28-tasis Dakaro ralis sulaukė neregėto populiarumo ir dalyvių antplūdžio. Dar likus šešiems mėnesiams iki starto buvo užimtos visos automobilių ir sunkvežimių lenktynių dalyvių vietos. Ralio aistruolių neatbaidė net 23 tūkstančius eurų siekiantis registracijos mokestis.

Maratono karavane važiuos 700000 transporto priemonių. Šių metų lenktynėse dalyvaus 508 ekipažai, kuriems teks įveikti daugiau nei 9000 kilometrų trasą, nusidriekusią per 6 šalis – Portugaliją, Maroką, Mauritaniją, Malį, Gvinėją, Senegalą. Europoje dalyvių laukia 1543 km trasa, tačiau tikrasis dykumų maratonas prasidės sausio 3 dieną Afrikoje. Maroke numatyti du greičio ruožai: 123 km Rabat–Agadir ir 381 km Agadir–Smara. Net šeši greičio ruožai maratono dalyvių lauks Mauritanijoje. Jų bendras ilgis 3172 km. Pravažiavus Mauritaniją sportininkams teks įveikti du greičio ruožus Malyje, o sausio 14 dieną jie turėtų pasiekti Senegalo teritoriją, kurioje vyks trys greičio ruožai. Ralio finišas - sausio 16 dieną Dakare prie Rožinio ežero.

Legendinio Dakaro ralio idėja gimė 1977 metais, kai Abidanas–Nica ralio dalyvis prancūzas Thierry Sabine’as pasiklydo Libijos dykumoje, susižavėjo ja ir grįžęs nusprendė organizuoti lenktynes, kurios prasidėtų Prancūzijoje, o baigtųsi Dakare. Projektui įgyvendinti T.Sabine’as įkūrė organizaciją TSO (Thierry Sabine Organization). Netrukus T.Sabine’o svajonė išsipildė - 1978 m. gruodžio 26 dieną startavę Paryžiuje, 170 lenktynininkų leidosi į 10 000 km kelią per Alžyrą, Nigerį, Malį, Aukštutinę Voltą ir Senegalą. Taip 8-ojo dešimtmečio pabaigoje gimė ilgiausios automobilių ir motociklų lenktynės. Ilgainiui jos tapo itin populiarios. Pirmasis maratonas Paryžius–Dakaras aiškiai pakeitė pirmųjų varžybų dalyvių gyvenimus, tai buvo gera savęs atradimo, savo galimybių įvertinimo mokykla.

Garsiausio planetos ralio akimirkos nors trumpam primena apie herojišką gyvenimo pusę, kasdienybės rutinoje prabyla apie vyriškos dvasios stiprumą ir kilnumą. Greitis, azartas, pergalių džiaugsmas, rizika, ištvermė, drąsa ir laisvės pojūtis - tai patirti gali ne tik patys ralio dalyviai, bet ir televizijos žiūrovai. Šių metų Dakaro ralyje mūsų sporto aistruoliai pasiges tik vienintelio dalyko – lietuviškos trispalvės. Lietuvos ekipažai dykumų maratone nedalyvaus.

Kiekvieną vakarą per BTV rodomas Dakaro maratono akimirkas komentuos sporto žurnalistas Nerijus Kesminas.

Dakaro ralio apžvalgos – nuo gruodžio 30 d. iki sausio 16-osios dienos per BTV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją