„Sportinę karjerą baigiau 2014 metais. Tai įvyko po 22 metų aktyvaus sporto ir po 4 metų bandymo grįžti į jį. Kuomet mėginau grįžti į sportą, kieme netgi sporto salytę buvau pasistatęs, o ant jos buvo užrašas „house of pain“ (liet. skausmo namai).

Sprendimas nutraukti intensyvų sportą buvo geriausia, ką aš galėjau padaryti. Metai nebe tie, viskas plyšta, viskas lūžta, patyriau keturias operacijas“,– sakė jis.

Vyras pripažįsta, kad jei toliau užsiimtų svarmenų kilnojimu, tai tikrai prarastų sveikatą, imtų save luošinti. Vėliau, praėjus ilgesniam laiko tarpui, susitvrakius su psichologinėmis bėdomis, Ramūnas vėl ėmėsi sporto, sveikos mitybos.

„Mes visi gyvenime turime savo problemų. Kai kurie eina guostis, bet aš to nedarau. Aš pasirenku būti vienas, einu žvejoti, vaikštau po mišką, klausiu savęs, ką mes veikiame šiame pasaulyje. Tada pats su savimi susišneku, susidelioju viską į lentynas ir bendrauju su žmonėmis. Man lygiai tiek pat patinka vienatvė, kaip ir būrys žmonių, taip aš išlaikau balansą. Tačiau žmonės mato tik vieną mano pusę, o artimieji žino, kad ir paverkiu ir paliūdžiu.

Kai sportavau, tai buvo toks psichologiškai sudėtingas laikotarpis, nuolatinis rezultatų siekimas. Kartą buvau susitikęs su psichologu, tai kai po jo grįžau, po pirties prisigėriau. Tuomet supratau, kad psichologas turi būti pats sau. Kai su savimi susikalbi, tuomet gerai ir jautiesi. O aplinkiniams, ar vienaip ar kitaip, visą laiką bus vienodai“,– kalbėjo jis.

Sportininkus dažnai ištinka depresija

Ramūnas keturis kartus varžesi Olimpiadoje. Didžiausias jo pasiekimas buvo 2004 metais, tąkart jis iškovojo penktąją vietą.

„Olimpiada vyksta kas keturis metus ir kiekvieno sportininko svajonė yra ten sudalyvauti, žinoma, medaliai čia jau dar didesnis džiaugsmas. Ten patenka tik geriausi sportininkai.

Labai įdomus jausmas, kai stovi eilėje prie maisto, o šalia tavęs išsirikiavę įvairūs sportininkai, kurie tikrai geriausi ir tu tarp jų“,– minėjo vyras.

Vyras tikina, kad po tokios patirties ne visiems lengva grįžt į normalų gyvenimą. Todėl pasaulyje yra ne viena ir ne dvi organizacijos, kurios padeda buvusiems sportininkams tvarkytis su psichologinėmis bėdomis, nes baigus sportininko karjerą, ne vieną ištinka depresija.

„Aš gyvenime esu maksimalistas ir optimistas. 22 metus gyvenau sportininko gyvenimą, o jį galima sulyginti su gyvenimu kiaute. Gauni viską, ko nori. Jei nori miegoti, tai žmonės netriukšmauja, jei nori sportuoji, perki ką nori. Tau netgi nereikia sekti vartų numerių oro uostuose. Tai yra valiukiškas gyvenimas. Kuomet tu pripranti taip gyventi visą gyvenimą, pabaigi sportą, augini vaikus, turi šeimą, turi darbą, pats esi atsakingas už viską, tuomet reikia iš naujo visko mokytis. Man prireikė 4-rių metų tam. Šeima mano nukentėjo, išsiskyriau su žmona ir nutiko daug dalykų. Psichologiškai labai sunku buvo. O koks lengviausias dalykas atsipalaiduoti? Įsipylei 200-tus ir viskas. Visko buvo, ir aš bandžiau visaip. Man padėjo tai, kad aš visada turiu tikslą, o buvę sportininkai dažnai praranda tikslą. Todėl jie ieško tų emocijų kazino, ar kitur, ačiū dievui, aš to išvengiau. Bet aš daug dirbau su savimi“,– prisiminė vyras.

Veiklas sieja su sportu ir mityba

Šiuo metu Ramūnas treniruoja jaunus žmones, ruošia juos Europos bei pasaulio čempionatui. Šis darbas vyrui labai artimas širdžiai, taip jis tikina atiduodąs duoklę. Kita jo veikla – verslas. Keturi įkurti restoranai, kuriuose vyravo pigus maistas, kurio kaina siekė vos vieną eurą. Tačiau po nepalankių alkoholio pardavimo įstatymų priėmimo šie restoranai prarado savo populiarumą.

„Aš pats buvau susitikęs Verygą, jam pasakojau apie savo restoranus. Tai turbūt buvo pats nekenčiamiausias mano žmogus tuo momentu. Bet dėl šis įstatymas sugrąžino mane daryti tai, ką aš moku. Todėl aš viską perorientavau. Šiuo metu man priklauso valgyksveikai.lt. Tai yra platforma, kurioje galima užsisakyti subalansuoto maisto ir jis pristatomas į namus. Pats numečiau 12 kilogramų naudodamasis šia platforma“,– sakė jis.

Dabar vyras sako besilankantis pokalbių laidose tik norėdamas pristatyti savo verslą, tačiau tikina, kad didelio dėmesio jam jau nebereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)