Vis dėlto, jeigu jūs nujaučiate, kad jūsų santuokai gresia pavojus ir žūtbūt norite sužinoti, ar atsirado trečias asmuo, jums padės ši informacija. „Pirmiausia pasikeičia sutuoktinio laiko planavimas, tarkim, visuomet grįždavo penktą vakaro, dabar grįžta septintą ir vėliau. Pakeičiama pietų vieta arba jis iš viso nustoja pietauti.

Antras požymis – namo antroji pusė pareina nusipraususi, o jūs užuodžiate papildomus kvapus.

Trečias dalykas – pastebite, kad sutuoktinis turi dar vieną mobilų telefoną arba telefono kortelę. Tikrindami susirašinėjimus ir skambučius, pamatote, kad viskas ištrinta.

Ketvirta – jūsų vyras arba žmona staiga pajaunėja, jo lūpos dažnai būna įraudusios, atsiranda šviežumas, atnaujinamas garderobas.

Penkta – pasikeičia seksualinis gyvenimas: jis arba ji nori mažiau mylėtis arba kaip tik užeina desperatiškas noras suartėti, nes kamuoja kaltės jausmas. Taip pat antroji pusė gali pradėti inicijuoti naujus žaidimus ir eksperimentus lovoje.

Šešta – kai pasakoja apie dienos įvykius, kalba su pauzėmis, dažnai mykia, o paprašius papasakoti dar kartą, įvelia netikslumų, atsiranda naujų detalių. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar atsirado atsarginiai drabužiai, pavyzdžiui, anksčiau žmona į darbą ėjo tik su rankinuku, o dabar nešasi ir maišelį.

Septinta – jūsų sutuoktinis nuolatos teisinasi, atsiranda ilgos istorijos, kur buvo ir kodėl negrįžo. Pasigirsta pasiūlymai alibi patikrinti pas geriausią draugę.

Pastebėkite, kad po kelių situacijų žmogus, kuris neva buvo su jūsų antrąja puse ir gali viską paliudyti, yra vienas ir tas pats žmogus. Moterys dažniausiai turi vieną arba dvi drauges, kurios dangsto jų romanus. Prasideda netikėtos komandiruotės, atsiranda papildomų darbų“, - tokius neištikimybės požymius įvardija psichologas Tomas Lagūnavičius. 

Pasak jo, reiktų nebijoti tikrinti sutuoktinių žinučių, elektroninio pašto, nes gyvenant šeimoje asmeninio gyvenimo nebėra – yra tik šeimos gyvenimas: „Gal daug ką šokiruosiu, bet turint bendrus namus ir auginant kartu vaikus, negali būti kalbos apie vieno asmens nepriklausomybę – tai tik iliuzija“. Statistika rodo, kad dažniausiai žmonės susiranda meilužius darbe, artimame šeimos rate ir internete, todėl visuomet reikia stebėti aplinką.

Ką daryti, jei sužinojot apie neištikimybę?

Jei jūsų nuojauta dėl meilužės ar meilužio pasitvirtina, štai keletas patarimų, kurie gali padėti nepadaryti didžiulės žalos sau ir savo šeimai. „Kad ir kaip kvailai skambėtų, pirmiausia reiktų nusiraminti ir suprasti, kad jūs esate vienas iš penkiasdešimt procentų susituokusių žmonių, kurie buvo apgauti savo žmonos ar vyro. Tuomet reikia racionaliai pasverti, ar jūs norite likti su partneriu, net jei jis buvo jums neištikimas. Paklauskite savęs, kas jus riša ir priminkite sau, kad santuoka – tai nėra meilė, ištikimybė ir seksas. Santuoka – tai bendras ūkis, pagarba vienas kitam ir vaikai. Jei nusprendžiate skirtis, jūs neprivalote teisintis, kelti skandalų, galite tiesiog susikrauti daiktus ir išeiti arba išvaryti savo sutuoktinį“, - dėsto psichologas.

Jei supratote, kad norite išsaugoti santuoką, jūs galite rinktis vieną iš trijų taktikų. Pirmoji yra lyg slapta misija: „Jūs tampate partizanu, neišsiduodate, kad žinote apie romaną, bet užkertate savo antrai pusei visus įmanomus kelius bendrauti su meilužiu. Važiuojate kartu į darbą, rengiate vakarienes, kurių jis negali praleisti, tikrinate jo telefoną ir elektroninį paštą, daug su juo bendraujate, išklausote ir, žinoma, labai daug su juo mylitės. Tai labai gudri ir sudėtinga taktika – jums reikia būti dešimt kartų geresniems ir visada šalia, tuomet yra daug galimybių, kad atkovosite savo sutuoktinį“.

Antroji taktika yra puolimas ir bandymas sukelti kaltės jausmą. „Jūs sukviečiate gimines, artimiausius draugus ir viešai gėdinate sutuoktinį. Toks užpuolimas turi sukelti kaltės jausmą, jūs traumuojate savo antrąją pusę ir jei jis pakankamai gerai atgailauja, atleidžiate jam. Tuomet jūsų gyvenimas pasikeičia, nes tampate jam prievaizdu, jūs ne tik rūpinatės antrąja puse, bet ir kontroliuojate ją, o jei nutinka kas nors ne pagal jus – primenate praeities nuodėmę. Tada jūsų sutuoktiniui išsivystys paniška baimė suartėti su svetimu vyru ar moterimi. Renkantis šią taktiką privalote gerai apgalvoti, ar tokio gyvenimo jūs linkite sau ir savo antrajai, kad ir nusidėjusiai pusei“, - pasakoja psichologas Tomas Lagūnavičius.

Trečioji taktika yra rimtai pasikalbėti: „Prieš imantis šios taktikos, reiktų pagalvoti, ar atviras pokalbis nepakenks dar labiau, gal išsikalbėjus visiškai dings noras išsaugoti šeimą. Juk poros po dešimties bendro gyvenimo metų pažįsta vieni kitus kaip nuluptus, o detalus pokalbis prikeltų daug nemalonių prisiminimų, iškiltų daugiau skirtumų ir atsirastų labai daug priežasčių skirtis. Be to, jūs jau esate įskaudinti dėl neištikimybės, viduje jums verda daug emocijų, todėl gali nepavykti pasikalbėti civilizuotai, bet jei nusprendėte imtis šios suaugusių žmonių taktikos, geriau susiraskite arbitrą, pavyzdžiui, psichologą, kuris taptų jūsų tarpininku ir spėtų jus nuraminti, kol galutinai neišsidraskėte“.

Ar neištikimybę slėpti nuo vaikų?

Šis klausimas kyla ir tiems, kurie buvo apgauti, ir tiems, kurie apgaudinėja savo žmonas ar vyrus. Jei nutiko taip, kad jūsų vaikai sužinojo ir pakeisti situacijos nebegalite privalote jiems kasdien kartoti šiuos žodžius: „Mes abu tave labai mylime, tu tikrai nesi kaltas dėl to, kas nutiko, tai yra mūsų santykiai ir mes priimsime protingą sprendimą. Daugiau vaikų velti nereikėtų“, - dėsto psichologas Tomas Lagūnavičius.

Jei jūs bandote išsaugoti santuoką ir pasirinkote partizaninę taktiką, o jūsų vaikai įtaria, kad ne viskas gerai ir užduoda jums klausimų, jūs negalite išsiduoti. O jei renkatės puolimo taktiką ir norite sugėdinti sutuoktinį, tai kvieskite uošvienę, anytą, artimiausius draugus, bet vaikų geriau nevelkite: „Jie mažiausiai prognozuojami, jie puls į ataką, nieko neklausys, o nukentėti gali daugiausia“.

Ką daryti, jei jūsų vyras susirado kitą vyrą?

Vis dažniau prabylama apie kitą problemą – tai homoseksualumas šeimoje. Daug vyrų ir moterų slepia savo orientaciją, kuria tradicines šeimas, bet kai sutuoktinis sužino teisybę – skaudu būna dvigubai, nes apgautajam atrodo, kad visas gyvenimas buvo vien melas. „Aš šitaip nedramatizuočiau, nes prieš gamtą nepakovosi, skirtingai kai vyras žmoną išduoda su kita moterimi. Juk tada jam kažko trūksta ir jis ieško pas kitą, o jei vyras išduoda su kitu vyru – jis taip daro, nes kitaip negali. Tad siūlau vėl prisiminti, kam skirta santuoka – ūkiui, vaikams, geram bendravimui ir seksui. Tai šitokiu atveju, jei norite išsaugoti šeimą, jums reiktų išimti vieną komponentą – seksą ir abipusiu sutarimu tenkinti poreikius su kitais žmonėmis.“, - pasakoja psichologas Tomas Lagūnavičius.

Ką daryti, jei sutuoktinis permiegojo su giminaičiu?

Visame pasaulyje ir visais laikais pasitaiko atvejų, kai vyras permiega su žmonos sese, o tėvas nuvilioja sūnaus žmoną. Tad, ką daryti, jei jūs norite išsaugoti santuoką. „Dažniausiai tokiais atvejais žmonės skiriasi. Jei lieka kartu, tai dėl to, kad finansai neleidžia pasielgti kitaip, arba tai buvo vienetinis atvejis. Vis dėlto, jei norite išsaugoti šeimą, reiktų gudriai atsiriboti nuo to giminaičio, nebedalyvauti bendrose šventėse, nebekviesti į svečius. Jums nebūtina aiškintis, jums reikia protingai apgalvoti savo taktiką. Ją galite sukurti ir su savo neištikimu sutuoktiniu, jei pastarasis tvirtina, kad nebenori, kad panašus dalykas pasikartotų“, - paaiškina psichologas Tomas Lagūnavičius.

Kaip išsaugoti šeimą, jūs galite pamatyti jau šiandien finalinėje porų terapijos laidoje „Paskutinis šansas“, 20.20 val. tik per LNK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)