Putinas tikėjosi, kad žaidynės padarys įspūdį, jog Rusija - didi valstybė. Olimpinis deglas buvo nugabentas į Arktį ir skraidintas raketa. Vis dėlto olimpiada džiaugėsi ne visi. Labiausiai žaidynes kritikavo dabar jau nužudytas Borisas Nemcovas - buvęs Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas, buvęs populiarus opozicijos politikas. Jis balotiravosi į Sočio merus, bet pralaimėjo.

„Putinas sakė, kad tai kainuos apie dvylika milijardų, bet išleido per penkiasdešimt milijardų dolerių. Milžiniški pinigai, pati brangiausia olimpiada. Penkiasdešimt milijardų dolerių yra 25 kartus daugiau, nei kainavo ankstesnės žiemos žaidynės Vankuveryje ir gerokai daugiau nei bet kuri vasaros olimpiada“, - BBC filmo autoriams pasakojo dabar jau amžinatilsy Borisas Nemcovas.

Pasak Boriso Nemcovo, iš dalies taip nutiko todėl, kad žaidynės ne ten surengtos. Dauguma žaidynių bus surengtos ne ant kalno, o subtropikų zonoje Juodosios jūros pakrantėje. Dauguma varžybų sumanyta rengti pakrantėje, kur gana šilta palmėms. Subtropikuose pastatytos ledo arenos padėjo Sočio olimpiadai tapti pačiai brangiausiai. Bet niekas Kremliuje nedrįso paklausti: „Pone Putinai, ar jūs dėl šito tikras?

Nemcovas su kitais opozicionieriais skaičiavo, kad dvidešimt penki milijardai dolerių – pusė biudžeto – pasiglemžta nedorų žmonių. Ir ne tik opozicionieriai sako, kad žaidynės korumpuotos.

Valerijus Morozovas buvo mėgstamas Kremliaus rangovas. O dabar? Slapstosi Saryje, Anglijoj. Jisai sako, kad valdininkai už olimpinių statybų projektus prašė didžiulių dėkingumo mokesčių.
Šeši tyrimai dėl sukčiavimo buvo pradėti prieš vyresniuosius „Olimpstrojaus“ pareigūnus. Bet paskui byloms nutiko kai kas keisto.

„Jos visos dingo. Tiesiog pranyko. Putinas nori pasauliui parodyt, kad šios olimpinės žaidynės – pačios skaidriausios, sąžiningiausios, bet – niekas nežino, kodėl – pačios brangiausios, be jokių kriminalinių bylų, su labai švariom taisyklėm, labai skaidriom“, - filme kalbėjo B. Nemcovas

Filmo „Prabangūs Putino žaidimai“ pabaigoje Nemcovas pažadėjo visa tai ištirti: „Mes tikrai ištirsim, kas nutiko. Deja, Putino Rusijoj visai nėra nepriklausomo teismo ir nėra tikro kriminalinio tyrimo nusikaltėliams išaiškinti“. Deja, šiems Nemcovo planams nebuvo lemta išsipildyti.

Kritikų teigimu, tiesa apie olimpiados išlaidas ir korupciją išaiškės tik tada, kai Putinas paliks Kremlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)