Ne viename savo šokio teatro spektaklyje be marškinėlių šokantis Laurynas Žakevičius žvilgsnius visuomet traukia ryškiu ir išpuoselėtu kūnu. Ir nors profesionalus šokėjas įsitikinęs, kad scenos menų srityje išvaizda svarbi tiek pat, kiek ir gyvenime, pats Laurynas pripažįsta – savo kūnu nėra patenkintas. Tačiau ne dėl išvaizdos, o dėl kai kurių pojūčių ar ribotų galimybių, skelbiama pranešime spaudai.

„Nesu ir niekada nebuvau patenkintas savo kūno forma, nors iš manęs ir juokiasi draugai. O nesu patenkintas būtent dėl to, kad ir pavargstu, ir paskauda kokį sąnarį, ir špagato negaliu padaryti, o norėčiau (šypsosi). Kūno proporcijų standartai taip pat keičiasi ir labai įvairios figūros asmenys gali sėkmingai save realizuoti scenoje. Aš manau, reikia edukuoti ir keisti stereotipus apie idealią kūno išvaizdą. Aš asmeniškai savo kūnu rūpinuosi tam, kad jausčiausi gerai, galėčiau lengvai ir nevaržomai atlikti šokio judesius, kad jausčiausi gyvybingas. Tikrai ne dėl demonstravimo, nors galiu pasakyti, kad treniruotos ar kitaip sakant, prižiūrėtos kūno linijos, susilaukia daugiau teigiamų reakcijų, o neprižiūrėtos kūno linijos - daugiau neigiamų",- įsitikinęs Laurynas.

„Šokio revoliucijos" meistras tiki, jog, kad ir kokie išvaizdos standartai egzistuotų didžiojoje scenoje, kartais asmenybė ir charakteris žiūrovui daug įdomiau, nei išpuoselėtas kūnas.

„Kūnas, koks jis bebūtų, turi atspindėti šokiu kuriamą mintį ir žinutę, todėl kartais stambesnis kūnas dar geriau paveikia negu išpuoselėtas ir numylėtas raumenynas. Kūno standartais skiriasi sferose, kuriose tas kūnas gyvena: baletas, breikas ar šiuolaikinis šokis. Juk išvaizdos prasme - būk sau įdomus savo vidumi ir išore ir būsi pastebėtas kitų. Aš kartais mėgstu išsiskirti savo išvaizda, nors galiu pasakyti, kad mažai eksperimentuoju. Nors auskarus įsiverti ir tuos galiu, jeigu man tada yra tokia nuotaika",- šypsosi Laurynas.

Daugiau nei du dešimtmečius scenoje šokantis Laurynas Žakevičius, atvirai pripažįsta, kad šiuo metu joks režimas jo gyvenime neegzistuoja, o vienintelis dalykas padedantis išlaikyti gerą fizinę formą – nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro nesibaigiantis darbas šokio studijoje.

„Vienintelis mano režimas – kava rytais. Na, o mityba... Stengiuosi ją reguliuoti, bet galėčiau pasistengti ir labiau, nes ką valgome, tikrai matosi ant mūsų kūno. Su Airida stengiamės mažiau valdyti miltinių kepinių, daugiau daržovių. Po truputį mėginu mažiau valgyti mėsos ir gyvulinės kilmės baltymų, nes nenoriu auginti raumenų, o šie produktai pagrindinis raumenų maistas. Patys maistą retai gaminame, tad tenka pirkti jau pagamintą. Kai gaminame, pasigaminame iš labai paprastų daržovių", - apie savo kasdieninę mitybą pasakoja Laurynas.

Paklaustas apie grožio ritualus, Laurynas tik juokiasi – šioje srityje jokių patarimų dalinti negalėtų, o jo kosmetikos „krepšelyje" praktiškai nerastum nei vieno produkto. Ir tai - dėl gilių įsitikinimų apie tai, ko iš tikrųjų reikia ar visai nereikia vyro kūnui.

„Sąmoningai nieko nedarau. Vienintelis mano ritualas – tai maudynės vandens telkiniuose nepriklausomai nuo sezono. Ar tai būtų žiema, ar vasara. Šaltas vanduo labai stipriai teigiamai veikia tiek odą, tiek visą kūną. Žinoma, ir protą. Apskritai naudoju labai mažai visokių kosmetikos produktų, prasiuosi tik su vandeniu ir tikrai nieko netrūksta. Kuo daugiau tepasi žmonės visokiais serumukais ir tepaliukais, tuo daugiau kūnas jų prašo. Sveiko gyvenimo taisyklė - šaltas vanduo ir apsikabinimai, kurių kasdieną galėčiau skirti kur kas daugiau",- pasakoja Laurynas.

Ir nors akivaizdu, kad Laurynas dėl išpuoselėtų kūno formų nuolatos susilaukia komplimentų, buvo etapas, kuomet patyčių jis girdėdavo daugiau nei pagyros žodžių.

„Mokykloje išgyvenau dėl ūgio - buvau tarp mažiausių klasėje, todėl susilaukti tekdavo ir pravardžiavimo. Tai epizodiniai momentai, su kuriais susitvarkyti teko pačiam. Aš galvoju, kad visi kompleksai mums „įvaromi" iš aplinkos, todėl svarbu nepasiduoti peršamiems standartams ar modeliams. Įsikvėpti būtina, bet nesmerkti savęs, jeigu duotuoju momentu to dar neturime ar tokie nesame. Dirbdamas su patyčių prevencija supratau, kad kiekvienas esame koks esame, ir turime pilną teisę tokiais būti. Niekas negali mūsų kritikuoti dėl to, kaip atrodome",- užtikrintas Laurynas Žakevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)