Anot knygą pristačiusios Onutės Pečiulienės, ruošiantis leisti šią knygą, neliko nė vieno neperversto periodinio leidinio, kaip nors susijusio su LRT televizija. Vis dėlto, atsakymo į vieną iš klausimų rasti taip ir nepavyko.

„Buvome vos pabaigę Lietuvos radijo knygą, kai reikėjo imtis šios. Nors jubiliejus – mažesnis, knyga išėjo didesnė turbūt dėl to, kad televizijoje yra per daug spalvų ir dinamikos, kad sutalpintume į tokį žanrą kaip kronika ar enciklopedija. Patys šio leidinio enciklopedija nevadiname, nes nenorėjome būti sausi ir nuobodūs. Enciklopedijoje būtume parašę: laidą „Estrados orbita“ veda Kazimieras Šiaulys. O šioje knygoje rasite tokį sakinį: ekrane vedėjas griežtu berniukų gimnazijos direktoriaus veidu pristatė muzikines naujienas“, – antradienio popietę, pristatydama didžiausią knygą apie LRT televiziją, kalbėjo jos rengėja O. Pečiulienė.

Jos teigimu, Mokslo ir enciklopedijos leidybos centro darbuotojai, rengdami šią knygą, siekė užfiksuoti esminius sprendimus ir įvykius, kurie keitė televizijos veidą, lėmė likimus.

„Neliko nė vieno nepraversto periodinio leidinio per šiuos šešiasdešimt metų. Iššūkis buvo ne tik didžiulis informacijos kiekis, bet ir tai, kad tekstui parengti turėjome vos septynis mėnesius, kai paprastai tokios apimties enciklopedija yra ruošiama 2–3 metus“, – sako O. Pečiulienė.

Anot jos, knygoje galima rasti įžanginius priedus, pavadintus „Mūsų paralelės“, kuriuose parodoma, kaip tai, kas minima aprašant tam tikrus metus, reiškėsi pasaulyje, kada tai prasidėjo. „Tarkime, 1997 m. Lietuvos televizijoje atsiranda orų mergaitės. Tų metų paralelės yra skirtos išsiaiškinti, kada orų mergaitės atsirado kaip televizijos personažas, kur jos atsirado pirmiausia.

Tačiau vieno dalyko nustatyti nepavyko. Kada atsirado sufleris užsienio televizijose, mes nustatėme. O kada jis imtas naudoti Lietuvos televizijoje – nustatyti nepajėgėme“, – nuotaikingai pasakoja O. Pečiulienė.

Tiesa, tai – ne vienintelis pristatymas, antradienio vakarą įvykęs LRT galerijoje: televizijos istoriją keliomis dešimtimis nuotraukų savo parodoje „Mikrofonas įjungtas...“ nupasakojo ir fotografas Paulius Lileikis.

„Gyvenime esu padaręs ne vieną parodą, bet, rengdamas šią, susidūriau su labai sau neįprasta situacija – man teko „atsijoti“ kolegas. Situaciją sunkino tai, jog tarp čia užfiksuotų žmonių yra labai artimų mano bičiulių. Nuotraukų ir negatyvų aš turėjau tiek, kad parodą būtų galima kabinti per visus LRT pastato aukštus, tad atrinkti kelias dešimtis nuotraukų man buvo labai sunku“, – prisipažino fotografas.

Parodos atidarymo ir knygos pristatymo akimirkos: