Kai dviejų mažamečių mergaičių mama L. Jurkšaitienė sužinojo savo diagnozę, negalėjo patikėti: „Buvau šimtu procentų įsitikinusi, kad viskas yra gerai, aš esu sveika, be to – nieko nejaučiau. Taigi patyriau šoką. Baisiausias dalykas buvo tai, kad mažajai dukrytei nebuvo net dvejų metukų, o vyresnei vos penkeri... Pirminė reakcija buvo labai sunki.“

Laurai skubiai buvo atlikta gimdos kaklelio amputacija ir kolonizacija. Kadangi dar tebuvo pati ligos pradžia, vadinama nulinė vėžio stadija, chemoterapija nebuvo taikoma. Dabar po moters ligos praėjo jau septyneri metai, o rugsėjį gimė labai lauktas sūnus Vainius. Tačiau Laura prisipažįsta – kaskart pas gydytoją ji eina su didžiule baime, kad liga gali smogti ir vėl. „Užklupus nelaimei šalia visada esantis ir mane palaikantis vyras padeda atsigauti ir tikėti, kad viskas bus gerai“, – sako šypsodamasi trijų vaikų mama.

Gimdos kaklelio vėžį sukelia žmogaus papilomos virusas, kuris dažniausiai perduodamas lytiniu būdu. Virusas, sukeliantis šį trečią pagal mirštamumą moterų vėžį, gali tūnoti moters organizme be jokių simptomų. Gimdos kaklelio vėžys tuo ir klastingas – jis vystosi lėtai ir moterys į gydytojus kreipiasi per vėlai, kai liga jau būna progresavusi. Taip atsitiko kitai laidos herojei, Romai. Moteris nejautė jokių ligos simptomų, kol pagaliau prasidėjo pilvo skausmai.

„Požymius pajaučiau praėjusią vasarą. Atsirado keistų išskyrų, nors kraujo nebuvo. Maniau, kad praeis, tačiau po dviejų mėnesių prasidėjo skausmas, toks smarkus, kad naktimis be vaistų neužmigdavau. Tik tada kreipiausi į gydytojus“, – pasakos moteris.

Atlikus tyrimus Romai buvo diagnozuotas gimdos kaklelio antros stadijos vėžys. Operuoti moters gydytojai nebegalėjo, nes auglys jau buvo per didelis. Dabar jai tenka kęsti chemoterapijos ir spindulinio gydymo kursą: „Labai sunkiai išgyvenu chemoterapiją. Būna labai silpna, pykina, negaliu paeiti, taip pat ir valgyti, dėl to labai krenta svoris. Visas organizmas, atrodo, dreba, o širdis nežinia kur laksto...“

Moters ligos namiškiai, artimieji ir draugai nė neįtaria, tad premjerinėje TV3 laidoje „Diagnozė: viltis“ moteris savo istoriją pasakos nerodydama veido. „Nenoriu, kad visi mane laidotų anksčiau laiko“, – liūdnai šypsodamasi sako Roma. tikėdama, kad pasveikti jai pavyks. Moteris viliasi, kad jos pasakojimas ne vieną moterį paskatins nenumoti ranka į savo sveikatą, neignoruoti ligos požymių, nes uždelsus gali būti tiesiog per vėlu gydytis.

Išsamus pasakojimas apie sėkmingą Lauros kovą su gimdos kaklelio vėžiu bei vilties pasveikti kupina Romos istorija – jau šeštadienį premjerinėje TV3 laidoje „Diagnozė: viltis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)