Šį šeštadienį 17.30 val. LNK laidoje „Bus visko“ išgirsite itin atvirą interviu su ką tik knygą apie savižudybes išleidusiu Seimo nariu Mykolu Majausku, kuris prieš pusantrų metų atsisveikino su depresijoje skendinčiu, itin sėkmingu ir daug gyvenime pasiekusiu savo tėčiu.

„Ne vieną dieną, ne vieną naktį aš praleidau galvodamas, ką galėjau ir ką turėjau padaryti kitaip. Bet tą nelemtą dieną viskas vyko pakankamai greitai. Jis paskambino atsisveikinti. Sako: žiūrėk, čia palieku raktus, čia dokumentus. Ir prieš pat man įeinant, nusišovė”.

Šiandien Mykolo tėčio nebėra, o liūdesys ir klausimai kamuoja nuolatos. Viskas, kas vyko Mykolo gyvenime ir jo santykiuose su tėčiu, nė akimirkos nepriminė tokios baigties, rašoma LNK išplatintame pranešime spaudai.

Mykolas augo itin pasiturinčioje šeimoje, kurioje niekada nieko netrūko. Šeimos galva buvo tėtis, daug verslų sukūręs, visų gerbiamas vyras, kuris, rodos, visada žinojo, kaip rasti išeitį iš pačių kebliausių situacijų.

Mykolas atviras: tėtis visada juokaudavo ir buvo pozityvus bei aplinkinius žavėjo, motyvavo ir džiugino savo puikiu humoro jausmu ir savybe visas problemas paversti juokeliu. Jis gyveno lydimas požiūrio, kad nors pasaulis ir ne visada tau krenta po kojomis, kartais netgi kandžiojasi, viskas yra išsprendžiama. Todėl vaikas, stebėdamas savo autoritetą mokydavosi nesikoncentruoti į problemą, o surasti savyje mintį, kodėl ta problema nebeatrodytų tokia didžiulė. Tai byloja ir dar vienas Mykolo prisiminimas: „Gerai pamenu, kuomet vieną rytą atsikėlęs sakau: „Tėti, plinku“. O jis man: „Phillas Collinsas irgi plikas, o tiek mergų turi“.

Mykolo tėtis ne visada juokavo. Mokė tikrųjų vertybių bei stengėsi į pasaulį paleisti išprususias ir puikias asmenybes. Jis prisimena, kaip tėtis juos su broliu veždavosi į susitikimus, sodindavo prie derybų stalo bei liepdavo stebėti, kaip vyksta rimtų kompanijų vadovų pokalbiai. O vėliau kartu su savo vaikais aptardavo, kas buvo gerai, o kas ne. Savo paauglius vaikus verslo susitikimams tėvas skraidindavosi net į kitas šalis, taip norėdamas parodyti, jog pasaulis didelis ir įdomus bei kiekvienas žmogus turi neaprėpiamą kalną galimybių. O kai vaikai paaugo, kartu su tėčiu eidavo net i barus. Todėl vyras atvirauja - buvome ne tik tėvas ir sūnus, bet ir draugai.

Šios šeimos vyrai visada laikėsi kartu. Ir rodės, kad taip bus amžinai. Ir kad ir jis, vieną dieną jau būdamas brandus vyras, su pagarba klausys savo tėčio patarimų. Tačiau viskas ėmė keistis, tėtis užsisklendė savyje ir nuolatos kartojo: nebesijaučiu laimingas. Tačiau, Mykolas atviras - išgirdęs kalbas apie norą pasitraukti iš gyvenimo, jis žodžių rimtai nepriimdavo.

„Buvo užsiminimų - ir tiesioginių, ir ne, tačiau niekada nepriimdavau to rimtai. Jis labai stiprus žmogus, maniau, kad tokio sprendimo niekada nepriims. Rodos, visi turime sunkumų, bet jie išsprendžiami”.
Šiandien Mykolas labiausiai apgailestauja dėl to, kad tėtis nesikreipė į gydytojus. Vyras dėl to kaltina save. Pasirodo, tėvas to nenorėjo daryti bandydamas apsaugoti savo sūnaus politinę karjerą. „Jis kartais mane gąsdindavo sakydamas - žiūrėk, Mykolai, tu esi politikoje, jei aš kreipsiuos pagalbos pas psichiatrus, visuomenė sužinos ir tau bus labai gėda”.

Todėl Mykolas iki šiol graužia save ir bandydamas bent šiek tiek atitolinti mintis nuo deginančio skausmo ir ieškodamas atsakymų, nusprendė padėti kitiems ir prabilti apie savižudybes. Todėl surinko tą patį išgyvenusių žmonių istorijas ir jas sudėjo į vieną knygą. Knygą „Be pavadinimo”.

Kaip į knygą reagavo žmonės ir kodėl kai kurie psichiatrai ją prašė uždrausti? Kaip mes galime padėti sergantiems ir sustabdyti savižudybių grandinę? Įkvėpianti „Bus visko“ jau šį šeštadienį 17.30 per LNK.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)