Kaip sako žinomas vyras, santykius ištikus krizei vertėtų pagalvoti, kiek pats esi kaltas ir neskubėti kaltinti savo partnerio. „Paieškok kaltės savyje. Kai manęs klausia, kaip aš tiek kartų skyriausi ir vedžiau... Jamesas Cameronas yra vedęs penktą kartą. Ar dėl to jis yra blogesnis žmogus? <...>

Skyrybos yra procesas, kai du žmonės ar vienas jų neberanda noro ir jėgų taisyti santykius. Gyvenimas visada yra pakilimai ir nuosmukiai. Iš esmės, tai yra taisymas to, ką pridirbai. Tačiau kartais būna, kad peržengi tą negrįžtamumo ribą, kai nebenori ar neberandi jėgų taisyti. Būna vienam, būna ir dviems žmonėms

Dažniausiai tai trunka metų metais. Tačiau ateina riba, kai supranti, kad sukurti naujus santykius yra lengviau nei sutvarkyti tuos (ankstesnius). Mano gyvenime jau įvyko keturios santuokos ir keturios skyrybos. Dažnai man sako, kad jau keturis kartus vedžiau ir kas galės su tokiu nepastoviu būti“, – TV3 laidoje „Visi mes žmonės“. sakė jis.

Vyras pripažįsta, jog būna, anot jo, tokių plevėsų, kurie ir nesistengia dėl savo santykių ir nenori juos puoselėti, bet jis savęs tokiu žmogumi nelaiko ir pripažįsta, jog jam stabilumas yra bene pats svarbiausias dalykas, o keitimas – kančia.

Garsūs žmonės įsitraukė į žaidimą "Mafija"

„Kai atvažiavau į Vilnių, neturėjau savo būsto, man teko nuomotis. Iš pradžių tai buvo kambariai, vėliau butai, kurių pakeitęs esu dešimtis. Ir tas važiavimas vis į kitą butą (man) būdavo kančia. Tas pats su santykių keitimu bei nutraukimu... Man tai niekada nebuvo lengva. Kai kurie santykiai užsitęsdavo ir tekdavo gyventi kažkokiam diskomforte ar kančioje tik dėl to, kad vengdavau kažką keisti. Daugybė žmonių pragyvena ilgus metus diskomforte ir turėdami blogus santykius“, – sakė A. Stonys.

Arvydas šiandien su šypsena prisimena mamos klausimą, kai vyko paskutinės jo skyrybos. Garbaus amžiaus moteris stebėjosi, negi vėl viskas sūnaus gyvenime bus iš naujo ir klausė, galbūt dar verta pakentėti. Tačiau žinomas iliuzionistas buvo atviras. Jis teturi vieną gyvenimą, todėl kentėti nėra prasmės.

„Santykius reikia taisyti, įdėti daug pastangų ir atkurti. Tačiau yra riba, kai imi galvoti, ar tas praleistas laikas yra vertas to. Nejaunėjame, o senstame ir visada norisi gyventi ramiai. Ateina riba, kai pagalvoji, kad gal geriau nauji santykiai, o gal gyvensi vienas...

Niekada nieko nekaltinau ir nekaltinau tų moterų, kurios buvo mano praeityje. Santykiai yra kažko naujo išmokimas ir ateina tas žmogus į tavo gyvenimą. Niekas pasaulyje nevyksta veltui. Ir jei nesi bukas, išmoksi tam tikrų dalykų. Galbūt tas žmogus išmoks iš tavęs kažko, kas pravers santykiuose ateityje.

Santykiuose vienas būna labiau kaltas, bet kam ieškoti, kas yra labiau kaltas ir kapstytis ten ar laikyti pyktį savyje ant to žmogaus ar savęs? Jei tai įvyko, reikia padėti tašką ir pradėti viską nebesikapstant savyje. Jei problema yra senesnė nei dvidešimt keturios valandos, nebesuku dėl to galvos, nes to pakeisti nebeįmanoma“, – samprotavo žinomas vyras.

Tiesa, net ir dabar jam keblu atsakyti, ar gyvenimiškos patirties suteikia skyrybos, ar branda. Ir nors yra žmonių, kurie skiriasi apie tai negalvodami, jis stengėsi pasimokyti iš savo klaidų ir jų nebekartoti.

A. Stonys įsitikinęs, jog išsiskyrus su kažkada mylėtu ir brangintu žmogumi reikėtų paieškoti, kas buvo negerai ir nekaltinant buvusio mylimojo įsigilinti į savo klaidas bei save patį. Tik tokia patirtis ir taip išmoktos pamokos padės ateities santykiuose. Svarbiausia, ko išmoko jis, buvo gebėjimas perlipti per save ir kartais nusileisti, net kai tampa labai sunku.

„Įvardinti savo klaidas yra sunkiausia <...>. Vis dėlto svarbiausia, ko išmokau per visą savo gyvenimą ir sėkmingai taikau dabar santykiuose su nauju žmogumi, ką reikia daryti, kai moteris neteisi? Jos atsiprašyti. Laiminga žmona – laiminga šeima.

Nedaug žmonių tai supranta, bet aš suprantu. Kai jausmai ir kvailumas pasiekia epogėjų, žengi tą žingsnį ir kai atrodo, kad visada bus gerai, žiūrint atgal daug ką daryčiau kitaip, bet kai ką daryčiau ir taip pat.

Tai, kad tos skyrybos buvo, ačiū joms. Iš to žmogaus, kuris yra šalia (dabar), girdžiu vieną frazę: tu esi pats geriausias gyvenime vyras. Tačiau tai ne dėl to, kad esu aš, bet dirbu sunkų darbą. Yra du dalykai svarbus gyvenime žmogaus, kuris nusprendė nebūti vienas – tai auginti vaikus ir puoselėti santykius. Būti gera žmona yra darbas, o mylėti – veiksmas. Visada kažką turi daryti. Kasdien galvoju, ką galiu padaryti, kad mano santykiai būtų darbūs ir geri“.

Keturis kartus nesėkmingai santykius kūręs ir dabar turintis mylimąją vyras sako, jog santykiai yra veiksmas, o kasdien pagalvoti apie žmogų, kuris yra šalia, daugiau nei apie save, yra būtina. Tik tokie dalykai santykius daro nuostabiais.

“<...> Kvailas vyras stengiasi moterį pakeisti, protingas vyras nesistengia jos keisti, bet išmintingas priima ją tokią, kokia ji yra. Ko gero, to visą savo gyvenimą ir nemokėjau (šypsosi). Ateitis parodys, ar išmokau šią savo pamoką“, – sako jis.

Arvydas Stonys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)