Pasirodo, tokios meilės, kuri būna santykių pradžioje, visą gyvenimą jausti nerealu. Vos po kelių metų hormonai nurimsta ir šeimoje turi atsirasti kiti santykius sutvirtinantys jausmai: prisirišimas, pagarba, draugystė. „Tos šeimos, kurios nori gyventi kartu dėl vaikų, bet jų meilė išblėso, griebiasi pačių įvairiausių dalykų. Vieni susiranda meilužes, kiti naktimis žaidžia kompiuterinius žaidimus, treti pasineria į darbą, ketvirti svaiginasi alkoholiu. Todėl labai svarbu suvokti, kad jei abu sutuoktiniai nutaria gyventi dėl vaikų, jie abu turi pasitarti ir sutikti, kad savo poreikių tenkinimui jie susiras meilužius, lankysis svingerių vakarėliuose ar kitaip užkurs išblėsusią aistrą“, - dėsto psichologas Tomas Lagūnavičius.

Pasak porų terapijos specialisto, taip pat svarbu pagalvoti, kokia šeima esate: „Jeigu žmonės negeria, yra išsilavinę, bet tarp jų truputį prigeso jausmai – vaikui tikrai bus geriau su abiem tėvais, bet jei šeimoje yra alkoholikas, kuris parėjęs namo primuša moterį ir tai mato vaikas – turbūt neverta likti kartu, nes padaryta žala gali būti nekompensuojama“.

Kaip suprasti, kad artėja skyrybos

Labai dažnai moterys ir vyrai, kurie atsiduria ant skyrybų slenksčio stebisi, kad pragyveno su antraja puse dešimt ar dvidešimt metų ir nenutuokė, kad kažkas ne taip. Kaip pastebėti gaisrą jam dar neprasidėjus. „Yra du požiūriai: vienas siūlo tokių klausimų neuždavinėti, nes kuo daugiau didinsite sąmoningumą, sukelsite prisiminimų, tuo daugiau rasite dalykų kurie neatitinka; antras požiūris kviečiai ištirti visas šeimos svarbiausias sferas ir pagal rezultatus – dirbti ties savo santykiais“, - paaiškina psichologas Tomas Lagūnavičius.

Jei pasirinkote pirmąjį variantą, jums teks rizikuoti ir laukti, kas bus, o jei ryžotės pasigilinti, ką reiktų paremontuoti jūsų šeimoje, pradėkime.

Su savo antrąja pusele susėskite vieną vakarą, kai turėsite laiko ir aptarkite šias jūsų bendro gyvenimo sritis: vaikų auklėjimą, bendravimą, intymumą, darbą, hobius, malonius pojūčius ir, žinoma, kokią įtaką mūsų santykiams daro draugai ir giminės.

„Patikslinsiu, reikia sužinoti, ką galvoja jūsų antra pusė apie dabartį, juk gali būti, kad santuokos pradžioje abu buvote studentai, o dabar dirbate. Taip pat jums reiktų žinoti, ką jūsų sutuoktinis galvoja, kai perkate be jo dovanas vaikams, ką jis galvoja, kai vienas eina į būrelius, kur gali užsimegzti labai tvirti ryšiai su kitomis moterimis, o jūs atsisakote su juo eiti. Jums tikrai reiktų pakalbėti, kaip draugai ir giminės veikia jūsų santuoką. Gal jūsų žmona labai klauso savo sesers vyro, o jums jis nepatinka, bet jei su juo susipyksite, jis gali nuteikti prieš jus žmoną ir prikalbėti visokių dalykų. Žodžiu, visos šios sritys yra labai svarbios, o kalbant apie malonius pojūčius, tai nėra seksas – pakalbėkite, kiek gaunate vienas iš kito šilumos, pavyzdžiui, darote vienas kitam masažą, kartu maudotės vonioje – prisiminkite kaip vienas kitam suteikiate malonius pojūčius“, - patikslina psichologas Tomas Lagūnavičius.

Kaip nesusipykti

Jei gyvenate kartu ilgai, natūralu, kad susipykti jums vieni niekai, todėl susitikę pokalbiui apie jūsų šeimos dabartinį gyvenimą ir poreikius, pasistenkite laikytis šių taisyklių, kurios padės išsaugoti taiką ir ramybę. „Pirma taisyklė – nekritikuok, antra taisyklė – nevertink ir nedėk pavadinimų antrosios pusės poelgiams ir nuomonei. Pavydžiui, kategoriškai negalima sakyti – tu visada sakai tuos kvailus pasiteisinimus, tu visada siūlai nesąmones ir piktiniesi visiškais niekais. Trečia taisyklė – nebandykite racionaliai paaiškinti antrajai pusei, kodėl jam reikia keisti savo elgesį. Nebandykite keisti vizijų ir gyvenimo suvokimo, jei norės jis pats tai pakeis. Ketvirta taisyklė – nesiteisink ir neversk to daryti kito, nes iššauksite tik kaltės jausmą. Galite tik pasikslinti, jei jums tai svarbu – kaip nutiko vienas ar kitas dalykas, o kaltinimas su priekaištu - kaip tu galėjai - įvykio jau niekaip nepakeis. Penkta taisyklė – jokių būdu negalima manipuliuoti antrąja puse, ieškoti sąjungininkų, pavyzdžiui, vaikų ar giminių, kurie jam turėtų paaiškinti, kad taip ir taip elgtis negalima. Jūs iššauksite tik pasipriešinimą“, - dėsto psichologas Tomas Lagūnavičius.

Psichologas pataria, kad kiekvieną dieną stebėkite savo antrąją pusę, nuolat pagirkite už visus jo malonius poelgius. Patys sau visada priminkite, kad jūsų santykių gerinimas yra procesas ir jums taip pat reikia nuolat keistis. Jeigu vyras nori, kad žmona būtų švelnesnė, pirmiausia pats gali tokiu pabūti, nupirkti jai šokolado, nusivesti į kiną, apkabinti dažniau.

„Labai svarbu, kai jus kažkas kamuoja tinkamai išsakyti savo kritiką. Pirmiausia turite pasakyti, kaip jūs jaučiatės, kai vyksta toks ir toks veiksmas, o tada paprašyti, bet jokiu būdu ne reikalauti, kad jūsų sutuoktinis elgtųsi kitaip. Taip pat stenkitės galvoti, kas vyksta dabar, nes pastoviai primenama praeitis tik blogins atmosferą, o ateitis dar neatėjo, todėl sakyti, ko norite kažkada – nelabai aktuali. Sakykite, ko norite dabar“, - pasakoja psichologas Tomas Lagūnavičius.

Kiekvienas vyras ir kiekviena žmona privalo žinoti, kad visi žmonės turi savo ribas, kurių nevalia peržengti ir visai nesvarbu, kad esate labai artimi, kad gyvenate daug metų kartu – jums tai nesuteikia teisės kalbėti visko. „Jeigu vyro mama buvo išgerianti, jokiu būdu negalima skaudinti savo antrosios pusės tokiomis replikomis, kad ji alkoholikė ir jis alkoholikas. Jūs pažeisite jo vidinį savigarbos branduolį, peržengsite ribas ir jei tai kartosite, jis tiesiog nebenorės būti kartu. Kitas dalykas, kam sakyti tiesą, kuri skaudina ir jos negalima pakeisti – kaip jūsų vyras pagydys motiną nuo alkoholizmo?“, - paaiškina Tomas Lagūnavičius.

Paskutinis labai svarbus gero šeimyninio bendravimo patarimas – nustokite kovoti dėl valdžios. „Nereikia pradėti kovos, tada nereikės niekam nusileisti. Tiesiog yra dalykai, kuriuos darote kartu, jei jums kažkas nepatinka, darykite kitus dalykus ar tuos pačius, bet atskirai. Pavyzdžiui, moteris sekmadienį nori važiuoti pas mamą, o vyras nori likti namie prie televizoriaus. Nemanipuliuokite ir negėdinkite vyro, kad jis nori užsiimti nesąmonėmis ir neverskite važiuoti su jumis. Jis juk jūsų neverčia likti namie žiūrėti televizoriaus“, - paaiškina Tomas Lagūnavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)