Laidoje „Sveikatos medis“ didelis dėmesys bus skiriamas imunitetui, nes imlumas infekcijoms yra tiesiogiai susijęs su imunine sistema. Pasak Kembridžo universiteto profesoriaus, onkologo Roberto J. Thomo, žmogaus imuninės sistemos tikslas – nuolat saugoti mūsų ląsteles ir organus. Pavyzdžiui, kovojant su vėžiu, imunitetui tenka labai svarbi užduotis nužudyti tūkstančius ankstyvųjų vėžinių ląstelių, kurios kiekvieną dieną susidaro mūsų kūne.

Visą tai profesorius aprašė savo naujausioje knygoje „Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai, kaip nesusirgti“, kuri neseniai išversta ir į lietuvių kalbą ir jau pasiekiama Lietuvos auditorijai. Beveik 500 puslapių knygoje pateikiama daugiau nei per 30 metų sukaupta profesoriaus onkologinių ligų gydymo patirtis. Knygoje R. Thomas dalijasi naudingais, tyrimais patikrintais praktiniais patarimais, kaip kovoti su šia liga ir kaip jos išvengti.

„Ši knyga – tarsi sveikos gyvensenos, paremtos moksliniais įrodymais, vadovas, kuris, neabejotinai, bus naudingas tiek medicinos specialistams, tiek sergantiems onkologine liga, tiek visiems, kurie nori išlikti sveiki. Patarimų, kaip įveikti vėžį, pilnas internetas, bet dauguma jų yra tik gandai, nepagrįsti jokiais moksliniais įrodymais.

O tiesa tokia, kad net 50 proc. vėžio atvejų būtų galima išvengti pakeitus vien gyvenimo būdą. Geriausia tai, kad atsisakius tam tikrų blogų įpročių užkertamas kelias ne tik onkologiniams susirgimams, bet ir begalei kitų negalavimų“, – teigė prof. R. Thomas.

Su profesoriumi garbės susipažinti turėjo ir atlikėjas, dainų autorius bei muzikos prodiuseris Stanislavas Stavickis-Stano. Su klastinga onkoline liga kovojantis vyras neslepia, kad vėžys apvertė jo gyvenimą aukštyn kojom ir privertė pakeisti mąstymą apie daugelį dalykų, į kuriuos iki tol nekreipė dėmesio.

„Svarbiausias dalykas, kurį pakeičiau, tai yra fizinis aktyvumas. Aš pradėjau sportuoti, negaliu ilgiau negu valandą sėdėti, būtinai turiu atsistoti ir pajudėti. Mes, gyvendami nuo durų iki mašinos, nuo mašinos iki durų, ir visą dieną sėdėdami prie kompiuterių, net nesusimąstome, kokią siaubingą žalą darome sau ir kas vyksta su mūsų visu organizmais nuo tokio gyvenimo ritmo.

Manau, jog dažnas vyras iki 60-ies metų galvoja, kad jisai yra nemirtingas, kad nieko jam neatsitiks. Tačiau visko nutinka. Aš irgi ramiai gyvenau iki 35-erių metų, kol, deja, bet nutiko taip, kaip nutiko“, – laidoje savo istorija dalijosi Stano.

Žinomas vyras, antrindamas profesoriui, teigė, jog be fizinio aktyvumo taip pat labai svarbi ir mityba. Tinkamai pasirinkti produktai ne tik suteikia energijos, bet pagerina ir savijautą bei padeda išvengti daugelio ligų ir negalavimų.

„Labai svarbu, ką valgai, kada valgai ir kiek valgai. Kiek įmanoma, reikia stengtis nevartoti modifikuotų produktų. Aš pats vengiu visokių dešrelių, rūkytų, plikytų maisto produktų, stengiuosi, jog maistas būtų kuo natūralesnis, todėl daržovės yra būtinybė. Yra žmonių, kuriems daržoves valgyti tampa kančia, tačiau man – tikras malonumas.

Brokolis ir man, ir mano vaikams yra viena mėgstamiausių daržovių. profesorius Robertas Thomas apie visą tai rašo savo knygoje, jis tikras savo srities profesionalas, o dar ir vienas iš maisto papildų, kuriuo aš vartoju, yra kurtas su jo pagalba“, – atviravo Stano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)