LRT sugalvojo apdovanoti iškyliausius šiose kategorijose: Metų pasiekimas, Metų iniciatyva, Metų perspektyva, Metų pozicija, Metų iššūkis, Metų aidas, Metų inovacija, Metų žmogus ir Metų įvykis.

Pirmuosius LRT Metų apdovanojimus vedė E. Daugėlaitė ir Giedrius Masalskis. Aštuoni iš devynių laureatų jau nuspręsti, juos paskelbė šių apdovanojimų komisijos nariai. Metų įvykį iki renginio pabaigos rrinko tiesiogiai balsuojantys žiūrovai.

„Visi pretendentai, kuriuos jūs siūlėte portale LRT.lt, yra asmenybės, į kurias norisi lygiuotis, kuriomis neįmanoma nesižavėti. Jų grandioziniai darbai, begalinis, nežemiškas atsidavimas savo profesijai ar idėjai, jų milžiniški užmojai verti nuoširdžiausio pasididžiavimo“, – tikino E. Daugėlaitė.

Metų apdovanojimų laureatai

Pirmojo apdovanojimo laureatą paskelbė režisierė Dalia Ibelhauptaitė. „Manau, kad Lietuvoje turime daug talentų. Nemažai jų sunkiai dirba, kad būtų geriausi, išskirtiniai. Ši nominacija skirta tiems, kurie sugebėjo savo kartelę pastumti toliausiai.“

Metų pasiekimas atiteko operos solistei Asmik Grigorian. Nors ji negalėjo dalyvauti renginyje, už A. Grigorian į sceną žengė atlikėjos mama operos primadona Irena Milkevičiūtė.

Metų iniciatyva – tai judėjimas, projektas ar idėja, turėjusi svarbų poveikį visai Lietuvai, konkrečiam miestui ar žmonių bendruomenei. Šią nominaciją įteikė LRT laidų vedėja Edita Mildažytė.

Apdovanojimą gavo MO muziejus, o statulėlę atsiėmė muziejaus komanda: Milda Ivanauskienė, Miglė Survilaitė ir Mindaugas Morkūnas.

Trečioji nominacija – Metų perspektyva, skiriama jaunam žmogui (iki 25 metų), kurio pasiekimai jau dabar svarbūs Lietuvai. Bioarcheologė, mokslų daktarė Giedrė Motuzaitė-Matuzevičiūtė Keen šį apdovanojimą įteikė dirigentui Martynui Stakioniui.

Metų pozicijos laureatą paskelbė filosofas, politologas, humanitarinių mokslų daktaras, profesorius Alvydas Jokubaitis. Apdovanojimas atiteko Lietuvos žurnalistų bendruomenei, kurį atsiėmė jos atstovai: LRT tiriamosios žurnalistikos komandos narė Indrė Makaraitytė, 15min.lt tiriamosios žurnalistikos vėliavnešys Šarūnas Černiauskas ir Interneto žiniasklaidos Asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

„Kai kalbame apie žodžio ir spaudos laisvę, prisimenu Voltero žodžius: „Mielas mano drauge, nesutinku su niekuo, ką tu sakai, ir netgi manau, kad esi visiškai neteisus, bet aš padarysiu viską, kad turėtum galimybę tai pasakyti.“ Aš ir mano kolegos darome viską, kad turėtumėte galimybę pasakyti, išgirsti ir turėtume priėmimą prie informacijos“, – kalbėjo A. Žilinskienė.

Penktąją, Metų iššūkio nominaciją, paskelbė poetas, eseistas, vertėjas, LRT Tarybos narys Kornelijus Platelis.

„Metų iššūkį patyrė ir jį įveikė Mindaugas Survila ir jo filmas „Sengirė“. Sako, geras menas neturi kvepėti prakaitu. M. Survilos filmas prakaitu nekvepia, o žiūrint filmą, atrodo, kad visi gyvūnai – kaip profesionalūs aktoriai“, – sveikino K. Platelis.

Metų aidas – nominacija, teikiama už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje. Laureatą pranešė lengvaatletis, parolimpinis čempionas Mindaugas Bilius. Metų aidu tapo Šarūnas Jasikevičius. Kadangi jis negalėjo dalyvauti, linkėjimus išsiuntė per vaizdo įrašą.

Metų inovaciją įteikė verslininkas, visuomenės veikėjas Vladas Lašas. Statulėlė atiteko profesoriui Virginijui Šikšniui.

„Ačiū labai, man didelė garbė. Mes, mokslininkai, nesame pratę mėgautis sporto arba meno žvaidžių šlove. Mokslo atradimai yra daromi laboratorijoje. Dažnai reikia laukti, kol jie yra pripažįstami. Tačiau mūsų atradimai, padaryti per kelerius metus, 2018-aisiais buvo įvertinti tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Tai rodo, kad Lietuvos mokslininkai gali žaisti pasaulio mokslo lygoje, nežiūrėdami į tuos kuklius biudžetus“, – tikino V. Šikšnys.

Aštuntosios, Metų žmogaus nominacijos, laureatą paskelbė šių apdovanojimų komisijos pirmininkė, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

„Praėję metai buvo gausūs įvykių, greta jų stovėjo ir nacionalinis transliuotojas. Buvo daug iniciatyvų, žmonių, iššūkių. Sveikinu visus su artėjančiais Naujaisiais metais, linkiu geresnio, šiltesnio gyvenimo. Gerų naujienų“, – teigė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Laimėtojais tapo Danguolė ir Viktoras Butkai už MO muziejaus įsteigimą. „Tai kūdikis, kurį nešiojome 10 metų, ir jis pagaliau gimė. Didelė dalis, kaip jis gyvens, priklauso nuo visuomenės. Gali būti nepaklusnus, klysti. Mes tikimės, kad jums patiks, tai, ką padarysime“, – sakė V. Butkus.

Tiesioginio balsavimo metu LRT žiūrovai rinko ir Metų įvykį. Paskutinė nominacija atiteko popiežiaus vizitui Lietuvoje.

Apdovanojimų akimirkos - nuotraukų albume:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)