie Vytauto Didžiojo epo kūrimą, režisierius šmaikščiai atsakė: „Tikrai nebloga idėja. Jeigu susikooperuotų lietuviška politikos grietinėlė ir Holivude esantys ištvirkėliai, manau, kad būtų visai geras rezultatas“.

Kurti Lietuvą reprezentuojantį filmą apie Vytauto Didžiojo asmenybę be Žalgirio mūšio konteksto E. Vėlyvis nemato prasmės.

„Vienaip ar kitaip, Vytauto figūra neatsiejama nuo Žalgirio mūšio. Nors istorija, kuri vyksta šalia, irgi yra įdomus istorinis momentas, vertas kino ekrano – peripetijos su Jogaila, Algirdu, Kęstučiu, bet vis dėlto, vainikuoti turi Žalgirio mūšis, be jo - Vytauto figūra nebūtų įdomi“.

Kalbant apie filmą, kyla natūralus klausimas – kam galėtų atitekti Vytauto Didžiojo vaidmuo? Paprastai, Lietuvos kunigaikštis dailininkų vaizduojamas žemo ūgio, ilgais plaukais ir be barzdos. Režisierius E. Vėlyvis labai greitai rado atsakymą, kas gi galėtų įkūnyti istorinį peronažą.

Rafailas Karpis. Jis būtų dainuojantis Vytautas. Aš manau, jis puikiai susitvarkytų su šiuo vaidmeniu“.

Jeigu taip nutiktų, kad lietuvišką filmą reikėtų patikėti Holivudui, režisierius įžvelgia dvi kliūtis: biudžetas ir rimtų kino režisierių pasiekiamumas – juk, visų pirma, reikėtų juos įtikinti bendradarbiauti su projektu. Paklaustas, ar Holivudas pats vienas sugebėtų sukurti kino istoriją, Emilis Vėlyvis griežtai atsakė: „Be mūsų pagalbos – tikrai ne“.

Visą „Dienos topas“ laidą ir interviu su režisieriumi Emiliu Vėlyviu žiūrėkite šiandien per „Delfi TV“ nuo 19.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)