Kaip pasakojo UAB „Olifėja“ vadovas Antanas Muraška, „Teleloto“ projektą pasiūlė viena Holivudo kompanija. Žaidimas taip pat buvo rodomas Belgijos ir Naujosios Zelandijos gyventojams, tačiau šiose šalyse gyvavo neilgai. Pirmuosius žaidimus kūrė amerikiečių prodiuseriai, vėliau „Teleloto“ tapo autoriniu „Olifėjos“ produktu. Panašų žaidimą šiuo metu mato ir Latvijos gyventojai – Loterijos bilietai vienodi, tačiau skiriasi TV šou formatas.

„Keitėsi vizualizacijos, keitėsi prizų struktūra. Tai buvo mūsų sėkmingiausias projektas, kuris gyvuoja jau 19 metų? Kodėl jis toks populiarus? Sėdėdami prie televizoriaus žmonės dalyvauja žaidime, turi galimybė braukyti skaičius biliete ir laukti laimingo skaičiaus“ , – spaudos konferencijos metu svarstė A. Muraška.

Loteriją organizuojančios įmonės vadovas pamena, kad į Lietuvą atvažiuodami marketingo specialistai iš Amerikos atsivežė su savimi net popierių, pieštuką ir trintuką. „Važiavo į šalį, kurioje galvojo, kad ras vietinius įlipusius į bambukus. Išsiims mus iš medžių ir mokys, kaip braukyti bilietus“, – juokėsi jis.

Spaudos konferencijos metu paaiškėjo ir daugiau negirdėtų faktų. Ar žinojote, kad kamuoliukų mėlyna, juoda, raudona, geltona ir žalia spalvos žymi olimpinių žiedų spalvas? A. Muraška taip pat papasakojo, kaip veikia kamuoliukų ridenimo mašina: „Tai paprasčiausiu dulkių siurblio principu sukurta mašina, kuri pakelia kamuoliukus, kurie lieka vakuume, tie lieka“.

„Turime stiprų sezoniškumą. Vasarą, atostogų metu, žmonės nenori dalyvauti TV pramogose, dalyvauja diskotekose. Alaus pardavėjai mums konkurentai vasarą, žiemą – mes jiems“, – juokėsi įmonės vadovas.

Audrius Giržadas

Ilgametis šou prodiuseris Audrius Giržadas pamena, kad pirmieji loterijos gyvavimo metai jam paliko didelį įspūdį: „Lapės, mažas kaimelis prie Kauno. Atvažiavo daug žmonių iš Amerikos. Ir dar iš loterijos! Į darbus kibome nuoširdžiai. Atsimenu amerikiečių nesuvokimą, kad per pačias Velykas 1996 metais visi susirinkome dirbti į generalinę repeticiją. Tai buvo pirmasis užsienietiškas formatas, atvežtas iš užsienio. Entuziazmas ir įspūdžiai yra išlikę iki šiol“.

Anot A. Giržado, viskas buvo sustyguota ir žaidimas galėjo būti rengiamas tik pagal griežtas taisykles. „Žaidimas vis keitėsi ir artėjo prie tautiečių. Kas kartą repetuodami naują formatą, tai darome su tokiu jauduliu, įdomu, kaip viskas suveiks šį kartą. Kaip matote, kol kas veikia“, – kalbėjo A. Giržadas.

Pirmasis žaidimo vedėjas S. Jačėnas prisimena, kad į loterijos vedėjo kėdę pateko sudalyvavęs atrankoje – tuo metu būdamas bedarbis pamatė bėgančią TV eilutę ekrane ir paskambino A. Giržadui. „Tas mėnuo buvo žavus. Mes įrašinėjome pusę mėnesio tikrai. Pirmas lošimas ir didelis jaudulys. Paskui mačiau tą pirmąjį įrašą, gal buvau kiek susikaustęs. Atsakomybė buvo didelė ir prieš lošimą ir prieš žaidėjus“, – 19 metų siekiančiais prisiminimais dalijosi jis.
Sigutis Jačėnas

Pirmąjį kostiumą filmavimams jam pasiuvo „patys geriausi „Vilijos““ siuvėjai, jį dabar S. Jačėnas vilki tik ypatingomis progomis. Ilgametis TV laidų vedėjas juokavo, kad sulaukdavo daug žiūrovų pastabų, kad jam tiek juoktis eteryje nedera. 

Anot jo, legendinis šaukinys „Skambutis“ eteryje nuskambėjo maždaug 200 kartų. Ir kaip sakė jis pats, kiekvieną kartą vis skirtingai ir be jokios vaidybos. Aktorius puikiai pamena ir pirmąjį „aukso puodo“ laimėtoją“: „Jis atvažiavo nusisamdęs apsaugos tarnybą. Tokie buvo laikai, bankai griuvo, vyriausybės keitėsi, buvo labai nestabilu, o loterija ėjo stabiliai į priekį“.

S. Jačėnas atskleidė, kad pats žaidimą žiūri tada, kai pasikeičia vedėjas. Vyras juokavo, kad pats kartą yra laimėjęs loterijoje, kai bilietą nupirko žmonai jubiliejaus proga, bei pridūrė, kad jo atlyginimas tuo metu buvo išties nemažas.

„Negalvojau, kad kada nors dar teks sėdėti „Teleloto“ logotipo fone. Galvojau, kad kūrėjai mane jau pamiršo, bet niekada negalvojau, kad mane žmonės pamiršo. Ir dabar dar šaukia gatvėje „Skambutis!“. Kartais džiugindavo, kartais atsibosdavo. Kartais galvodavau, kodėl nebešaukia. Esu aktorius, geriau būti žinomam dėl aktorinių darbų, bet ir čia tam tikra aktorystė“, - filosofavo S. Jačėnas.

Per beveik 19 „Teleloto“ gyvavimo metų žaidėjai jau laimėjo 4200 automobilių, 33 namus, 11 butų, 157 „aukso puodus“, net 63 žaidėjai tapo milijonieriais. Pirmąjį „Teleloto“ vedėją aktorių S. Jačėną prisimena net kelios kartos. Vėliau žaidimą vedė Marijus Žiedas, Marius Jampolskis, Rimas Valeikis, Jonas Radzevičius. Dabartiniai žaidimo šeimininkai – Vitalijus Zuikauskas ir Vytenis Sinkevičius.

1000-ajame žaidime birželio 7-ąją pasirodys ir ilgametis laidos vedėjas Sigutis Jačėnas. Kartu su dabartiniu žaidimo vedėju Vyteniu Sinkevičiumi prisimins, kaip šis žaidimas atrodė pirmaisiais savo gyvavimo metais, papasakos įspūdžius iš susitikimo su pirmuoju milijono laimėtoju ir, pabandys įsijausti į jau gerokai pasikeitusio žaidimo vedėjo vaidmenį.

Šventinio lošimo proga „žaidėjų laukia ne tik archyviniai kadrai ir įdomūs faktai iš žaidimo istorijos, bet ir galimybė tapti šios istorijos dalimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)