Šį žingsnį viešai sukritikavo žmogaus teisių gynimo organizacijos, įskaitant „Amnesty International", kuri pareiškė, kad toks „Netflix" sprendimas gali netiesiogiai paremti susidorojimą su žodžio laisve Saudo Arabijoje.

„Patrioto akto su Hasanu Minhajumi" (Patriot Act with Hasan Minhaj) vienoje iš serijų JAV gimęs musulmonas H. Minhajus griežtai kritikavo karalystę dėl spalį įvykdyto žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stambule. Taip pat laidos vedėjas kritikavo patį sosto įpėdinį Mohammedą bin Salmaną ir Saudo Arabijos remiamą pilietinį Jemeno karą.
„Palaikome kūrėjų laisvę visame pasaulyje ir atšaukėme šią seriją tik Saudo Arabijoje po to, kai gavome teisinius pareigūnų reikalavimus", - pareiškė „Netflix" atstovė spaudai.
„Netflix" pranešime pridūrė gavęs reikalavimą nutraukti serijos transliavimą dėl kibernetinių nusikaltimų prevencijos įstatymo pažeidimo.
Pasak Saudo Arabijos pareigūnų, įstatymo 6 straipsnyje nurodyta, kad „medžiagos, darančios žalą viešajai tvarkai, religinėms vertybėms, moralei ir privatumui, gamyba, ruošimas, transliavimas ar laikymas žiniatinklyje ar kompiuteriuose yra draudžiamas", o už reikalavimo nesilaikymą gresia iki penkerių metų nelaisvės ir bauda iki 3 mln. rialų (800 tūkst. dolerių).
Tačiau, kaip pastebėjo „Netflix" vartotojai, šalyje atšauktą laidos seriją galima matyti kitose pasaulio šalyse, o pačioje Saudo Arabijoje laidą galima pasižiūrėti „YouTube" platformoje.
Už žiniasklaidos laisvę kovojanti organizacija „Reporteriai be sienų" (Reporters Sans Frontieres) spalį paskelbė kasmetį žiniasklaidos laisvės indeksą, kuriame Saudo Arabija buvo 169-a iš 180 valstybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)