Vilniuje, Kaune, Kėdainiuose, Pravieniškėse ir Ignalinos rajone filmuotą penkių dalių serialą „Černobylis“ kūrė 50-ies užsieniečių ir 250 lietuvių komanda. Johano Rencko („Bręstantis blogis“) režisuotame, daugiau nei metus Lietuvoje kurtame seriale vaidina garsūs aktoriai – švedas Stellanas Skarsgardas („Melancholija“, „Gerasis Vilas Hantingas“), britai Emily Watson („Prieš bangas“) ir Jaredas Harrisas („Karūna“, „Reklamos vilkai“). Nuo šiandien šį serialą gali žiūrėti visi HBO filmų ir serialų platformą užsisakę „Telia“ išmaniosios televizijos klientai, rašoma pranešime spaudai.

„Vyresni lietuviai patys gerai pamena tų dienų įvykius, o tai, kad šis serialas buvo filmuojamas Lietuvoje, yra papildomas akstinas jį pamatyti. Tai yra vienas brangiausių Lietuvoje įgyvendintų televizijos projektų, kurio su nekantrumu laukė HBO žiūrovai visame pasaulyje ir mums malonu, kad lietuviams nereikia laukti ar ieškoti alternatyvių būdų tam, kad geriausią turinį galėtų legaliai pamatyti pirmieji“, – teigia Elina Dapkevičienė, „Telia“ produktų ir paslaugų plėtros vadovė.

Vien Lietuvoje serialo biudžetas siekė 15 mln. eurų. Serialo prodiuserė Lietuvoje, „Baltijos filmų paslaugų“ atstovė Lineta Mišeikytė atskleidė, kad HBO renkantis šalį serialo apie Černobylį filmavimui, konkuravome su kaimyninėmis šalimis. „Kūrėjų pasirinkimą nulėmė ne tik palankios Lietuvos mokestinės sąlygos, autentiškos to laikotarpio lokacijos ar atominė elektrinė, bet ir mūsų profesionalumas. Esame įgiję puikias rekomendacijas ir tai yra daugybės žmonių nuopelnas. Šis serialas yra bendras visos Lietuvos projektas – valstybinių institucijų, kino kūrėjų ir verslo bendruomenės sutelkto bendradarbiavimo rezultatas“, – sako L. Mišeikytė.

Penkių dalių serialas „Černobylis“ – ne vien apie amžiaus nelaimę, jis – apie asmenines istorijas ir ten dirbusius žmones, aukojusius savo gyvybes tam, kad tragiškas įvykis netaptų pasauline katastrofa. Serialo kūrybinė komanda prisimena, kaip sudėtingiausią filmavimo dieną Fabijoniškių mikrorajone Vilniuje nuo ankstyvo ryto ant suolelio jų laukė pagyvenusi moteris, rankose laikanti mirusio vyro nuotraukas. Kūrėjams ji papasakojo, kaip jos sutuoktinis kartu su kitais Lietuvos vyrais buvo išvežtas į Pripetę likviduoti avarijos padarinių. Vos grįžęs, jis sunkiai susirgo ir mirė, o gyvi šio įvykio liudininkai iki šiol jaučia neteisybę ir netekties skausmą.

Seriale buvo stengiamasi kuo tiksliau atkurti ne tik lokacijas, bet ir kitas laikmečio ypatybes. Todėl lietuvių komanda serialo scenarijaus autorių ir režisierių aktyviai konsultavo visuose lygmenyse – nuo tų dienų inžinerinių bei teisinių niuansų iki mažiausių buities atributų.

Kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė buvo nepakeičiama patarėja ne tik to meto aprangos, bet ir buitinių žmonių įpročių klausimais. Politikas Artūras Paulauskas, tuo metu buvęs jaunas prokuroras, padėjo kuo tiksliau atkurti teismo procesą. Lietuvos gaisrininkai prisidėjo ne tik prisimindami to laikmečio darbo ir įrangos ypatumus, bet ir patys seriale gesino katastrofišką gaisrą, į aplinką paskleidusį 400 kartų daugiau radioaktyvių dulkių nei atominės bombos sprogimas Hirošimoje.

Penkios „Černobylio“ serijos, kurių trukmė siekia po 1 valandą, bus rodomos penkias savaites iš eilės.

Serialo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)