Šiandien Vladas Baranauskas gyvena ramų šeimyninį gyvenimą „Princų“ viešpatavimų laikus menančiame didžiuliame 5-ių miegamųjų name Šiaulių centre, kur nuosavoje sporto salėje mėgsta pamušti bokso kriaušę. Svetainės langai – vitražiniai. Namų sienos nukabinėtos kolekciniais paveikslais. Kambariai apstatyti antikvariniais baldais. Baranis atskleidžia, kad jo mama mėgo kolekcionuoti, bet pats prisipažįsta, jog jis ne menininkas. „Negaliu pasakyti ar jie brangūs, ar pigūs“, – „KK2“ laidoje pasakoja pašnekovas.

Namas net turi savo bokštą, kuriame dabar yra sandėlys. Verslininku save vadinantis vyras juokauja, kad bokštelyje laikomi prabangūs žmonos kailiniai.

Vladas prisimena, kaip jis tapo „Šiaulių princu“: „Mano draugas Gedukas sako, kas čia jie per princai. Taip ir prilipo“. Vyras sako, kad jis, kaip ir jo pažįstami, niekada nusikalstamos veiklos nevykdė ir niekas nebuvo nuteistas.

„Princai“ – keturi draugai: Baranis, Stalonė, Amerikonas, Žemaitukas – vadinami romantiškiausia visų laikų Lietuvos gauja. Nepriklausomybės pradžioje jie valdė Šiaulius ir visa šiaurinę Lietuvą. Gauja mėgavosi įspūdingu gyvenimu: keldavo neregėtas puotas, kur dainuodavo Gytis Paškevičius, grupė „Vairas“, o jų vakarėlius filmuodavo „Kibir Vibir“ vaiduoklis Kęstutis Stumbrys. Per balius galėdavai vaišintis tada dar deficitiniu maistu: ikrais, bananais, vynuogėmis, importiniais gėrimais.

„Princams“ priklausė gražiausios Šiaulių merginos, o jas traukė dar gražesni sportiniai automobiliai Mitsubishi 3000 KT, kuriuos turėjo tik pagrindiniai gaujos vadeivos. Pats Baranis neatsimena visų savo automobilių: „Buvo daug tų automobilių, paprastesnių, bagotesnių“.

Šie prabangūs namai mena ne tik ištaigingas „Princų“ puotas, bet ir žiaurius įvykius – nuosavo namo kieme į Vladą Baranauską buvo pasikėsinta. Žudikas Baranio laukė prie namų durų: „Pusę keturių ryto, rakinu duris ir pasipylė šūviai. Šaulys gerai buvo apsiginklavęs. Prisitaisęs peilius, prisitaisęs makarovus“, – antrą pasikėsinimą prisiminė Vladas Baranauskas. Viso į vyrą buvo pasikėsinta tris kartus.

Vladas Baranauskas garsėjo milžiniška fizine jėga. Vyras buvo daugkartinis imtynių čempionas. „Pasaulyje tarp vyrų Japonijoje buvau penktas, Europoje, Minske buvau trečias, o veteranuose Anglijoje buvau pirmas. Ir pasaulio futbolo čempionate pats rezultatyviausias žaidėjas“, – pasakoja vyras, kuris net buvo kviečiamas į Lietuvos futbolo rinktinę, palaikė ryšius su garsiais Lietuvos ir užsienio sportininkais. Vienas iš jų – žinoma futbolo žvaigždė Valdas Ivanauskas. „Pas jį buvom pasisvečiuoti, kai žaidė Hamburge“, – prisimena Vladas.

Turėdamas daug pinigų, Baranis pradėjo keliauti. Per vieną kelionių į JAV Baranis atsidūrė prie vieno stalo su boksininku Mike'u Tysonu: „Atsivežėme gėrimų. Na, ir ką, sėdime, televizorių tokį didelį žiūrime ir sakau Taisonui: „Please drink vodkę“. Na, pora žodžių „ingliš“ mokėjau, antrą vidurinę baigiau Šiauliuose su anglų kalba pastiprinta. Išgėrėme po truputėlį, o Taisonas jau buvo po kalėjimo, po to išprievartavimo“.

Amerikoje Vladas susipažino su dar viena megažvaigžde – dainininke Bonnie Tyler. „Ji tokia mažutė. O apsauginiai stovi aplink, kad tik Volodka jai neįgnybtų, bet vis tiek po koncerto įgnybiau į užpakalį, bet ji turbūt nepajuto nieko“, – atsimena vyras.

Baranis mena ir ne tokius linksmus nuotykius JAV: jis buvęs toje vietoje, kur buvo nušautas Gianni Versace. Ir Vladas galimai matė keistai besielgiantį žudiką. „Žiūriu, kažkoks berniukas laksto po Majamio pliažą, toks papinykas, tokios kalgotkės. Kažkoks iškrypėlis. Mes vieną, antrą ratą padarom, nueinam į parduotuvę... O vakare jau nebegalim įvažiuot į gatvę, viskas užtverta. Pasirodo, Versačis nušautas“.

61-erių metų Vladas yra išlaikęs puikią formą ir vis dar mėgsta šokti. Audringi gyvenimo metai atsiliepė Baranio sveikatai: šalia širdies yra vis dar įstrigusi kulka. „Kai į mane pyškino, aš septynias kulkas pasigavau“, – LNK laidoje tikino jis.

Nė vienas pasikėsinimas į Baranį nėra ištirtas, nes jis niekada nebendradarbiavo su policija. Vyras tiki, kad jį saugo Dievas ir popiežius Paulius II. „Šiauliuose jis leidosi su malūnsparniais. Iš pradžių aš galvojau, ką aš padariau, kad visi trys virš mano galvos, už ką mane „Aras“ turi suimti ir pradėjau melstis. Galvojau, kaip man pabėgti. Vieną, kitą galiu išguldyti, bet kiti sudaužys tą mano durną galvą. Bet sesuo atėjus paaiškino, kad popiežius leisis ir dabar daro apžvalgą. Žiūriu per langą ir pamačiau, kaip mane popiežius iš viršaus peržegnojo“.

Vladą nuo negandų saugo 20-imt metų jaunesnė žmona Erika. „Stipri ta mano moteris. Ji yra teisininkė ir aš jos klausau. Ji sako: „Baltapūki, pasakyk, kad klausysi manęs“. Tai aš ir klausau Erikutės“.

Beje, Erikos tėtis yra policijos komisaras. Jis dukros ir Baranio santykiams nepritarė. Vladas teigia nežinojęs, kad Erikos tėvas yra komisaras, nes neturėjo reikalų su policija.

Šiuo metu Baranis iš socialinio gyvenimo yra pasitraukęs. Teisme nagrinėjamos tik dvi bylos, kuriose Baranis kaltinamas ikrų vagyste iš parduotuvės ir gydytojo papirkimu. „Nei aš daviau, nei ką, daktarai man turi duoti, ne aš jiems. Jie žino, kad man priklauso invalidumas“, – LNK eteryje sakė vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)