Šiais metais švęsime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį – 1918 m. vasario 16 dieną gimė moderni Lietuva. Lietuva, kurios Konstitucijoje įrašyta, kad Lietuva – nedaloma valstybė. Toks įrašas yra ir Ukrainos konstitucijoje. Deja, nuo 2014-ųjų šalies rytuose vykstantis karas kėsinasi į ukrainiečių teisę patiems kurti savo valstybę, rašoma LRT išplatintame pranešime žiniasklaidai.

„Yra žmonių, kurie lig šiol galvoja, kad karas vyksta tik televizoriuje. Deja, tai ne filmas – tai kraupi realybė, žvelgianti ukrainiečiams kas dieną į akis“, – aiškina A. Mamontovas. „Mes tiesiog neturime teisės nusigręžti nuo savo artimiausių draugų. Todėl aš kviečiu padėti tiems žmonėms ir paremti karo negandas išgyvenančią Ukrainą jau dabar – užtenka paskambinti numeriu 1891.“

Jau šį šeštadienį padėti Ukrainos žmonėms A. Mamontovas ragins ir visus televizijos žiūrovus, kurie sausio 13 d. 21 val. stebės LRT tiesiogiai transliuojamą paramos koncertą „Kartu iki pergalės“.

„Paramos koncertas „Kartu iki pergalės“ bus pirmasis renginys, skirtas paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. 1918-1920 m. Lietuvos nepriklausomybės kovos, partizaninis karas, krauju pažymėtą pėdsaką palikę Sausio 13-osios įvykiai – tai mūsų šimtmečio kovos, kurios dabar vyksta šių dienų Ukrainoje. Didžiuojamės, kad šio renginio globėja – Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tai tik dar kartą įrodo, koks svarbus šis koncertas yra abiejų tautų draugystei ir netgi mūsų šalies saugumui. Ukraina – paskutinis Vakarų pasaulio forpostas, kuris saugo mus nuo to žvėries, kuris krauju alsuoja iš rytų. Kuris lietuvis, prisiminęs skaudžią savo šalies istoriją, galėtų likti abejingas?” – retoriškai klausia renginio prodiuseris Dominykas Kubilius.

Šeštadienį tiesiogiai transliuojamo paramos koncerto „Kartu iki pergalės“ vedėjas – žurnalistas ir režisierius Rimas Bružas, neseniai pats su kūrybine grupe ir „Blue Yellow“ organizacija lankęsis Rytų Ukrainoje ir sukūręs dokumentinį filmą.

„Būti tokio renginio vedėju – man didelė garbė. Tikiuosi, kad pats pabuvojęs ten, galėsiu geriau žiūrovams perteikti tą jausmą, kuris apima, kai atvažiuoji į karo draskomą šalį, kai pamatai paprastus žmones, kuriems jau sunku prisiminti, kada buvo taikūs laikai. Vykstant iš vakarų į rytų Ukrainą, matai kas šimtą kilometrų tuštėjantį landšaftą, niūrančius žmonių veidus, sunkėjančią kariškių amuniciją, kol galų gale tu akis į akį susiduri su karu. Pirmomis akimirkomis tavo protas dar atsisako suvokti, kad tai ne filmas, kad šis karas tikras, o ginklai šaudo mirtinomis kulkomis.”

Aukojant numeriu 1891, svetainėje blue-yellow.lt ir paramos koncerto metu surinktos lėšos bus skirtos organizacijai „Blue Yellow“, kuri teikia visokeriopą pagalbą Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams, jų mamoms ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.

Paramos koncertas „Kartu iki pergalės“ bus tiesiogiai transliuojamas sausio 13 d. 21 val. per LRT televiziją. Ant scenos populiariausius savo kūrinius atliks ne tik lietuviškosios scenos žvaigždės – Marijus Mikutavičius, Andrius Mamontovas, Jurgis Didžiulis, Evelina Sašenko, Erica Jennings, grupės „Bix“ ir „Naktinės personos“ ir kt. – bet ir specialiai šiam renginiui į Lietuvą atvykstanti Ukrainos muzikos žvaigždė Tiana Roz. Tiesioginiame eteryje į žiūrovus kreipsis koncerto globėja Lietuvos Prezidentė, Lietuvos kariuomenės vadai, ministrai, kariai iš Ukrainos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)